«Πρεμιέρα» τη Δευτέρα για το ολοκαίνουριο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

 

Τους πρώτους επισκέπτες του θα υποδεχθεί τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 το νέο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. Μετά από πολυετή καθυστέρηση και με το προσωπικό να έχει τοποθετηθεί εδώ και λίγους μήνες, το Μουσείο, με μία ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα συλλογή, ξεκινά το όμορφο ‘ταξίδι’ του στο χρόνο, με στόχο να γίνει σημείο πολιτιστικής αναφοράς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, αντικειμενικός σκοπός της έκθεσης του νέου βυζαντινού, αλλά πρωτίστως διαχρονικού στη φυσιογνωμία του, Μουσείου Διδυμοτείχου αποτελεί η σύνθεση ενός ανοιχτού πολυεπίπεδου – όσο και αμφίδρομου – πλαισίου βιωματικής εμπειρίας μεταξύ του επισκέπτη και των ποικίλων υλικών καταλοίπων του ιστορικού παρελθόντος της Θράκης και του Διδυμοτείχου, από τη ρωμαϊκή εποχή έως και τους νεώτερους χρόνους.

Η κεντρική ιδέα που διέπει την εκθεσιακή αφήγηση εστιάζει στη σημασία, αλλά και τη συμβολή της Θράκης ως γεωγραφικής περιφέρειας, σε άμεση γειτνίαση με την πρωτεύουσα τόσο της βυζαντινής όσο και της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και την ανάδειξη του Διδυμοτείχου ως κομβικού σημείου της περιφέρειας αυτής. Τα εκθέματα του Μουσείου, αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από ναούς, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, καθώς και νομίσματα, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή έως και τη Μεταβυζαντινή Περίοδο.

Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια, χάρτες και αναπαραστάσεις, ενώ σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές προσδίδουν ιδιαίτερα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα στη σύγχρονη έκθεση.

Πληροφορίες για το κοινό

 Διεύθυνση: Το Μουσείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλωτινοπόλεως και Σοφοκλέους γωνία, στο κέντρο της πόλης του Διδυμοτείχου.

Ώρες λειτουργίας: Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά από τις 08.30 έως τις 15.00.

Είσοδος: Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για όλους.

Δράσεις: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου προγραμματίζει ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό από το προσωπικό της Εφορείας κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του Μουσείου με στόχο την ενημέρωση του κοινού γύρω από τον χαρακτήρα, τη φιλοσοφία της έκθεσης, το εποπτικό υλικό και τον τρόπο χρήσης των πολυμεσικών εφαρμογών. Οι ξεναγήσεις θα υλοποιηθούν ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος και συνεννόηση με το προσωπικό του Μουσείου στο τηλέφωνο και fax 25530 23960.

 

Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/