Η Ελληνοαμερικανίδα που κατέκτησε χρυσό στην πάλη και ο απόφοιτος του ΔΠΘ που κρύβεται πίσω από την επιτυχία της

 

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει πέντε μετάλλια μέχρι στιγμής στο Ρίο, αλλά υπάρχουν άλλα τρία ελληνικά ονόματα που έχουν πάρει επίσης μετάλλιο αλλά με άλλες χώρες. Ο λόγος για τον Ελληνοβρετανό Κωνσταντίνο Λουλούδη στην κωπηλασία, τον Ελληνοαμερικανό Αλέξανδρο Μασιάλα στην ξιφασκία και πιο πρόσφατο, το χρυσό της Έλεν Μαρούλις στην πάλη.

Η Μαρούλις νίκησε στον τελικό της κατηγορίας των 53 κιλών με 4-1 στα σημεία την τρις ολυμπιονίκη  Σαόρι Γιοσίντα  και εκθρόνισε την Γιαπωνέζα από τον ολυμπιακό θρόνο. «Είμαι μισή Ελληνίδα, μισή Αμερικανίδα και είμαι υπερήφανη για αυτό. Προσπαθώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα αλλά υπάρχει γραφειοκρατία», είχε δηλώσει πριν δύο χρόνια η Έλεν Μαρούλις, η οποία είχε αφήσει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόνενο να αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα. Ωστόσο είχε προσθέσει: «Η Αμερική μου έχει φερθεί πολύ όμορφα και με έχει στηρίξει ως αθλήτρια. Θα το σκεπτόμουν μόνο εάν δεν είχε πρόβλημα η ομοσπονδία των ΗΠΑ».

Βέβαια, η ομοσπονδία των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά υπάρχει ενδεχόμενο να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Η Έλεν Μαρούλις αποτελεί πλέον πρέσβειρα της γυναικείας πάλης στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρότυπο για δεκάδες κοπέλες που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Και σε αυτό έχει βάλει το λιθαράκι του ένας ακόμα Έλληνας που βρίσκεται στο Ρίο ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ομοσπονδίας πάλης των ΗΠΑ, ο Χάρης Καλόφωνος, που σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και είναι τα τελευταία χρόνια υπεύθυνος μάρκετινγκ στην αμερικανική ομοσπονδία.

Με καταγωγή από τα Επτάνησα, η γεννημένη στις 19 Σεπτεμβρίου 1991 στο Μέριλαντ  Έλεν Μαρούλις πέρυσι κατέκτησε και τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στη διοργάνωση του Λας Βέγκας, αλλά στην κατηγορία των 55 κιλών. Στο Ρίο αγωνίστηκε στα 53 κιλά, την ίδια κατηγορία δηλαδή με την Μαρία Πρεβολαράκη, με την οποία είναι καλές φίλες. Μάλιστα, όπως αναφέρει το sportsfeed, η Πρεβολαράκη  είχε αναλάβει να ξεναγήσει την Μαρούλις στα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρεβολαράκη στη φάση των 16 νίκησε 5-1 την Κουμαρί Μπαμπίτα από την Ινδία, όμως στον αγώνα της οκτάδας ηττήθηκε 6-3 από την Βιλεγκάς από την Βενεζουέλα, η οποία δεν κατάφερε στον ημιτελικό να νικήσει την Γιοσίντα και να τραβήξει και την Πρεβολαράκη στα ρεπεσάζ για την διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου.