Πώς εξάγεται και στην Θράκη η κόντρα Ερντογάν – Γκιουλέν! Το δίκτυο του ιμάμη και το “κυνήγι” του…

 

Στο κάδρο της μέχρις εσχάτων διαπάλης των Ταγίπ Ερντογάν και Φετουλάχ Γκιουλέν έχει βρεθεί και η Θράκη.

Και δεν είναι μόνο τα γεγονότα που συνοδεύουν την αυτομόληση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, την παραμονή της δίκης στην Αλεξανδρούπολη, να λέει ότι η ανεπιτυχής επίθεση με στόχο να τον δολοφονήσουν στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε στη Μαρμαρίδα, έγινε από πραξικοπηματίες με τη βοήθεια τριών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk S-70 και ότι ένα από αυτά με στρατιωτικούς πραξικοπηματίες έφυγε στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Θράκη, στον χώρο της μειονότητας, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η ηγεσία της περίμενε όλη τη νύχτα, ενώ εξελισσόταν η απόπειρα του πραξικοπήματος, για να δει πού θα οδηγηθεί η κατάσταση στην Τουρκία και πού θα καθίσουν τα πράγματα, για να σπεύσει μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου να ταχθεί… με διθυραμβικό τρόπο στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν, όπως έλεγε στο «Εθνος» μειονοτικός δημοσιογράφος. Και μετά, με υπερβολικό τρόπο, να ακολουθήσει σχεδόν κοινό βηματισμό με αυτόν των οπαδών του Ερντογάν στην Τουρκία και σε όσα προέτρεπε -συχνά παραληρηματικά- ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον τόνο έσπευδαν να δώσουν και κάποιοι δημοσιογράφοι της μειονότητας με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες, όπου, βασιλικότεροι του βασιλέως, ζητούσαν ένα «κυνήγι μαγισσών» και μέσα στη μειονότητα. Επικροτούσαν το κυνήγι των ανθρώπων του Φ. Γκιουλέν στην Τουρκία και πρόσθεταν ότι «είναι καιρός να καθαρίσουμε και με τους ανθρώπους του Γκιουλέν στη μειονότητα». Πιο εμφαντικός ο εκδότης-δημοσιογράφος της τουρκόφωνης εφημερίδας «Millet» και του σάιτ milletgazetesi.gr, Τσενγκίζ Ομέρ, που έγραψε: «Ηρθε η ώρα της απομόνωσης και του αποκλεισμού των ανθρώπων που προπαγανδίζουν και υπερασπίζονται την εγκληματική συμμορία του Γκιουλέν στη Δυτική Θράκη. Από το πρωί έως το βράδυ αυτοί συνεργάζονται με το ελληνικό κράτος και προδίδουν τη μειονότητα…». Ο ίδιος δείχνει να «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα άτομα, όπως μας μετέφεραν άτομα της μειονότητας, ενώ με μοναδική έπαρση, σε ένα άρθρο του την περασμένη Πέμπτη, χαρακτηρίζει τα όσα γίνονται στην Τουρκία ως ένα μοναδικό έπος που γράφτηκε από το τουρκικό έθνος τον 21ο αιώνα και ότι ύστερα από αυτό ΗΠΑ, ΕΕ κ.λπ. θα σκεφτούν ένα εκατομμύριο φορές πριν επιχειρήσουν να πλήξουν ξανά τον ισλαμικό κόσμο!

Ο ίδιος ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε σε ελληνικά ΜΜΕ για να απευθύνει συγκεκαλυμμένες απειλές και να ζητήσει την άμεση έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, επιχείρησε να δώσει και το στίγμα για την όποια παρουσία οπαδών του Φ. Γκιουλέν στη Θράκη. «Υπάρχουν μόνο μικρά ίχνη του…» είπε.

Ομως τα «ίχνη» αυτά, μικρά ή μεγάλα, φαίνεται ότι βοηθούν παράγοντες της μειονότητας να δώσουν όρκους πίστης στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και στους ανθρώπους του, να στοιχηθούν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ στις προτροπές του. Με συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες με αίτημα να εκδοθούν αμέσως οι οκτώ «προδότες πραξικοπηματίες» στρατιωτικοί ή με συγκεντρώσεις και προσευχές στα τζαμιά -ύστερα από εγκυκλίους που κοινοποίησαν οι δύο ψευτομουφτήδες στην Κομοτηνή και την Ξάνθη- για τους μάρτυρες του Ισλάμ, όπως αποκαλεί τα θύματα των πραξικοπηματιών με… θεολογική προσέγγιση ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν.

Για παρουσία ανθρώπων του Φ. Γκιουλέν στην Ελλάδα έκανε λόγο εδώ και πάνω από έναν χρόνο και η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Star». Είναι αυτή που δημοσίευσε πρώτη πρωτοσέλιδα ότι το ελικόπτερο με τους οκτώ στρατιωτικούς, που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, συμμετείχε στην αποτυχημένη επιχείρηση δολοφονίας του Τ. Ερντογάν. Τον περασμένο Φεβρουάριο πρωτοσέλιδα δημοσίευσε στοιχεία για το δίκτυο των ανθρώπων του Φ. Γκιουλέν σε περίπου 100 χώρες. Ως επικεφαλής στην Ελλάδα κατονόμαζε κάποιον Ρετζέπ Ουζούναλι δημοσιεύοντας και φωτογραφία του, που υπήρξε πρώην ιμάμης στην Μπρούσα (Προύσα) και στη συνέχεια υπήρξε στέλεχος και του κόμματος του Τ. Ερντογάν, του ΑΚP, στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Δεν υπήρχαν όμως στοιχεία για το πώς δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη.

Ο ίδιος ο Ερντογάν τις αμέσως επόμενες ημέρες είχε σπεύσει με δηλώσεις του μέσα από το προεδρικό αεροπλάνο να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του δημοσιεύματος της «Star», για να ακολουθήσουν μια σειρά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για τον ρόλο που είχαν αναλάβει σε μια σειρά χώρες, προκειμένου να αποκτήσουν επαφές και να επηρεάσουν πολιτικούς παράγοντες οι ιμάμηδες του Γκιουλέν.

Για τα όσα έγιναν στη Θράκη σε σχέση με τη λεγόμενη «αδελφότητα του Φ. Γκιουλέν» αποκαλυπτικά ήταν όσα μας μετέφερε γνωστό πρόσωπο της μειονότητας. Μας αποκάλυψε ότι είχε στενή σχέση με την «αδελφότητα» μέχρι το 2006-2007, όταν ήρθε σε ρήξη με ανθρώπους της στη Θράκη. Η «αδελφότητα» είχε κάνει αισθητή την παρουσία της στη περιοχή από τη δεκαετία του ’90, πριν από τη ρήξη του Γκιουλέν με τον Ερντογάν το 2000, που τον οδήγησε σε φυγή από την Τουρκία και εγκατάσταση στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει έκτοτε μόνιμα.

H δραστηριότητα της εκφραζόταν μέσα από κοινωνικά δίκτυα, ενώ η εφημερίδα «Σαμπάχ» χρησιμοποιούνταν πρωταρχικά για την προβολή των ιδεών του Γκιουλέν και των δραστηριοτήτων της.

Περίπου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας και ενώ είχε επέλθει η ρήξη Ερντογάν-Γκιουλέν, στήθηκε ένα δίκτυο φροντιστηρίων στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στα Αρριανά -το όνομά τους είναι γνωστό και είναι από τα πιο ονομαστά σήμερα στην Κομοτηνή, στο κέντρο της πόλης- όπου διδάσκονται αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά και φέρεται να έχει σχέση με την «αδελφότητα».

Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με έναν από τους τρεις συνεταίρους-ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου στην Κομοτηνή. Ο Αμ. Τζ. στην ερώτηση αν τα φροντιστήριά τους έχουν σχέση με την «αδελφότητα Γκιουλέν» απάντησε αρνητικά. Ομως όταν του είπαμε πως οι σχετικές πληροφορίες έχουν δει επανειλημμένα το φως της δημοσιότητας και ότι δεν το είχαν διαψεύσει μέχρι τώρα, έδειξε να κομπιάζει και δεν θέλησε να δώσει συνέχεια.

Ενα βιβλιοπωλείο, με την ονομασία «Ιλγκίν», στην Κομοτηνή, επίσης δραστηριοποιούνταν στην πώληση των βιβλίων του Γκιουλέν. Ομως η αναζήτηση «ιχνών» του Γκιουλέν στη Θράκη, όπως τα αποκάλεσε ο Τούρκος πρέσβης Κερίμ Ουράν, δεν είναι ίσως δόκιμη σήμερα, αφού μπορεί να γίνουν στόχος από ακραίους, σ΄αυτό το «κυνήγι μαγισσών» που κάποιοι στη μειονότητα θέλουν να στήσουν και σε ελληνικό έδαφος.

Να σημειωθεί ότι πολύ εκτεταμένα δίκτυα της μουσουλμανικής αδελφότητας του Γκιουλέν έχουν δημιουργηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες στις χώρες των Βαλκανίων, εκεί όπου συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα σημαντικοί μουσουλμανικοί πληθυσμοί με ένα πλέγμα ΜΚΟ, θρησκευτικά κέντρα, σχολεία και κολέγια, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες.

Το πιο εκτεταμένο δίκτυο του Γκιουλέν και με μεγάλη επιρροή σε πρωτοκλασάτα στελέχη του πολιτικού κόσμου είναι αυτό της Αλβανίας και ακολουθούν της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ρουμανίας, του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ, ενώ μικρότερα είναι τα δίκτυα σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία.

 

Πηγή:  http://www.ethnos.gr/