Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας και Μπορίσοφ για την Θράκη και η πρόσκληση για την Αλεξανδρούπολη

 

Στρατηγικό σύμμαχο χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας (Α.Σ.Σ.), στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκαν μια σειρά σημαντικών συμφωνιών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφκατά την οποία επεσήμαναν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, οι δύο χώρες, που βρίσκονται εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ακόμα ότι οι δύο χώρες βιώνουν τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας σε μια κατεύθυνση μιας Ευρώπης καλύτερης, κοινωνικής και δημοκρατικής, επιτάσσουν τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μπορίσοφ, από την πλευρά του τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, χαρακτηρίζονται από προσωπική σχέση και κατανόηση. Επιπλέον, σημείωσε ότι στις συνθήκες και περιόδους κρίσης πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, γιατί η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα και πως παρότι οι δύο κυβερνήσεις προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, είναι σύμφωνοι στα ζητήματα κρίσιμης σημασίας.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν – Κομβικό σημείο η ενεργειακή συνεργασία

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη εξειδικεύεται, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Οι δύο πρωθυπουργοί επικέντρωσαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεών μας και σημείωσε πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Υποδομές και εποικοδομητικά πρότζεκτ στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ανάγκη για εποικοδομητικά πρότζεκτ σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, τουρισμό και ειδικά για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, η ένωση των δυο θαλασσών Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, η σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και η αύξηση των τουριστικών ροών.

Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την προσφυγική κρίση και την ανάγκη Ελλάδα και Βουλγαρία να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο εντός ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να παραμείνουν σταθερές και χαμηλές οι ροές προσφύγων και να υπάρξει η αναγκαία πίεση προς τις χώρες της ΕΕ για να συνεχιστεί η μετεγκατάσταση.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους.

 

Πηγή:  http://www.cnn.gr/