Η εθελόντρια στο Ρίο ξαδέρφη του Χαριστέα και τα χαιρετίσματα στην κολλητή της στην Κομοτηνή

 

Ανάμεσα στους δεκάδες τελικά εθελοντές που βρέθηκαν από την Ελλάδα να εργάζονται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο φακός του ThrakiSportS εντόπισε στο κολυμβητήριο “Μαρία Λένικ” και την Ματίνα Παραλίκη – Χαριστέα.

Με καταγωγή από τις Σέρρες και όπως αντιλαμβάνεται κανείς συγγενής του Άγγελου Χαριστέα και συγκεκριμένα μακρινή ξαδέρφη, βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιώντας ένα ταξίδι ζωής. Μάλιστα σε αυτό επρόκειτο να έχει και την κολλητή της, που μένει στην Κομοτηνή. Ο λόγος για την Γιάννα Παγωνίδου, «την οποία προσπαθώ να κάνω πλέον να “υποφέρει” με τις φωτογραφίες που τις στέλνω συνέχεια από εδώ».

Η Ματίνα και η Γιάννα σπούδαζαν μαζί στην Θεσσαλονίκη και από τότε έγιναν κολλητές φίλες, ένας καλός λόγος για να έρχεται συχνά στην Θράκη η σερραία πρώην αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης. «Είμαι τεράστια φαν του αθλητισμού και ιδίως του υγρού στίβου. Επιπλέον, έχω μια τρέλα με την Βραζιλία. Για εμένα αυτό ήταν ταξίδι ζωής. Έτσι, όταν ορίστηκαν οι Ολυμπιακοί στο Ρίο και άνοιξαν οι αιτήσεις, έσπευσα αμέσως να καταθέσω από τους πρώτους».

BIK_4371Όπως λέει η Ματίνα, αυτή είναι η πρώτη φορά που εργάζεται ως εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βρήκε μεν αρκετούς ακόμα Έλληνες, αλλά λίγους σε σχέση με όσους αρχικά είχε φανεί ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. «Ήταν να έρθουν και άλλοι φίλοι μου όπως και η Γιάννα από την Κομοτηνή, αλλά πολλοί δεν τα κατάφεραν καθώς κυρίως τα έξοδα είναι πολλά. Παρόλα αυτά ήρθα έστω και μόνη και απολαμβάνω κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής εμπειρίας», καταλήγει η Ματίνα Παραλίκη -Χαριστέα.

Ως υπεύθυνη στο κολυμβητήριο Μαρία Λένικ, η σερραία εθελόντρια είχε την ευθύνη για τις ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών στην πρώτη φάση της διοργάνωσης εξυπηρετώντας μεταξύ άλλων και την Εθνική Ομάδα Ανδρών στο διάστημα που ακόμα έρχονταν θετικά αποτελέσματα, είχε επίσης την ευθύνη για τους αγώνες των καταδύσεων (στην περίφημη πισίνα με το πράσινο νερό) αλλά και του αθλήματός της, της συγχρονισμένης κολύμβησης, στο οποίο η Ελλάδα με τις Πλατανιώτη και Παπάζογλου κατέκτησε τελικά την 10η θέση.

Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι παράλληλα με την διαπίστευσή της, η Ματίνα όπως και όλοι οι αλλοδαποί εθελοντές είχαν ένα ταμπελάκι που έγραφε «I speak English» – όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Βασίλη Κουτρουμάνου που ευγενικά παραχώρησε στο ThrakiSportS. O λόγος; Δυστυχώς η πλειοψηφία των βραζιλιάνων εθελοντών δεν γνώριζαν ξένη γλώσσα με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η επικοινωνία δημοσιογράφων αλλά και αθλητών, όταν έσπευδαν αν τους ρωτήσουν κάποια πληροφορία. Έτσι οι αγγλόφωνοι εθελοντές φορούσαν σταθερά και αυτό το ταμπελάκι, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να σπεύδουν σε αυτούς για απορίες, διευκρινίσεις ή απλές πληροφορίες..

BIK_4385