Τρέχοντας τα 600χλμ από το Μεγάλο Ζαλούφι ως την Θεσσαλονίκη με πέρασμα από όλη την Θράκη

 

Ο γνωστός γιατρός-υπερμαραθωνοδρόμος Στέργιος Αράπογλου θα ξεκινήσει τον προσωπικό του αγώνα να διασχίσει τα 600 χιλιόμετρα της απόστασης από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης ως την Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας τα βήματα των (προσφύγων) προγόνων του και στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Μάλιστα, αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί το πέρασμά του από τους τρεις νομούς της Θράκης. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και είναι Γενικός Χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν ξεχνά τις ρίζες του

Έτσι σήμερα (Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016) ξεκινά από το χωριό των Αρβανιτών προπαππούδων του, το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης (σημερινό Kircasalih) την υλοποίηση ενός υπερμαραθώνιου μήκους περίπου 600 χιλιομέτρων.

Στην πορεία θα διέλθει από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς, θα εισέλθει στην Ελλάδα από το τελωνείο των Καστανεών και θα αποτίσει φόρο τιμής στην Κυρά των Μαρασίων, Βασιλική Λαμπίδου (η οποία ήταν επίσης πρόσφυγας από το Μεγάλο Ζαλούφι) και συγκεκριμένα στην προτομή της, που βρίσκεται μπροστά από την κατοικία της στα Μαράσια.

Ε συνεχεία θα περάσει από όλα σχεδόν τα χωριά του Νομού Έβρου που κατοικούνται σήμερα από πρόσφυγες Ζαλουφιώτες (Καβύλη, Σάκκος, Νέο Χειμώνιο, Θούριο, Σοφικό, Ασημένιο, Ρήγιο, Πύθιο, κ.α.) και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού περνώντας από Νέα Ορεστιάδα-Διδυμότειχο-Σουφλί-Φέρες-Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή-Παραδημή-Πόρτο Λάγος-Ξάνθη-Καβάλα-Ασπροβάλτα-Θεσσαλονίκη, θα καταλήξει στην πλατεία του Καλοχωρίου.

Από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης θα μεταφέρει μαζί του ως το Καλοχώρι χώμα και νερό, για να φυτέψει στην πλατεία του χωριού του συμβολικά 2 ελαιόδεντρα, τιμής ένεκεν στον μικρό Γιώργο και στην μικρή Τριανταφυλλιά, αδέρφια του παππού του Ηλία, που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στην νέα τους πατρίδα, χτυπημένα από τις κακουχίες και τις αρρώστιες στην μακρά διαδρομή.

Αυτήν ακριβώς την διαδρομή, που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα δύο αδέρφια του παππού του, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ο ίδιος. Μέσω μιας συσκευής εντοπισμού χειρός, που θα φοράει σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, θα είναι δυνατή η συνεχής παρακολούθηση της πορείας του σε ζωντανό χρόνο (δείτε εδώ: http://www.livetrack24.com/track/674827). Καθ’όλη την διαδρομή ο κουνιάδος του, Αθανασιάδης Χαράλαμπος, θα τον ακολουθεί (με αυτοκίνητο μάρκας OPEL Corsa, με αριθμό κυκλοφορίας ΝΖΒ 6062, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974567085).

Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να παρευρεθεί τις παρακάτω ώρες στις εν τοποθεσίες που αναφέρονται , ώστε να δώσει κουράγιο στον Σπαρταθλητή Στέργιο Αράπογλου για το δύσκολο εγχείρημα του. Αναλυτικά το πρόγραμμά του και οι πιθανές ώρες των περασμάτων του από την Θράκη:

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

16:00 – Διέλευση από το Τελωνείο Καστανεών

16:30 – Μαράσια-Κατοικία της Κυράς των Μαρασίων

17:30 – Σάκκος (Πρώτη διανυκτέρευση – το χώμα και το νερό θα εναποτεθούν προς φύλαξη κάτω από την εικόνα της Παναγίας της Αρβανίτισσας, στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Σάκκο).

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

08:00 – Διέλευση από την Κεντρική Πλατεία Νέας Ορεστιάδας και το άγαλμα του Αγίου Κυρίλλου και υποδοχή στον χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει την διαρομή του προς Νέο Χειμώνιο, Θούριο, Σοφικό, Ασημένιο, Ρήγιο, Πύθιο, Πετράδες, Πραγγί, Ισαάκιο και θα καταλήξει στο Διδυμότειχο, όπου θα γίνει η δεύτερη διανυκτέρευση. Το νερό και το χώμα θα εναποτεθούν στο εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Δια μέσω των προσφυγικών χωριών θα φτάσει στις Φέρες, όπου θα διανυκτερεύσει στην εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει την διαδρομή του, αρχικά από την Ροδόπη και μέσω Πόρτο Λάγους στην Ξάνθη και αναμένεται να καταλήξει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016, παραμονή του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.