Football League: Σοβαρό πρόβλημα με 11 αντιπάλους του Πανθρακικού, στον αέρα η πρεμιέρα!

 

Πανικό έχει σκορπίσει στις ομάδες της Football League η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να μην διεξαχθούν οι αγώνες της πρώτης φάσης του Κυπέλλου, στην οποία μετέχουν τέσσερις ομάδες της κατηγορίας, σε γήπεδα χωρίς κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, η οποία έγινε δεκτή από την Επιτροπή Κυπέλλου της ΕΠΟ, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης.

Με βάση αυτήν την απόφαση μάλιστα, η Σπάρτη, πρώτη αντίπαλος του Πανθρακικού στο πρωτάθλημα της Football League στις 25 Σεπτεμβρίου βάσει αρχικού προγράμματος, θα κληθεί να παίξει τον επαναληπτικό αγώνα του προσεχούς Σαββάτου με τον Παναιγιάλειο στην… Λειβαδιά!!! Κοινώς, εστάλησαν οι δυο ομάδες της Πελοποννήσου στην Στερεά Ελλάδα και θα παίξουν εκεί το δεύτερο παιχνίδι τους (το απόγευμα διεξάγεται ο πρώτος αγώνας), αφού δεν βρέθηκε άλλο καταλληλότερο γήπεδο κάποιου πιο κοντά.

Σε μια πρώτη έρευνα, από τις έδρες που έχουν δηλώσει οι 18 μονομάχοι της Football League μόλις έξι γήπεδα έχουν κάμερες ασφαλείας και καλύπτουν επτά ομάδες. Ανάμεσά τους είναι και το ΔΑΚ Κομοτηνής, καθώς η χρήση κλειστού κυκλώματος ήταν υποχρεωτική στην Super League από όπου προέρχεται ο Πανθρακικός. Έτσι η ομάδα της Ροδόπης είναι από τις λίγες της κατηγορίας που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι άλλες είναι για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους η Καλλονή που χρησιμοποιεί το Δημοτικό Στάδιο της Μυτιλήνης, ο Απόλλων Σμύρνης που θα χρησιμοποιήσει ως έδρα το γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, ο ΑΟ Χανιά και ο Κισσαμικός που θα αγωνιστούν στα Περιβόλια που χρησιμοποιεί ως έδρα και ο Πλατανιάς, καθώς και ο Άρης που έχει το Κλεάνθης Βικελίδης.

Μόλις την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι τις προδιαγραφές πληρεί πλέον και το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου Κρήτης, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΟΦΗ. Αντίθετα, οι άλλες έντεκα ομάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τα γήπεδα του Ευόσμου, του Αιγινίου, της Καρδίτσας, της Καλλιθέας, του Μενιδίου, της Ελευσίνας, της Λαμίας, του Αιγίου, των Σερρών, της Σπάρτης και των Τρικάλων.

Επισήμως στην Football League δεν έχουν λάβει απαγορευτικό, αλλά εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος. Ήδη άλλωστε το υφυπουργείο Αθλητισμού έκανε γνωστές τις προθέσεις του, απαγορεύοντας να διεξαχθούν σε γήπεδα χωρίς κάμερες τα ματς ΟΦΗ- Αχαρναϊκός και Παναιγιάλειος- Σπάρτη για το Κύπελλο Ελλάδος. Η αλήθεια είναι ότι και πέρυσι είχε υπάρξει ανάλογο ζήτημα αλλά αυτό ξεπεράστηκε με τον Σταύρο Κοντονή να «βάζει νερό στο κρασί του» και να δίνει παράταση ενός χρόνου ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Goal», δεν είναι μυστικό πως οι ομάδες περίμεναν πως ο υφυπουργός Αθλητισμού θα έπραττε το ίδιο και φέτος.

Ωστόσο ο (εορτάζων σήμερα) Σταύρος Κοντονής είχε διαφορετική αντίληψη, εκτός και αν αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ώρες. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα πάντως, μοιάζει σχεδόν ανέφικτο να προχωρήσουν οι ομάδες στην τοποθέτηση καμερών άμεσα, ειδικά από τη στιγμή που τα περισσότερα γήπεδα είναι δημοτικά και δεν τους ανήκουν, οπότε θα πρέπει να μπλέξουν και με την γραφειοκρατία του Δημοσίου. Οι λύσεις είναι δύο. Η μία είναι να εφαρμοστεί ό,τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στο Κύπελλο, να πηγαίνουν δηλαδή τα ματς ουσιαστικά σε ουδέτερες έδρες όταν το γήπεδο της γηπεδούχου ομάδας δεν πληρεί τις προδιαγραφές. Για παράδειγμα, στην πρεμιέρα ο Πανθρακικός αντί να παίξει με την Σπάρτη στην Λακωνία, να δώσει αυτό το παιχνίδι στην Αθήνα ή στην… Λειβαδιά, όπως θα γίνει το Σάββατο με το ματς του Κυπέλλου.

Όπως προαναφέρθηκε αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο, το οποίο ασφαλώς και ευνοεί τον Πανθρακικό, αλλά δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Και αυτό διότι την απόφαση θα την λάβουν σε προσεχές ΔΣ οι ίδιες οι ομάδες. Από την στιγμή  που η πλειοψηφία τους όμως έχει πρόβλημα, το πιο πιθανό είναι αν επιμείνει το υφυπουργείο Αθλητισμού στα όσα έχουν εξαγγελθεί, να αποφασιστεί αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Football League μέχρι να τακτοποιηθεί το ζήτημα. Αυτό βέβαια θα είναι καταστροφικό και για τον προγραμματισμό των ομάδων και για την εμπορικότητα της Football League, αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο να παίζουν σε ουδέτερα γήπεδα, εκτιμάται ότι θα είναι η λύση που θα προκριθεί ως κοινή γραμμή από τους 11 εκ των 18 που έχουν αυτήν την στιγμή πρόβλημα.

Εκτός βέβαια και αν ο Σταύρος Κοντονής αλλάξει γνώμη και δώσει άλλη μια παράταση στην εφαρμογή του νόμου…