Ο Στέλιος Βενετίδης σκιαγραφεί τον πρώην προπονητή του Κρις Κόουλμαν που έφτασε στους “4” του Euro

Για τον πρώην προπονητή του στην Λάρισα και νυν τεχνικό της Εθνικής Ουαλίας, την οποία ήδη έχει οδηγήσει στους τέσσερις του Euro 2016, μίλησε ο Στέλιος Βενετίδης.

Ο Ορεστιαδίτης παλαίμαχος διεθνής, που πλέον κάνει καριέρα προπονητή ως βοηθός του Δημήτρη Ελευθερόπουλου (μαζί είχαν έρθει και στον Πανθρακικό), ανέφερε για τον Κόουλμαν: «Είναι εξαίρετος άνθρωπος και ηγετική προσωπικότητα. Αρκετά τολμηρός, όπως δείχνει και το γεγονός ότι ήρθε στην Ελλάδα. Ήταν δύσκολη περίοδος για αυτόν αλλά ήρθε και σε δύσκολη περίοδο για την ομάδα. Ήρθε μετά από ένα ματς με την ΑΕΚ και μας περίμενε στα αποδυτήρια για να μας γνωρίσει. Θέλει τόλμη για έναν βρετανό προπονητή να έρχεται στην Ελλάδα και γενικά στην Μεσόγειο. Αλλά είχε και ο ίδιος υπομονή. Δεν ξέραμε αν και πότε θα παίξουμε και σε ποια κατηγορία. Αρχίσαμε πρωτάθλημα Νοέμβρη τότε. Έδειξε υπομονή και τελικά έφυγε λίγο καιρό μετά την έναρξη του πρωταθλήματος και λίγο μετά ανέλαβε την Ουαλία», λέει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Βενετίδης.

Ο Θρακιώτης παίκτης μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Στέφανου Λεμονίδη στον Αθήνα 984, τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της πρωτεύουσας. Σε σχέση με την σκιαγράφηση του χαρακτήρα αλλά και των προπονητικών αρετών του Κόουλμαν, ο Στέλιος Βενετίδης σχολίασε: «Θα έλεγα ότι είναι προπονητής με καλά στοιχεία, αποπνέει το αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και το αίσθημα της υποβολής. Είχε τον έλεγχο των αποδυτηρίων και μπορούσε όσο ελάχιστοι να τα διαχειριστεί και να βγάζει από κάθε παίκτη το καλύτερο δυνατό. Έχει τα στοιχεία του μάνατζερ του αγγλικού μοντέλου. Έχει αναπτύξει πολύ τα στοιχεία της παρατήρησης. Στην προπόνηση αφήνει χώρο στους συνεργάτες του να εκτελέσουν την μεθοδολογία της προπόνησης και στο τέλος παρεμβαίνει με τις παρατηρήσεις του. Αυτό τον βοηθάει να γνωρίσει την δυναμικότητα της ομάδας. Είναι αρκετά κοντά στους παίκτες αν και αρχικά δείχνει απόμακρος, ότι δύσκολα τον πλησιάζεις. Είναι το πρόσωπο που ταιριάζει σε μια Εθνική Ομάδα, που δεν έχει καθημερινή τριβή μέσα από την προπόνηση και τους πολλούς αγώνες. Έχει τα στοιχεία που ταιριάζουν για να κάτσει σε έναν πάγκο σαν αυτόν της Ουαλίας».

Ο Στέλιος Βενετίδης σχολίασε ακόμα ότι προπονητικά η πιο ενδιαφέρουσα ομάδα σε αυτό το Euro ήταν η Ιταλία, που ήταν ομάδα του προπονητή της. Θυμήθηκε μάλιστα ότι από την πρώτη ημέρα της πρώτης προπόνησης με την ΑΕλ είχε ζητήσει από τους ανθρώπους της ομάδας να φέρουν ένα μεγάλο πανό, να το βλέπουν όλοι οι παίκτες. Σε αυτό υπήρχε το σήμα της ομάδας και το σύνθημα “Αφήστε το εγώ σας μακριά”, θέλοντας να τονίσει ότι σε μια ομάδα το παν είναι να είναι ομάδα, να έχει δηλαδή ομαδικό πνεύμα και αλτρουισμό.

 

Επαφή μαζί του ο Βενετίδης δεν έχει κρατήσει, μόνο μια φορά έτυχε να μιλήσουν στο τηλέφωνο έπειτα από την αποχώρησή του από την Λάρισα. Πάντως υποστήριξε ότι από την αρχή καταλάβανε οι παίκτες το μέγεθος του προπονητή που είχε φέρει ο Πηλαδάκης στην ΑΕΛ, με παραστάσεις από ομάδες όπως η Φούλαμ και η Κόβεντρι.  Μάλιστα, αποκάλυψε ότι είχε έρθει με την προοπτική η Λάρισα να αγωνιστεί στην Super League, αλλά ακόμα και μετά το δικαστικό σοκ που έριξε οριστικά την ομάδα στην Β’ Εθνική, ο ίδιος παρέμεινε για αρκετό διάστημα και στάθηκε κύριος στο συμβόλαιό του.

Τέλος, ο Στέλιος Βενετίδης παραδέχθηκε ότι στην δική του προπονητική φιλοσοφία έχει και ο ίδιος πάρει στοιχεία από την προσωπικότητα του Κρις Κόουλμαν, του ανθρώπου που πέντε χρόνια πριν είχε έρθει στα ελληνικά γήπεδα και πέντε χρόνια μετά οδήγησε την πρωτάρα Ουαλία στους τέσσερις (και ποιος ξέρει πόσο μακριά ακόμα) του Euro!!!