ΕΠΣ Ξάνθης: Υποχρεωτική η παρουσία πτυχιούχων προπονητών στους πάγκους των ομάδων της Α1 κατηγορίας!

 

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή προχωρά την φετινή σαιζόν η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης, που ενστερνιζόμενοι το πάγιο αίτημα των πτυχιούχων προπονητών ώστε τουλάχιστον στην μεγάλη κατηγορία της Ένωσης να τηρηθεί ο κανονισμός της ΕΠΟ και να εργάζονται διπλωματούχοι και εκπαιδευμένοι προπονητές πήρε την απόφαση στην φετινή αγωνιστική σαιζόν να το πράξει.

Και έτσι την φετινή αγωνιστική περίοδο όλες οι ομάδες της Α1 κατηγορίας θα είναι υποχρεωμένες να κινηθούν με βάση τον κανονισμό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίες, που συνήθως στα ερασιτεχνικά και ανάλογα τις Ενώσεις τα πράγματα ήταν πιο ελαστικά. Όμως μετά τις επαφές του προέδρου της Ένωσης Γιώργου Πανίδη όπως και του Διοικητικού του Συμβουλίου με αυτή του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ξάνθης επήλθε η συμφωνία να αλλάξει αυτό και τουλάχιστον στην μεγάλη κατηγορία, που φέτος θα διεξαχθεί με 10 ομάδες, να τηρηθεί κατά γράμμα ο κανονισμός και έτσι όλες οι ομάδες υποχρεωτικά να έχουν διπλωματούχο προπονητή που παράλληλα θα είναι και μέλος του τοπικού Συνδέσμου προπονητών.

Μάλιστα μετά την θετική για αυτούς εξέλιξη ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ξάνθης προχώρησε σε διπλή ανακοίνωση ως προς την ενημέρωση τόσο των μελών της όσο και  των σωματείων ώστε να τηρηθεί ο κανονισμός. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του Σ.Π.Π. Ξάνθης αναφέρουν:

“Ο Σ.Π.Π. Ξάνθης ενημερώνει τα μέλη του ότι, έχει παραδoθεί προσωπικώς από τον πρόεδρο του συνδέσμου μας στον πρόεδρο και στον γραμματέα της Ε.Π.Σ. Ξάνθης, ονομαστική κατάσταση των ενεργών μελών μας και αιτούμαστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την Ε.Π.Ο και την UEFA για την πρόσληψη των προπονητών.
Αναλυτικά η επιστολή με ημερομηνία παράδοσης 8/06/2016 :

Προς το Δ.Σ της Ε.Π.Σ Ξάνθης

Κύριε πρόεδρε,

Σας παραδίδουμε την κατάσταση των ενεργών και πτυχιούχων προπονητών ποδοσφαίρου Ξάνθης, οι οποίοι έχουν προβεί σε αναθεώρηση ταυτότητας. Πρακαλούμε να προχωρήσετε με νόμιμες ενέργειες ώστε ο κάθε πτυχιούχος προπονητής να μπορεί να εργαστεί στην κατηγορία ”σούπερ έξτρα”(α΄ κατηγορία) έτσι ώστε να γίνει πράξη ο κανονισμός της Ε.Π.Ο. Για να αποφύγουμε δανεισμό πτυχίων παρακαλούμε, σε συνεργασία με την διαιτησία, να γίνεται ταυτοπροσωπία πριν την έναρξη του αγώνα, ειδάλλως να γίνεται ενημέρωση του συνδέσμου μας. Θέλουμε την καλή και σωστή συνεργασία για καλύτερη λειτουργία του πρωταθλήματος.”

Η δεύτερη ανακοίνωση αναφέρει:

“Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ξάνθης στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας που έχει και θα πρέπει να έχει με την Ε.Π.Σ Ξ., σε θέματα που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, ενημερώνει – προτείνει για την έναρξη της καινούργιας ποδοσφαιρικής χρονιάς 2016-17 τα εξής:

Α)Eνημερώνει ότι εχει παραδοθεί στις 8/06/2016, λίστα με τα ονόματα των ενεργών πτυχιούχων προπονητών μελών μας στο Δ.Σ της Ε.Π.Σ Ξάνθης.
Β) Την λίστα με τους προπονητές μέλη του συνδέσμου μας καθώς και τα τηλέφωνα τους μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας… www.sppthrakhs.blogspot.com
Γ) Σας καλούμε για την στελέχωση του προπονητικού σας επιτελείου, να απευθυνθείτε στους
πτυχιούχους προπονητές μέλη του συνδέσμου μας για να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην αναβάθμιση του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα αναφέρουμε την υποχρέωση των σωματείων της πρώτης κατηγορίας να προσλαμβάνουν για την θέση του προπονητή , διπλωματούχους προπονητές μέλη των Συνδέσμων Προπονητών Ποδοσφαίρου.”

Ενώ παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη αναφορά στο θέμα των προπονητών όπως αυτό αναφέρεται στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Ξάνθης:

“Είναι υποχρέωση των σωματείων να προσλαμβάνουν προπονητές κατόχους διπλώματος ανάλογου των αναφερόμενων στο άρθρο 6 παρ. 1 του κανονισμού προπονητών ποδοσφαίρου 2016.

Όλα τα σωματεία της Α1 τοπικής ερασιτεχνικής κατηγορίας υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προπονητή κάτοχο ταυτότητας UEFA ή κάτοχο ταυτότητας ΕΠΟ. Από την υποχρέωση πρόσληψης εξαιρούνται τα ανωτέρω σωματεία τα οποία θα το αιτηθούν πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου 2016-2017, εφόσον στην περιοχή ευθύνης της ΕΠΣ δεν υπάρχουν προπονητές με ταυτότητα UEFA ή ταυτότητα ΕΠΟ σε αριθμό διπλάσιο, τουλάχιστον, από τον αριθμό των ομάδων της κατηγορίας. Γα τον υπολογισμό του αριθμού προπονητών κάθε ΕΠΣ, λαμβάνονται υπόψη οι προπονητές, μέλη του οικείου συνδέσμου προπονητών, που έχουν αποδεδειγμένα τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους εντός της χωρικής δικαιοδοσίας της ΕΠΣ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος προπονητή είναι η εγγραφή του ως μέλος σε σύνδεσμο ή σωματείο προπονητών- μέλος της ΟΠΠΕ.

Επίσης μετά την απόκτηση του διπλώματος, οι προπονητές υποχρεούνται να εκδώσουν και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από τη Γ.Γ. Αθλητισμού. 4 Το μητρώο Προπονητών και Εκπαίδευσης της ΕΠΟ εκδίδει εφάπαξ ταυτότητες προπονητού τριετίας με ημερομηνία λήξης 31-12-2018 και κατόπιν λαμβάνουν υποχρεωτικά από την ΕΠΣ Ξάνθης, το ατομικό τους Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή. Το παράβολο έκδοσης του Δελτίου ορίζεται σε 50 ευρώ, εκδίδεται από τη διοργανώτρια εφόσον προσκομισθεί μια έγχρωμη φωτογραφία του προπονητή (μέγεθος αστ. ταυτότητας) και σε περίπτωση αλλαγής σωματείου εκδίδεται νέο Προπονητής και ο τυχών βοηθός προπονητή ο οποίος δεν κατέχει το ως άνω δελτίο πιστοποίησης προπονητή στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή), απαγορεύεται να εισέλθει σε αυτόν. Ο έλεγχος διενεργείται από τους διαιτητές του αγώνα, σύμφωνα με τον ΚΑΠ. Υποχρεωτικά συντάσσεται ιδιωτικό συμφωνητικό πρόσληψης μεταξύ του προπονητού και του σωματείου το οποίο κατατίθεται στην αρμόδια ΔΟΥ. Επίσημο αντίγραφο του κατατεθέντος στην ΔΟΥ συμφωνητικού καθώς και κάθε τροποποίηση αυτού προσκομίζεται στην οικεία τοπική Ένωση και τον τοπικό σύνδεσμο προπονητών, σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την υπογραφή του.

Με ευθύνη του παρατηρητή αγώνα και του Διαιτητού, ταυτόχρονα μαζί με την παράδοση των δελτίων των ποδοσφαιριστών για την αναγραφή τους στο φύλλο αγώνα, παραδίδονται υποχρεωτικά: α) το Δελτίο πιστοποίησης προπονητού και β) η ταυτότητα εκπροσώπου του σωματείου εφόσον εκδόθηκε από τη διοργανώτρια ή φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας αυτού. Παράλειψη ή παράβλεψη του Διαιτητού αγώνα ή του ορισθέντος από την διοργανώτρια αρχή Παρατηρητού του αγώνα, να εφαρμόσουν τα ανωτέρω επισύρουν βαρύτατες πειθαρχικές αθλητικές κυρώσεις και σε περίπτωση δημιουργίας επεισοδίων ελέγχονται οι ανωτέρω από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες.”