Ο δορυφόρος αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα στην Θάσο

Αποκαλυπτικές για το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε η πύρινη λαίλαπα στη Θάσο είναι οι πρώτες δορυφορικές αποτυπώσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης κατάστασης έκτακτων αναγκών Emergency Management Service – Mapping (ΕΔΩ).

Οπως φαίνεται από τις εικόνες, οι καμένες εκτάσεις (σ.σ.: με κίτρινο χρώμα στον χάρτη) αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/5 με 1/6 της συνολικής επιφάνειας του νησιού.

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, με δεδομένο ότι η συνολική έκταση της Θάσου είναι 378.000 στρέμματα, οι περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές καλύπτουν μια συνολική επιφάνεια περίπου 60.000-70.000 στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκονται όμως και «νησίδες» που δεν έχουν καεί. Ανάμεσα στις εκτάσεις αυτές βρίσκονται πευκοδάση, ελαιώνες και άλλες αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μελίσσια, αγροικίες και τουλάχιστον 11 σπίτια.

Στη δορυφορική απεικόνιση, η οποία έχει γεωμετρική ακρίβεια με περιθώριο αστοχίας μικρότερο των 12 μέτρων, φαίνεται ξεκάθαρα η κατάσταση πολιορκίας στην οποία βρέθηκαν τα δίδυμα παραδοσιακά χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι (αναφέρονται στον χάρτη ως Μικρός και Μεγάλος Πρίνος) στα βόρεια του νησιού, τα οποία κυριολεκτικά κυκλώθηκαν από τις πύρινες γλώσσες μετά την εκκένωσή τους και θεωρείται θαύμα το γεγονός ότι κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές μόνο οκτώ σπίτια.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, στις περιοχές της Θυμωνιάς και της Αλυκής, όπου φαίνεται πως η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Στην περιοχή κάηκαν τρεις εξοχικές κατοικίες και μία τουριστική επιχείρηση.

Στο συνοδευτικό κείμενο της δορυφορικής απεικόνισης η ευρωπαϊκή υπηρεσία επισημαίνει πως οι φωτιές ξέσπασαν «από μια ισχυρή δραστηριότητα πτώσης κεραυνών που δεν ακολουθούνταν από βροχή (ξηρές καταιγίδες)».

Το Emergency Management Service – Mapping, που εντάσσεται στο πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus, «άνοιξε» έπειτα από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έβαλε στο «μικροσκόπιο» το ελληνικό νησί, στέλνοντας ήδη τα πρώτα χαρτογραφικά δεδομένα των καμένων εκτάσεων.

Πρόκειται για το πλέον προηγμένο μη στρατιωτικό σύστημα γεωσκόπησης, που καταγράφει λεπτομερώς τα δεδομένα μέσα από δορυφορικές εικόνες αλλά και ένα σύνθετο σύστημα αισθητήρων, που βρίσκονται στο έδαφος, στον ουρανό και στη θάλασσα.

Οι πληροφορίες δίνονται σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικές κρίσεις.