Δάκτυλος «Κόμματος Σαδίκ» η προκήρυξη που αναρτήθηκε από τους φίλους της Γαλατασαράι

 

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες από το κείμενο της «προκήρυξης» που αναρτήθηκε στην σελίδα που διατηρούν στο facebook οι οπαδοί της Γαλατασαράι στην Ελλάδα και καλούσε σε γενικό ξεσηκωμό τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.

Αν και η σχετική ανάρτηση έγινε την περασμένη εβδομάδα και η μετάφρασή της υπήρχε ανηρτημένη στην ιστοσελίδα tourkikanea ήδη από το τέλος της, μείζον θέμα έγινε από την Δευτέρα, μετά την σχετική δημοσίευση στο ThrakiSportS.

Είναι προφανές ότι κάποιοι από τους φίλους της Γαλατασαράι που διαχειρίζονται τον λογαριασμό, έκρινε σωστό να ανεβάσει την συγκεκριμένη «πρόσκληση-προκήρυξη», η οποία κυκλοφορεί ευρέως στην Θράκη. Η ανάρτηση κατέβηκε βέβαια και αυτό δείχνει πολλά.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμα και εντός των φίλων της Γαλατά φαίνεται ότι είναι έντονες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν η αγάπη τους προς την ομάδα να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε.

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που η συγκεκριμένη ανάρτηση κατέβηκε, μετά προφανώς από αυτές τις αντιδράσεις. Ωστόσο το νόημα του περιεχομένου της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν αλλάζει, αφού άλλωστε έχει διακινηθεί και από άλλους φορείς.

Την Κυριακή που μας έρχεται η Ελλάδα μπορεί να γιορτάζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας (μετά την τραγωδία της Κύπρου βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε), ωστόσο την ίδια ημέρα έχουμε και δυο πολύ σημαντικές επετείους για την Θράκη και τη μειονότητα σε αυτήν.

Η πρώτη είναι η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, που αποτελεί το νομικό πλαίσιο για την παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Η δεύτερη είναι ο θάνατος την ημέρα αυτήν σε τροχαίο δυστύχημα του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.

Λόγω ακριβώς αυτής της επετείου, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης στον τάφο του άλλοτε ηγέτη της μειονότητας. Έτσι και φέτος προγραμματίζονταν από καιρό οι εκδηλώσεις, αλλά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια και η πορεία που προαναγγέλλεται και με το κείμενο που αναρτήθηκε στην σελίδα των φίλων της Γαλατασαράι.

Ο αρχισυντάκτης της Real News Βασίλης Σκουρής σε μεσημβρινή του ανάρτηση στο real.gr, υποστηρίζει πάντως ότι πρόκειται για «απίστευτη πρόκληση από το κόμμα Σαδίκ στην Θράκη», η οποία ταξιδεύει έντονα τις τελευταίες ώρες, ιδίως στην Θράκη.

«Διαστάσεις ανοιχτής πρόκλησης λαμβάνει η διαδήλωση που έχουν προγραμματίσει το “κόμμα του Σαδίκ” και γνωστοί φορείς της μειονότητας στην Κομοτηνή, την ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μετά τον Αττίλα Ι, στις 24 Ιουλίου.
Η διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί από τον προηγούμενο μήνα, λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, την επικράτηση Ερντογάν και τις απειλητικές δηλώσεις της Άγκυρας για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Αλεξανδρούπολη», επισημαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος.

Στην συνέχεια το real.gr δηλώνει ότι «παρουσιάζει – μεταφρασμένη – προκήρυξη που κυκλοφορεί στην περιοχή μόνο στα τουρκικά και η οποία αποτελεί μνημείο διχασμού και πιθανόν και προάγγελο άλλων εξελίξεων». Η προκήρυξη αυτή είναι ακριβώς η ίδια που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των φίλων της Γαλατασαράι.

Από αυτά προκύπτει μάλλον αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάποιοι κύκλοι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την αγάπη ορισμένων φιλάθλων προς μια τουρκική ομάδα για πολιτικούς σκοπούς, αλλά θα είναι λάθος να ταυτιστούν όλοι οι φίλαθλοι αυτής της ομάδας στην Θράκη με αυτούς τους σκοπούς.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά βέβαια ότι το κόμμα DEB, όπως λέγεται το μειονοτικό κόμμα που είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ και αποτελεί προφανώς τον διοργανωτή των εκδηλώσεων της προσεχούς Κυριακής, είχε αναδειχθεί πρώτο στην Ροδόπη και την Ξάνθη στις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου κατέβηκε αυτόνομο.

Το DEB κατάφερε το 2014 να συγκεντρώσει   περισσότερες από 15.000 ψήφους στην Ξάνθη, ξεπερνώντας το 25%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με περίπου 10.000 ψήφους και ποσοστό 17%! Στη Ροδόπη το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο σαρωτικό, με 25.800 ψήφους, ήτοι το 41,68%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με μόλις 10.000 ψήφους, ήτοι το 16%. Κάτι περισσότερο από 1.000 ψήφους συγκέντρωσε το DEB στον Έβρο, ενώ πανελλαδικά έλαβε 42.000 ψήφους, που αντιστοιχούν μόλις στο 0,75%.

Συνεπώς  πρόκειται για πολιτικό σχηματισμό που έχει μεγάλη πέραση στην Θράκη και προφανώς στον χώρο της μειονότητας. Κάπως έτσι λοιπόν μπορεί να εξηγηθεί και το γεγονός ότι στο πλαίσιο της μεγαλύτερης προβολής της κινητοποίησης που ετοιμάζει την Τετάρτη, κατάφερε να βρει κάποιον από τους διαχειριστές της σελίδας των φίλων της Γαλατά στο facebook και να ανέβει έτσι και εκεί το σχετικό κείμενο. Το γεγονός ότι κατέβηκε δείχνει ότι προφανώς δεν ήταν όλοι οι φίλοι της Γαλατά σύμφωνοι με το περιεχόμενό του.

Σημαίνει επίσης ότι κάποιοι ενδεχομένως, ακόμα και αν συμφωνούν με το περιεχόμενο, δεν θέλουν αυτή η οπαδική αγάπη να μπλέξει με την πολιτική. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αθλητισμός και δη η συγκεκριμένη ομάδα χρησιμοποιήθηκαν από παράγοντες της μειονότητας για να αναδειχθεί ο… «τουρκισμός» της. Αλλά το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει έρευνας του ThrakiSportS, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες…