Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Θάσος – Μεταβαίνει ο Τσίπρας στο νησί λόγω της πυρκαγιάς

 

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερο 24ωρο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και εκατοντάδες εθελοντές στη Θάσο σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλα τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στο νησί από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το ήδη δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνεται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή και έχουν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών που είχα ήδη σβήσει νωρίτερα, οπότε χρειάζεται συστηματική και μεθοδική δουλειά.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Θάσο για να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το ξημερώματα του Σαββάτου.

Στη Θάσο βρίσκεται ήδη  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη με φορείς του νησιού στην οποία έγινε μια συνολικής εκτίμηση της κατάστασης από τη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι έχει συνολική εικόνα των πυρκαγιών υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Επίσης, σημείωσε,  ότι το νησί της Θάσου έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων σημείωσε με έμφαση ότι με την κατάσβεση όλων των εστιών θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κάνει λόγο πλέον για μια ελεγχόμενη κατάσταση στα πύρινα μέτωπα υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπάρχει μια σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπληρώνει «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από χθες είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη δύση του ηλίου σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι ο εφοδιασμός τους με καύσιμα γίνεται πλέον μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και δε χρειάζεται να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ πάντως σημειώνει ότι σε σύγκριση με το προηγμένο βράδυ η κατάσταση είναι σήμερα πολύ καλύτερη καθώς υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός και οργάνωση. Αποφεύγει ωστόσο να κάνει εκτίμηση για τον όγκο των δασικών και αγροτικών εκτάσεων που αποτέφρωσε η φωτιά λέγοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Ερωτηθείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αύριο, ο δήμαρχος είπε ότι μετά από επικοινωνία που θα έχει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προτείνει την αναβολή της κατά μία με δύο ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί, με το δεδομένο μάλιστα ότι κάποια δημοτικά σχολεία οικισμών βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Αγιο Όρος

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε δασική έκταση στην περιοχή της Μονής Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο της φωτιάς παραμένουν 17 οχήματα με 34 άνδρες και άλλα 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσπαθώντας να θέσουν τις φλόγες υπό πλήρη έλεγχο

Μάχη με τις φλόγες το Σάββατο

Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα τα ξημερώματα του Σαββάτου, τα οποία έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τους κατοίκους και τις Αρχές, καθώς συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα της Θάσου, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού έχουν υποστεί ζημιές σπίτια στο Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Θεολόγο.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου με εντολή της Πυροσβεστικής και του τοπικού δήμου εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο, ενώ λίγο έλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δύο βουλευτές της Καβάλας που είχαν σπεύσει στην περιοχή, όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Ωστόσο, με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών, απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Επίσης, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχουν στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι.

Σε βίντεο που μετέδωσε ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Center TV, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Εμμανουηλίδης εμφανίζεται μπροστά στην κάμερα να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποιον αρμόδιο για να σταλούν ενεάερια μέσα κατάσβεσης και η απάντηση που λαμβάνει είναι να επικοινωνήσει μετά τις 3.00 το μεσημέρι. Εκτός από την αρνητική απάντηση που έλαβε, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο βουλευτής παρουσιάζεται σε δασική πυρκαγιά με αναμμένο τσιγάρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, λόγω των κεραυνών που έπεφταν στην περιοχή τα ξημερώματα, ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχές πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, και ειδικότερα στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τα Λιμενάρια, δυσχεραίνοντας κατά πολύ το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης

Στη Θάσο στη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 36 στρατιώτες, 11 υδροφόρες και τρία μηχανήματα ΟΤΑ, ενώ με το πρώτο φως  ημέρας αναμένεται να πετάξουν εκ νέου πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα.

 

Πηγή:  http://www.tovima.gr