Τα συγκινητικά λόγια του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου για τους Εβρίτες Παραολυμπιονίκες

 

Με λόγια που  εκδηλώνουν ταυτόχρονα συγκίνηση αλλά και όραμα, όπως πρέπει να μιλάνε οι ιερείς, αναφέρθηκε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στις σημαντικές επιτυχίες που σημείωσαν στο μακρινό Ρίο ντε Τζανέιρο οι Εβρίτες κολυμβητές Δήμος Μιχαλεντζάκης και Δημήτρης Καρυπίδης.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Άνθιμου, που πρέπει να τονιστεί ότι είχε αγκαλιάσει και τιμήσει τα δυο παιδιά πολύ πριν την παρουσία και τις επιτυχίες τους στην Βραζιλία, έχει ως εξής:

«Από τα χαράματα της 16ης Σεπτεμβρίου ο Έβρος και η Θράκη πανηγυρίζουμε με ενθουσιασμό.

Η αναπηρία είναι δικαίωμα στη ζωή και δεν φυλακίζεται. Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία δικαιούνται να περπατούν στη γη χωρίς προσποιητούς χάρτες. “Δρω” σημαίνει “υπάρχω”.

Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους δύο παραολυμπιονίκες μας, τον χρυσό που κατάγεται από τις Φέρες, τον Δήμο Μιχαλεντζάκη και τον 5ο Δημήτρη Καρυπίδη.

karypidis-anthimosΠριν 1 χρόνο η Μητρόπολή μας τίμησε την προσπάθεια των 2 συγκεκριμένων αυτών παιδιών μας.

Σήμερα όλοι οι Έλληνες τιμάμε: 

  • τον αγώνα που οι ίδιοι κατέβαλαν για τη ζωή και τον αθλητισμό,
  • τους γονείς τους, που δεν τους σκότωσαν (βάσει του προγεννητικού ελέγχου),
  • τις οικογένειές τους που συστηματικά επεδίωξαν την ένταξή τους στην κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς τους, που ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους,
  • τους προπονητές και τους Αθλητικούς Συλλόγους που τους προώθησαν.

Σήμερα είναι ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να κατανοήσουμε την σημασία και την αξία την ενσωμάτωσης των συνανθρώπων μας με αναπηρία στην κοινωνία. Να πραγματώσουμε την επαγγελματική τους αποκατάσταση (με πράξεις κι όχι με λόγια!). Να διασπείρουμε παντού τη γνώση που αίρει κάθε προκατάληψη και αμηχανία (η Μητρόπολή μας στα 4 προηγούμενα χρόνια εκπαίδευσε πέντε χιλιάδες συνανθρώπους μας, αξιοποιώντας κληρικό μας ειδικό στο θέμα).

Οι δύο Εβρίτες Παραολυμπιονίκες αναδεικνύονται φωτεινά παραδείγματα μίμησης για όλους τους νέους μας».