Ποια φιλέτα του στρατού ιδιωτικοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στα κρατικά ταμεία επιχειρεί να αποφέρει το φιλόδοξο σχέδιο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου το οποίο, όπως ο ίδιος σχεδιάζει, θα σώσει τους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών από περαιτέρω μειώσεις.

Το σχέδιο επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει οικόπεδα – “φιλέτα” του Ελληνικού Στρατού σε όλη την Ελλάδα με την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης (με διάρκεια από 50 ως 99 χρόνια) με πρώην στρατόπεδα, οικόπεδα, διαμερίσματα, ακόμη και δύο ιδιωτικά νησιά να βρίσκονται στην λίστα.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στην βουλή, αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στην κυριότητα των ακινήτων σε καμία περίπτωση παρά μόνο μακροχρόνια μίσθωση με μικρότερη χρονική περίοδο τα 50 έτη και μεγαλύτερη τα 99 έτη. Η εκμίσθωση των στρατιωτικών ακινήτων θα πραγματοποιηθεί με την διαδικασία των προσφορών υπό το καθεστώς “fast track” και όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα ολοκληρωθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Η ηλεκτρονική δημοπρασία θα διαρκεί επτά ημέρες στην διάρκεια των οποίων ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καλύπτει την προσφορά κάποιου άλλου με καλύτερη πρόταση.

Ποια ακίνητα αφορά στην περιοχή της ΑΜΘ

Μέχρι στιγμής 60 είναι τα ακίνητα τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν στην πρώτη φάση της εφαρμογής του νομοσχεδίου. Από αυτά τα 4 βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης:

  • Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κομοτηνής, στην Μεσούνη.
  • Το αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα της Καβάλας.
  • Το στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα.
  • Εκταση 58 στρεμμάτων στην Δράμα.

Ακίνητα με δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης στον κατάλογο

Πολλά από τα 60 ακίνητα της πρώτης φάσης είναι “φιλέτα” κατάλληλα για τουριστική αξιοποίηση από υποψήφιους επενδυτές τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά είναι σε θέση να αποφέρουν μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία, στις τοπικές κοινωνίες καθώς και πολλές θέσεις εργασίας.

Μεταξύ του καταλόγου βρίσκει κανείς τα νησιά Φλέβες και Φλεβοπούλα, παραθαλάσσια έκταση στα Λεγρενά Σουνίου, 25 στρέμματα στο Λαύριο, ολόκληρο το βόρειο άκρο της Αίγινας έκτασης 2.361.000 τ.μ., 127 στρέμματα στην Σύρο, ανάλογες εκτάσεις στην Λέσβο, στην Σητεία, στο Ηράκλειο, στην Ανδραβίδα, στον Αραξο, στην Πρέβεζα, εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική, το ξενοδοχείο “La Mirage” στην Ομόνοια καθώς και στρατόπεδα, οικόπεδα και διαμερίσματα στο Κέντρο και στην Επαρχεία.

Εφόσον η πρώτη φάση της εφαρμογής του νομοσχεδίου του Πάνου Καμμένου ολοκληρωθεί επιτυχώς, ακόμη περισσότερα ακίνητα αναμένεται να αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, ιδιοκτησίας όχι μόνο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης αλλά και άλλων φορέων του Δημοσίου.

 

Πηγή:  http://rodopinews.gr/