O Σωτήρης Δρίκος μιλά για την επιλογή της Ορεστιάδας και την προετοιμασία της Εθνικής βόλει

 

Εδώ και αρκετές μέρες η Εθνική Ανδρών βρίσκεται στην Ορεστιάδα, όπου έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της εν όψει της συμμετοχής της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αγωνιστεί σε δύο τουρνουά (16-18/9 στην Κοζάνη και 22-26/9 στην Αμβέρσα του Βελγίου) με αντιπάλους το Βέλγιο, την Ουκρανία και την Μολδαβία με την πρώτη ομάδα της βαθμολογίας να παίρνει απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά και τη δεύτερη να αγωνίζεται στα μπαράζ (θα διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου).

O oμοσπονδιακός τεχνικός Σωτήρης Δρίκος δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ: «Φυσικά υπάρχει αισιοδοξία αλλά δεν αρκεί αυτό. Έχει γίνει καλός προγραμματισμός και τα πιο πολλά από αυτά που έχουμε ζητήσει έχουν υλοποιηθεί. Οι αθλητές είναι εδώ κι είναι σημαντικό να μην έχουμε προβλήματα τραυματισμών και γι’ αυτό δε θα πιεστούμε να κάνουμε γρήγορα πράγματα, αλλά θα κάνουμε μια προετοιμασία επτά εβδομάδων με έμφαση στη γενική και ειδική φυσική κατάσταση, προκειμένου στα μέσα Σεπτεμβρίου να παίξουμε τους πολύ δυνατούς αγώνες στα προκριματικά».

Σε ερώτημα για το πως κυλούν οι πρώτες ημέρες και για ποιο λόγο αποφασίστηκε το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας να πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα, ο ομοσπονδιακό τεχνικός απάντησε: «Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Η Ορεστιάδα επιλέχθηκε γιατί έχει ένα γήπεδο στρωμένο με τάραφλεξ, αίθουσα με βάρη εντός γηπέδου, ενώ το γήπεδο είναι εξοπλισμένο με όλα σχεδόν τα χρήσιμα πράγματα ώστε να γίνει μια σωστή αθλητική προετοιμασία. Επίσης υπάρχει μικρή και μεγάλη πισίνα που είναι σημαντικές για να μπορέσει να γίνει το πρώτο στάδιο της φυσικής κατάστασης, ενώ υπάρχει και το γυμναστήριο “Gym Form” στο κέντρο της πόλης το οποίο χρησιμοποιούμε και γι’ αυτό ευχαριστούμε τον κ. Μαναρίδη.

Από κει και πέρα νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια που η Εθνική ομάδα βρέθηκε στην Ορεστιάδα, ο κοινός παρονομαστής είναι η διάθεση των ανθρώπων της πόλης να επιλύσουν ότι πρόβλημα ή ανάγκη δημιουργείται και να παρέχουν ότι χρειαζόμαστε και γι’ αυτό το λόγο θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.

Όσον αφορά τους αθλητές, όλα τα παιδιά είναι επαγγελματίες. Είναι εδώ γιατί αγαπούν την Εθνική ομάδα και γνωρίζοντας κι οι ίδιοι ότι είναι η αρχή της χρονιάς κι αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό προσπαθούν καθημερινά και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό».

Σε σχέση με τα πρώτα φιλικά που είναι προγραμματισμένα για το τριήμερο 19-21 Αυγούστου με την Λετονία στην Ορεστιάδα, ο Σωτήρης Δρίκος εξήγησε τι περιμένει να δει:  «Αυτά τα φιλικά είναι λίγο πρόωρα σε σχέση με τον προπονητικό προγραμματισμό και δεν περιμένουμε να δούμε πολλά πράγματα από την αγωνιστική προετοιμασία. Είναι σημαντικά όμως γιατί θα ξεφύγουμε από την ένταση των προπονήσεων, αλλά παράλληλα θα δώσουμε και τη χαρά στον κόσμο της Ορεστιάδας να δει έστω και σε φιλικά παιχνίδια την Εθνική μας ομάδα να αγωνίζεται».

Τέλος, σε ερώτημα για την Εθνική Παμπαίδων (των πέντε εβριτών αθλητών) που κατέκτησε το ασημένιο στο Βαλκανικό ενώ πριν λίγες εβδομάδες η Εθνική Παίδων είχε κατακτήσει το χρυσό στην αντίστοιχη διοργάνωση, ο Δρίκος σχολίασε:

«Αν κάνουμε μια ανασκόπηση των αναπτυξιακών Εθνικών ομάδων των αγοριών τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι η φουρνιά του 1993 είχε παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες, ενώ αυτές του 1995 και 1997 δεν τα καταφέρανε έχοντας αποκλεισμούς από τις τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων στις λεπτομέρειες.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η πρώτη ύλη που έχουμε, οι αθλητές, η ύπαρξη της και η πρωτογενής επεξεργασία της είναι αποκλειστικά έργο των σωματείων.

Αφού καταφέρνουμε λοιπόν και μπορούμε να έχουμε επιτυχίες απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Σερβία και η Βουλγαρία ή χώρες όπως η Τουρκία, που όλοι ξέρουμε τι επενδύσεις έχει κάνει στο χώρο του βόλεϊ, σημαίνει ότι το έμψυχο υλικό που έχουμε δεν διαφέρει σε ποιότητα από των υπολοίπων.

Κι είναι προς τιμήν των ανθρώπων του βόλεϊ των σωματείων και των προπονητών ότι υπάρχει αυτό το υλικό. Η γεωγραφική διασπορά των αθλητών των Εθνικών ομάδων δείχνει ότι το βόλεϊ ξαναβρίσκει στηρίγματα σε όλη τη χώρα.

Για να υπάρξει όμως συνέχεια, πρέπει να υπάρχει και πρόγραμμα. Τα τρία τελευταία χρόνια, με τα λίγα μέσα που διαθέτει το σύστημα προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάποια περιφερειακά προπονητικά κέντρα.

Ο στόχος ήταν να κατευθύνουμε μία φορά την εβδομάδα, με κόπο των σωματείων, των αθλητών και των γονιών τους, τα ταλαντούχα παιδιά ώστε να κάνουν όλα μαζί μια προπόνηση που να τους διατηρεί σε μία επαφή με το πρόγραμμα και τις εθνικές ομάδες.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος έγινε με την ουσιαστική στήριξη των παραπάνω, των συνεργατών στις Εθνικές ομάδες ανάπτυξης και των Περιφερειακών ομοσπονδιακών προπονητών. Είναι βέβαιο ότι η συνέχιση και βελτίωση αυτών των προγραμμάτων μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».