Οι μέρες και οι ώρες των συμμετοχών με θρακιώτικο ενδιαφέρον στους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Η πανδαισία αρχίζει. Φτάσαμε στο τέλος της αντίστροφης μέτρησης για την έναρξη του αθλητικού γεγονότος της τετραετίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ThrakiSportS δίνει το παρών στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σας βάζει στο κλίμα των συμμετοχών που πρέπει να προσέξουν οι θρακιώτες φίλαθλοι, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν σχέση με την περιοχή μας.

Όπως κάθε φορά, παραδοσιακά οι ελληνικές συμμετοχές ξεκινούν με την βορειοελλαδίτισσα τοξοβόλο Ευαγγελία Ψάρα, η οποία αγωνίζεται στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), πριν την τελετή έναρξης. Ο προκριματικός της τοξοβολίας πάντα διεξάγεται την ίδια μέρα με την τελετή έναρξης και είναι μάλιστα το μόνο άθλημα που διεξάγεται την συγκεκριμένη ημέρα.

Ποδαρικό στις ελληνικές συμμετοχές το Σάββατο θα κάνει ο Γιάννης Ταμουρίδης. Ο τιμ μάνατζερ του Θράκα Ιππέα θα βρεθεί στην περιοχή του «κάστρου» της φημισμένης παραλίας Copacabana όπου θα δοθεί στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα (3.30 το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελλάδα) η εκκίνηση στον αγώνα της ποδηλασίας δρόμου, που είναι τελικός και θα χαρίσει ορισμένα από τα πρώτα μετάλλια στην διοργάνωση.

Σχετικά νωρίς, από τις 16:30 ως και τις 20:30 ώρα Ελλάδος ξεκινούν και οι προσπάθειες των Λευτέρη Πετρούνια και Βλάση Μάρα στους προκριματικούς των οργάνων σε κρίκους και μονόζυγο αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε θρακιώτικη παρουσία το επιτελείο που προετοιμάζει τους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, αλλά λεπτομέρειες για αυτό σε μελλοντικές αναρτήσεις και όταν με το καλό προκριθούν οι αθλητές μας στους τελικούς.

Έμμεσο θρακιώτικο ενδιαφέρον έχουμε και στην κωπηλασία, αφού η εβρίτισσα ολυμπιονίκης Χρύσα Μπισκιτζή έχει γίνει πλέον προπονήτρια και ως τέτοια δίνει παρουσία σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών όπου μετέχουν οι Σοφία Ασουμανάκη και Κατερίνα Νικολαΐδου. Ο αγώνας τους στη λίμνη Λαγκόα έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ενώ μια ώρα αργότερα θα έχουμε ελληνική συμμετοχή και στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου.

Η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των ανδρών δίνει τον πρώτο της αγώνα στο ολυμπιακό τουρνουά στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου ώρα Ελλάδος αντιμετωπίζοντας την Ιαπωνία. Λίγο πιο δίπλα, στο ολυμπιακό κολυμβητήριο, οι πρώτοι κολυμβητές που δοκιμάζονται το Σάββατο (από τις 19:30 ως και τις 21:30) είναι στα 100μ. πεταλούδα γυναικών οι Άννα Ντουντουνάκη και Κρίστελ Βουρνά, στα 400μ. ελεύθερο ανδρών οι Δημήτρης Δημητρίου, Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου και στα 100μ. πρόσθιο ανδρών ο Παναγιώτης Σαμιλίδης, που έχει έρθει στο παρελθόν για καμπ προετοιμασίας στην Θράκη.

Από εκεί και πέρα, την Κυριακή η μέρα ξεκινά με την συμμετοχή της Δραμινής πρωταθλήτριας Άννας Κορακάκη στον προκριματικό στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων γυναικών. Ο προκριματικός αγώνας στο Ολυμπιακό κέντρο σκοποβολής ξεκινά στις 15:00 ώρα Ελλάδος την Κυριακή και δυο ώρες μετά θα διεξαχθεί ο τελικός, με την αθλήτριά μας να ελπίζει σε διάκριση. Κυριακή αγωνίζεται στον προκριματικό της δοκού ισορροπίας της ενόργανης η Βάσω Μιλούση ενώ τότε ξεκινά τους αγώνες του στο πινγκ πονγκ και ο Παναγιώτης Γκιώνης.

Την ίδια μέρα θα έχουμε και κωπηλασία, όμως η σημαντική στιγμή της Κυριακής είναι η συμμετοχή του θρακιώτη κολυμβητή Χρήστου Κατραντζή στην σκυταλοδρομία 4×100 μέτρα ελεύθερο των ανδρών. Μαζί με τους Οδυσσέα Μελαδίνη, Κριστιάν Γκολομέεφ και Απόστολο Χρήστου αγωνίζονται στον προκριματικό της σκυτάλης ακριβώς στις 21:05 της Κυριακής (ώρας Ελλάδος), με τον τελευταίο να πέφτει στις 19:00 και στα προκριματικά των 100 μέτρων ύπτιο.

Την Δευτέρα 8 Αυγούστου έχουμε το Σερβία – Ελλάδα στο πόλο, ξεκινά τις μάχες της στην ξιφασκία η Βάσω Βουγιούκα και μπαίνουν στην μάχη οι πρώτοι ιστιοπλόοι μας. Το δίδυμο των Μάντη – Καγιαλή που μας ενδιαφέρει λόγω της εμπλοκής του Lascaris Foundation ξεκινά από την Τετάρτη 10 Αυγούστου, μετά τις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Την ίδια μέρα αγωνίζεται ο ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο αλλά και ο ποδηλάτης Γιάννης Ταμουρίδης στην ατομική χρονομέτρηση. Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, θα διαγωνιστεί στα 25 μέτρα αεροβόλο πιστόλι η Κορακάκη.

Και για να σας προλάβουμε τυχόν απορίες για τον στίβο και τις σημαντικές θρακιώτικες συμμετοχές που έχουμε εκεί, αυτές αργούν ακόμα. Έτσι και αλλιώς ο «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινά την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου, αλλά η Βούλα Παπαχρήστου αγωνίζεται στον προκριματικό του τριπλούν στις 9.40 το πρωί του μεθεπόμενου Σαββάτου 13 Αυγούστου (15:40 στην Ελλάδα). Αν όλα πάνε καλά και προκριθεί στον τελικό, θα διεξαχθεί το βράδυ της 14ης Αυγούστου στις 20:55 τοπική ώρα (σχεδόν τρεις τα ξημερώματα Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 20:30 της 14ης Αυγούστου (2.30πμ της 15/8 στην Ελλάδα) θα αγωνίζεται στον προκριματικό του ύψους και ο Κώστας Μπανιώτης. Αν καταφέρει και πάρει την πρόκριση στον τελικό, αυτός θα διεξαχθεί την ίδια ώρα δυο μέρες μετά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο ντε Τζανέιρο (2.30 ξημερώματα Πέμπτης 17 Αυγούστου στην Ελλάδα). Αλλά έχουμε πολύ δρόμο και πολλά να ζήσουμε μέχρι τότε και εσείς μπορείτε να τα παρακολουθείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με έμφαση φυσικά στις θρακιώτικες πτυχές τους, μέσα από το ThrakiSportS…