Κατάφερε να τερματίσει στον «Γύρο των Γιγάντων» μετά από 6 ημέρες αγώνα στις Άλπεις ο Ξανθιώτης Γρηγόρης Λαμπάκης (+photos)

 

Με χρόνο 146 ώρες, 30 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα ο αθλητής των Xanthi Runners Γρηγόρης Λαμπάκης κατάφερε να τερματίσει το μεσημέρι του Σαββάτου τερμάτισε στον φημισμένο αγώνα Tor De Geants, τον Γύρο των Γιγάντων δηλαδή, που διεξήχθη για ακόμα μια φορά στις Άλπεις.

grigorislampakisΟ αγώνας απόστασης 330 χιλιομέτρων και διάρκειας έξι ημερών στο φημισμένο Μον Μπλαν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των υπεραθλητών του πλανήτη που τρέχουν σε υπερμαραθωνίους και ο βασικός στόχος των συμμετεχόντων είναι να καταφέρουν να τερματίσουν μέσα στον χρόνο των 150 ωρών που τίθεται εξαρχής ως όριο για τον τερματισμό.

Ο Ξανθιώτης αθλητής τα κατάφερε περίφημα καταλαμβάνοντας την 377η θέση, αλλά αυτό έχει την λιγότερη σημασία.

Μαζί του τερμάτισαν και οι επίσης Έλληνες Μιχάλης Παπαδόπουλος (146h28’15”) και Μιχάλης Σοφρας (146h29’00”) που βρέθηκαν στην 375η και 376η θέση αντίστοιχα.

Συνολικά τερμάτισαν 446 δρομείς, ενώ δεκάδες άλλοι ακυρώθηκαν (συνολικά 317 δεν μπόρεσαν να τερματίσουν στον προβλεπόμενο χρόνο και δύο ακυρώθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα). Από αυτούς που τερμάτισαν οι 400 ήταν άνδρες και οι 46 γυναίκες.

Από ελληνικής πλευράς ο Γιάννης Σούπος τερμάτισε σε 134h17’48” και κατέλαβε την 219η θέση ενώ καλύτερα από όλους τους συμπατριώτες μας πήγε ο Φανης Αρκουμανης που τερμάτισε σε 103 ώρες, 38 λεπτα και 58 δευτερόλεπτα καταλαμβάνοντας την 28η θέση.

grigorislampakis2Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Ιταλός Ολιβιέρο Μποσατέλι που χρειάστηκε 75 ώρες, 10 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα για να καλύψει την απόσταση των 330 χιλιομέτρων.

Δεύτερος ο Ισπανός Όσκαρ Πέρεζ Λόπεζ (81h14’50”) και στην τρίτη θέση ο επίσης Ισπανός Πάμπλο Κριάντο Τόκα (83h40’10”). Αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα μπορεί να αναζητήσει κάποιος με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εντυπωσιακό επίτευγμα για όλους όσους τερμάτισαν και ανάμεσά τους τον ξανθιώτη Γρηγόρη Λαμπάκη, καθώς οι συνθήκες του αγώνα, η υψομετρική διαφορά των 24.000 μέτρων, οι εναλλαγές στη θερμοκρασία από το χιόνι μέχρι τη ζέστη και η εξαντλητική διαδικασία μιας εβδομάδας στην κοιλάδα Αόστα καθιστούν τη δοκιμασία εξαιρετικά δύσκολη.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αυστηρά περιορισμένος στους 700 αλλά όπως προαναφέρθηκε, ούτε 500 δεν μπόρεσαν να τερματίσουν.

Ο δρομείς πέρασαν μέσα από 34 Δήμους, 25 βουνά, 30 αλπικές λίμνες και δύο φυσικά πάρκα. Το χαμηλότερο υψομετρικό σημείο είναι στα 300 μέτρα και ο υψηλότερο στα 3.300 μέτρα!

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τον τερματισμό του, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ξανθιώτης δρομέας εκτός από την ελληνική σημαία έσπευσε να σηκώσει και αυτήν του Rodopi Adventurun, όπως φαίνεται και στην κεντρική φωτογραφία, διαφημίζοντας τον υπερμαραθώνιο που διεξάγεται κάθε χρόνο στην ορεινή Ξάνθη, στα βουνά της οροσειράς της Ροδόπης.