Γίνεται υποχρεωτικό σχολικό μάθημα η κολύμβηση! Θα διδάσκεται σε τρία κολυμβητήρια της Θράκης, απούσα η Ξάνθη!!!

 

Η κολύμβηση γίνεται μάθημα και μάλιστα υποχρεωτικό στην Γ’ Δημοτικού! Θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της τρίτης (Γ) τάξης των Δημοτικών Σχολείων της χώρας  και της τετάρτης (Δ) τάξης σε ειδικές περιπτώσεις. 

Ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς. Τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα,  κοινοποίησε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους κατάλογο με 78 κολυμβητήρια  για την εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στη Γ ́ τάξη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική λίστα των 78 κολυμβητηρίων κοινοποιήθηκε με την ένδειξη ότι “ΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ”. Ανάμεσα στα 78 κολυμβητήρια όπου θα διεξαχθούν τα μαθήματα  είναι τα κλειστά της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας από τον Νομό Έβρου και το Πανεπιστημιακό της Κομοτηνής από τον Νομό Ροδόπης, ενώ δεν προβλέπεται κάποιο κολυμβητήριο από την Ξάνθη.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα να διεξαχθεί το μάθημα σε θάλασσα, σε  παράκτιες περιοχές, αλλά το υπουργείο ζητά από τους παραλήπτες του εγγράφου, να αναφερθεί  η ακριβής τοποθεσία αντί της επωνυμίας του κολυμβητηρίου.

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως στους Νομούς και Δήμους προκειμένου να υλοποιηθεί το μάθημα της κολύμβησης, δύναται, να προστεθούν στην επισυναπτόμενη λίστα και πισίνες άλλων Φορέων (π.χ. συλλόγων, γυμναστηρίων κ.ά.) οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία και τηρούν τις προϋποθέσεις, εφόσον έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον στον αρμόδιο Φορέα του Δήμου.

“Η συμμετοχή τους θα είναι χωρίς δαπάνη του ΥΠ.Π.Ε.Θ.” σημειώνεται  στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο καλεί  τις Διευθύνσεις Π.Ε και Δ.Ε μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο Φορέα των Δήμων αρμοδιότητάς τους, όπως   γνωστοποιήσουν τα επιπλέον κολυμβητήρια και πισίνες που θα χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή του μαθήματος σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση έως την Πέμπτη 15/09/2016.

Οσον αφορά στου εκπαιδευτικούς ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και σχετικά με τις ειδικότητες, τις προϋποθέσεις και τους όρους διάθεσής τους , οι Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ θα ενημερωθούν με νέο έγγραφο, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησής τους στα σχολεία.