Δύο στους τρεις Εβρίτες δεν ξέρουν που είναι η Νίκη της Σαμοθράκης! Διαβάστε τις απίθανες απαντήσεις τους…

 

Ένα ρεπορτάζ σχετικά με τη Νίκη της Σαμοθράκης που είναι το σύμβολο του Νομού Έβρου, αποφασίσαμε να κάνουμε εδώ στο alexpoli.gr για να μάθουμε τι γνωρίζουν οι Εβρίτες για το σύμβολο αυτό.

Οι ερωτήσεις που έγιναν σε τυχαία άτομα ήταν δυο και ήταν ίδιες. Η πρώτη ερώτηση ήταν αν γνωρίζουν τον γλύπτη που δημιούργησε το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης και η δεύτερη αν γνωρίζουν που βρίσκεται το πρωτότυπο. Οι απαντήσεις ειδικά στη δεύτερη ερώτηση μάλλον ξαφνιάζουν ενώ με την πρώτη μιας και ο γλύπτης δεν είναι γνωστός, δημιουργούνταν αρκετή σκέψη στους πολίτες που «ανακρίναμε».

Μεταξύ των 30 ατόμων που ρωτήσαμε είναι μαθητές, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι νεαρής και μέσης ηλικίας και επαγγελματίες. Στην ερώτηση ποιος είναι ο γλύπτης, από τους 30 μόνο 6 άτομα γνώριζαν ότι ο γλύπτης είναι άγνωστος. 21 άτομα μας είπαν ότι δεν ξέρουν ή δε θυμούνται και 3 μας δώσαν ονόματα … 2 εκ των τριών μας απάντησαν «Μέγας Αλέξανδρός» και ένας απάντησε «ο Φειδίας».

Στην ερώτηση που βρίσκεται το πρωτότυπο του αγάλματος…τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα. Από τους 30 πολίτες που μας απάντησαν, 11 γνώριζαν ότι βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Οι υπόλοιποι 19 είχαν διαφορετικές «εκτιμήσεις».

Ανάμεσα στις απαντήσεις που λάβαμε ήταν:

-Την έκλεψαν οι Τούρκοι

-Σε μουσείο της Καβάλας

-Στην Ξάνθη

-Το αυθεντικό άγαλμα το έκαψαν και μείναμε με το ψεύτικο

-Στο Λονδίνο με άλλες αρχαιότητας που μας έκλεψαν

Οι περισσότεροι εκ των 19 πάντως μας απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν ή δε θυμούνται.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε βέβαια στο θέμα αυτό, μερικά ιστορικά στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε. Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι μαρμάρινο γλυπτό άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, και παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη. Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884.

Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης. Οι άλλες δύο εκτίθενται η μεν πρώτη, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο και το βρήκαν Αυστριακοί αρχαιολόγοι, στο μουσείο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης και η δεύτερη, που βρέθηκε από την αμερικανική αποστολή του Karl Lehmann και της Phyllis Williams-Lehmann το 1949, στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης. Ο Lehmann και η σύζυγός του βρήκαν αργότερα (το 1950) σε ανασκαφές και τμήματα του δεξιού χεριού του αγάλματος.

Λίγους μήνες μετά το ίδιο ζευγάρι αρχαιολόγων εντόπισε και δάχτυλα του δεξιού χεριού της ίδιας Νίκης στο προαναφερόμενο αυστριακό μουσείο, που τα είχε ακαταχώρητα και δεν γνώριζε ότι ανήκαν σε εκείνην. Η δεξιά παλάμη της ανασυστάθηκε αποκαλύπτοντας ότι δεν κρατούσε σάλπιγγα όπως πολλοί πίστευαν μέχρι τότε και εκτίθεται επίσης στο Λούβρο, σε χωριστή βιτρίνα κοντά στο άγαλμα.

Το άγαλμα έχει ύψος 3,28 μ. (με τα φτερά) και 5,58 μ. με την μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο σήμερα. Φιλοτεχνήθηκε για να τιμήσει τη θεά Νίκη αλλά και μια ναυμαχία – δεν είναι βέβαιο ποια. Ήταν αφιερωμένο σε ναό της Σαμοθράκης και χρονολογείται μεταξύ και 220 και 190 π.Χ. – οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο 190 π.Χ.

Με αφορμή τις απαντήσεις των πολιτών, ζητήσαμε και την άποψη του Δημάρχου Σαμοθράκης κ. Βίτσα σχετικά με τη Νίκη της Σαμοθράκης και το κατά πόσο το διάσημο αυτό άγαλμα χαίρει της σημασίας που αξίζει από τους Εβρίτες. «Είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα να μη ξέρει πολλά πράγμα αν και τα επικαλείται» σχολίασε αρχικά ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά χρόνια στα συμπεράσματα των αρχαιολόγων για το άγαλμα. Ο Δήμαρχος σχολίασε και το θέμα της γνωριμίας των πολιτών της Θράκης με τη Σαμοθράκη… «Η κατάσταση βελτιώνεται με τα χρόνια. Είναι λίγο παράξενο οι συντοπίτες μας να μη γνωρίζουν» δήλωσε ο κ. Βίτσας μεταξύ άλλων. Ένας από τους τρόπους που οι Θρακιώτες μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα τη Σαμοθράκη είναι οι σχολικές εκδρομές, συμπλήρωσε.

 

Πηγή:  http://www.alexpoli.gr/