Πολιτικές κινήσεις για την δημιουργία μιας «νέας θαλάσσιας Εγνατίας» στο Θρακικό Πέλαγος

 

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αν. Δημοσχάκης, απέστειλε επιστολή σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες και φορείς των παραγωγικών τάξεων στους οποίους αναλύει τη σπουδαιότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Έβρου και της Θράκης με τα νησιά του Β/Α Αιγαίου.

Σε αυτήν υπογραμμίζει τη δημιουργία μιας «νέας θαλάσσιας Εγνατίας», που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μέσα από τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη βασικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μια τέτοια κίνηση θα έχει πολυεπίπεδη ανταπόκριση σε οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο για την κοινωνία της Θράκης, αλλά και γενικότερα της Αν. Μακεδονίας.

Για να επιταχύνει τον βηματισμό των υπευθύνων, όσον αφορά την πραγματοποίηση αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ζήτησε συνάντηση και αναμένεται να οριστεί με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για να τους εκθέσει το θέμα και τις σημαντικές παραμέτρους για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, στις 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με συνδιοργανωτές τους Δήμους Σαμοθράκης, Λήμνου και Μυτιλήνης στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, θα λάβει χώρα και μια αντίστοιχη δεύτερη ημερίδα μέσα στον Οκτώβριο στη Μυτιλήνη για την Περιφέρεια Νήσων Β. Αιγαίου!

Στόχος αυτών των άμεσων δράσεων και παρεμβάσεων είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της διασύνδεσης των αγορών της Θράκης με αυτές των νήσων του Βορείου Αιγαίου. Τα επόμενα βήματα είναι το μεν Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αποφασίσει στην προκήρυξη αυτής της γραμμής, η δε Ένωση Ακτοοπλόων να επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία η οποία θα αποδειχθεί βιώσιμη!

Η πρώτη ενέργεια του, στο εγχείρημα αυτό, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ήταν η κατάθεση σχετικής γραπτής ερώτησης, την οποία συνυπέγραψαν συνάδελφοί του των εκλογικών περιφερειών Νήσων Αιγαίου, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και ο Τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, ενώ απαντήσεις επί του θέματος έδωσαν καταρχήν, τα υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

 

Πηγή:  https://www.radioevros.gr/