Οι δύο Ξανθιώτισσες της Παραολυμπιακής Ομάδας που αναχωρεί για το Ρίο ντε Τζανέιρο

 

Οι κοπέλες της φωτογραφίας είναι οι δύο συμμετοχές της Ξάνθης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, τις οποίες ως συνήθως δεν φρόντισε κανείς από την πολιτική ηγεσία της περιοχής να «ξεπροβοδίσει» και να «ευχηθεί» ενόψει του ταξιδιού τους στη Βραζιλία.

Αριστερά είναι ένα πρόσωπο – μύθος της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας κολύμβησης. Ο λόγος για την Μαρία Καλπακίδου που έχει καταγωγή από το Νέο Ζυγό αλλά ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Είναι από τα πιο έμπειρα στελέχη της Παραολυμπιακής Ομάδας με συμμετοχές σε Παραολυμπιακούς Αγώνες ήδη από την διοργάνωση του Σϊδνεϊ το 2000, όπου είχε κατακτήσει και το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο στην κατηγορία S2. Στο ίδιο αγώνισμα είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα, όπως ασημένιο είχε κατακτήσει και στα 50 μέτρα ελεύθερο της κατηγορίας της, που αφορά αθλητές με πολιομυελίτιδα. Στο Ρίο θα αγωνιστεί στα 50 μέτρα ύπτιο όπου είχε κατακτήσει την 4η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 και στα 100 μέτρα ύπτιο όπου αναδείχθηκε 5η στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για άτομα με αναπηρίες.

Δεξιά είναι η Σεμιχά Ριζάογλου, η οποία επίσης έχει πλέον την εμπειρία μιας διοργάνωσης Παραολυμπιακών Αγώνων αφού είχε λάβει μέρος στην διοργάνωση του Λονδίνου πριν από 4 χρόνια. Τότε είχε κατακτήσει την 5η θέση στην κατηγορία S3 τόσο στα 50 όσο και στα 100 μέτρα ελεύθερο της κατηγορίας S3 που αφορά αθλητές με παραπληγία. Στην Βραζιλία η 29χρονη αθλήτρια του Ηρόδικου Κομοτηνής θα λάβει μέρος σε δυο αγωνίσματα, στα 50 μέτρα ύπτιο και τα 100 μέτρα ελεύθερο. Η μεγαλύτερη φετινή επιτυχία της είναι  η 5η θέση που κατέκτησε στα 50 μέτρα ύπτιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης.