Ο άνθρωπος που έφερε τον Μάικ Τζέιμς στην Ελλάδα και η σχέση του με την Θράκη

 

Ο Μάικ Τζέιμς ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό αλλά ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε και τον έφερε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2014 είναι ένας παλιός γνώριμός μας. Ο λόγος για τον Μιχάλη Κουταλιανό, που τότε ήταν προπονητής στον Κολοσσό Ρόδου.

Ο Κουταλιανός έβγαλε το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και ανδρώθηκε μπασκετικά στις ομάδες της Θράκης. Πτυχίο πήρε το 2003 με ειδικότητα το μπάσκετ και για 4 χρόνια που έμεινε στην Κομοτηνή ανδρώθηκε μπασκετικά στα γήπεδα της Θράκης. Ήταν βοηθός προπονητή στην Α.Ε. Κομοτηνής το 2002 Α’ Κατηγορία ΕΚΑΣΑΜΑΘ ενώ τη μισή σεζόν του 2003 διετέλεσε βοηθός προπονητή στον ΓΑΣ Κομοτηνής στην Γ’ Εθνική Κατηγορία. Μετά το πτυχίο πήγε στην πατρίδα του, στην Ρόδο, όπου αμέσως έπιασε δουλειά σαν μέλος του τεχνικού επιτελείου.

Φέτος είναι τεχνικός στον Αίολου Αστακού και οδήγησε την ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας στην άνοδο στην Α2. Μίλησε στο SDNA για την πρώτη του επαφή με τον Αμερικανό γκαρντ και την έκπληξη που ένιωσε όταν είδε τα πρώτα του βίντεο, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό.

Ο Αμερικανός γκαρντ θα επιστρέψει έτσι στην Ελλάδα μετά από περίπου δύο χρόνια και ο έμπειρος τεχνικός θυμήθηκε  το χρονικό της απόκτησης του Μάικ Τζέιμς από τον Κολοσσό Ρόδου: «Εμέις βρήκαμε τυχαία τον Τζέιμς. Εκείνη την εποχή ψάχναμε παίκτες για την ενίσχυση της ομάδας και ο μάνατζερ Αλέξανδρος Κατσαρός μας τον πρότεινε. Όταν τον είδαμε σε βίντεο, είπαμε πως “κάποιο λάθος θα έχει γίνει”. Δεν πιστεύαμε πως αυτός ο παίκτης ήταν μέσα στα όρια του διαθέσιμου μπάτζετ μας», τόνισε αρχικά ο Μιχάλης Κουταλιανός, τονίζοντας στη συνέχεια:

«Ο Τζέιμς ήθελε πάση θυσία να αγωνιστεί σε ένα ανταγωνιστικό και καλό πρωτάθλημα. Θυμάμαι πως τον κλείσαμε γρήγορα, συμφωνήσαμε αμέσως.  Σε αυτό έπαιξε ρόλο πως τον θέλαμε πολύ. Με τον που τον είδαμε, σκεφτήκαμε να χτίσουμε την ομάδα γύρω του. Και αυτό έγινε. Ο Μάικ έγινε αμέσως ο ηγέτης της ομάδας. Θυμάμαι πως είχε τέτοια πίστη στις δυνατότητές  του, που ο μοναδικός του όρος ήταν να υπάρχει στο συμβόλαιο ειδικό buy-out για την Euroleague. Πίστευε πολύ στον εαυτό του, και αμέσως έδειξε τις ικανότητές του.

Είχε ταχύτατη εξέλιξη. Στην 8η αγωνιστική αποχώρησε από τον Κολοσσό και αμέσως έκανε εκπληκτικά πράγματα στην Λαμποράλ. Έκανε δύο εξαιρετικές χρονιές, ειδικά πέρσι που έδειξε να καταλαβαίνει καλύτερα και να προσαρμόζεται στο υψηλότατο επίπεδο του ισπανικού πρωταθλήματος και της Euroleague».

Στην ερώτηση αν ο Μάικ Τζέιμς μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό, ο Μιχάλης Κουταλιανός ήταν ξεκάθαρος: «Βέβαια. Θα προσφέρει πολύ, θα δείξει πολλά πράγματα στον Παναθηναϊκό. Πιστεύω πως θα είναι ένας από τους κύριους άξονες του νέου Παναθηναϊκού.

Σίγουρα θα δώσει μεγάλη ποιότητα στην ομάδα, και κυρίως πολλή ενέργεια. Τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, καθώς είναι ένας εξαιρετικός και ιδιαίτερα εκρηκτικός αθλητής. Η ταχύτητα και η αλτικότητα του θα δώσει επίσης και αρκετές θεαματικές φάσεις, ιδιαίτερα σε παιχνίδια που ο ρυθμός και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Γενικά, ο Μάικ θα προσφέρει πολλά στον Παναθηναϊκό. Θα ανεβάσει την ομάδα μία ταχύτητα πάνω, ενώ θα αξιοποιήσει αρκετά και τους ψηλούς, με την ικανότητά του στην τελική πάσα».

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΘΗΚΑΝ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ