Ο 5χρονος που μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και έκλεψε τις καρδιές των Ελλήνων Ολυμπιονικών του Ρίο ντε Τζανέιρο

 

Μπορεί την λάμψη κατά την τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη να την είχαν οι αθλητές που μας εκπροσώπησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έξω όμως από αυτό τις καρδιές όλων έκλεψε ο πιτσιρικάς της φωτογραφίας, που είναι μόλις πέντε χρονών αλλά τα πρώτα τέσσερα της ζωής του τα πέρασε στην Αλεξανδρούπολη.

Και πώς να μην τις κλέψει; Ο μικρός Ιάσονας είσως είναι ο πιο μικρός φανατικός φίλαθλος των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Σε αυτό ρόλο έπαιξε η μαμά του, η Ερμιόνη, που θέλησε από αυτήν την ηλικία να του δώσει τα σχετικά ερεθίσματα και να του εξηγήσει ότι οι συγκεκριμένοι αθλητές πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης και για τον ίδιο.

«Ήθελα πολύ να γνωρίσει τους Ολυμπιονίκες μας αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που έλαβαν μέρος στους Αγώνες και δεν πήραν μετάλλια, για να κατανοήσει από αυτήν την ηλικία ότι έχει σημασία να προσπαθείς και να αθλείσαι πάνω από όλα», σχολίασε στο Sportsfeed η μαμά Ερμιόνη, που έχει έναν παραπάνω λόγο να θέλει να γαλουχήσει με σωστές αρχές το μοναχοπαίδι της, αφού η ίδια είναι εκπαιδευτικός και μάλιστα απόφοιτος του Παιδαγωγικού Αλεξανδρούπολης, όπου μάλιστα συνεχίζει να πηγαίνει κάνοντας και μεταπτυχιακό).

Όταν η Ερμιόνη πληροφορήθηκε λοιπόν ότι θα πραγματοποιούνταν στο Μέγαρο Μαξίμου τελετή βράβευσης των αθλητών που μας εκπροσώπησαν στο Ρίο, πήρε τον μικρό της γιο και προσέγγισαν τον χώρο με σκοπό να δουν από κοντά τους αθλητές που μαζί παρακολουθούσαν στην τηλεόραση. Ο μικρός είχε πρωτίστως ξετρελαθεί από τηλεοράσεως με την Άννα Κορακάκη, αλλά και με τους ιστιοπλόους Μάντη – Καγιαλή στους οποίους είχε ιδιαίτερη αδυναμία και η μαμά. Ο λόγος; Η ίδια για κάποιο διάστημα είχε ασχοληθεί με το άθλημα της ιστιοπλοΐας μέσω ενός προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και κατά συνέπεια γνώριζε κάτι παραπάνω για τα μυστικά του αθλήματος.

Έτσι ήταν μεγάλη η χαρά της, όταν αναγνώρισε τους χάλκινους Ολυμπιονίκες του Ρίο και κατάφερε να βγάλουν η ίδια και ο γιος της μια φωτογραφία μαζί τους. «Είναι και σε κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα, από τα έξι και μετά είναι καλά», της είπαν μάλιστα οι Μάντης – Καγιαλής, όταν ρώτησε σχετικά από πότε θα μπορούσε να στρέψει τον Ιάσωνα σε αυτό το άθλημα. Ωστόσο ο μικρός είχε και… άλλα σχέδια. Γοητευμένος λίγο αργότερα από την Άννα Κορακάκη, με την οποία επίσης είχε την τιμή να βγει φωτογραφία, όταν τον ρώτησαν οι γονείς του στο σπίτι αν θα ήθελε να την έχει… προπονήτρια, όχι απλά πέταξε από χαρά, αλλά ρώτησε αμέσως πότε μπορεί να βρει… όπλο και να ξεκινήσει αμέσως τις προπονήσεις στην σκοποβολή.

Παρά την… επιθυμία του πάντως, του ειπώθηκε ότι πρώτα πρέπει να αρχίσει από άλλα πιο απλά και κατάλληλα για παιδιά αθλήματα, όπως το τρέξιμο και το κολύμπι. Ειδικά πάντως στο τελευταίο είναι ήδη εξπέρ. «Τον μάθαμε από μικρό να μην φοβάται την θάλασσα αλλά να την σέβεται», εξηγεί η Ερμιόνη, κάτι που δικαιολογεί την ιδιαίτερη αγάπη που έδειξε ο Ιάσονας για την ιστιοπλοΐα.

Η μαμά Ερμιόνη, μεγαλώνοντας τα πρώτα τέσσερα χρόνια τον μικρό Ιάσoνα στην πρωτεύουσα του Έβρου, παράλληλα με τις σπουδές της, είχε την ευκαιρία να τον στρέψει από νωρίς στον αθλητισμό. Και ποτέ δεν ξέρεις! Ίσως σε 15-20 χρόνια πανηγυρίζουμε για έναν νέο Ολυμπιονίκη! Αν και η μαμά επιμένει: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει να τον δω σε βάθρο! Η μεγάλη μου επιθυμία είναι τόσο το δικό μου παιδί όσο και τα υπόλοιπα να στραφούν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό».