Οι αποκαλύψεις του Ντέμη για τον Σάντος που γνώρισε, εκτίμησε και αγάπησε και οι προβλέψεις για το Euro

 

Για τον άλλοτε προπονητή του στην ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, μίλησε ο Ντέμης Νικολαΐδης, τονίζοντας πως δεν θα ήθελε να τον δει ξανά στην Ελλάδα επειδή τον… αγαπά. «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Πορτογαλία για τελικό από τον Αλεξανδρουπολίτη άσο!

Μιλώντας στον Σπορ FM ο Ντέμης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον πορτογάλο τελικό εκτιμώντας ότι όλοι οι Έλληνες τον στηρίζουν: «Οι Έλληνες θεωρούν ότι γνωρίζουν τον Σάντος. Αν γινόταν μία δημοσκόπηση, θα έδειχνε ότι όλοι υποστηρίζουμε… λίγο Πορτογαλία. Ο ένας λόγος είναι ο Σάντος. Και πιο πολύ, λόγω του ότι ήταν στην Εθνική μας. Και με την ΑΕΚ και με τον ΠΑΟΚ και με την Εθνική τα πήγε πολύ καλά. Δεν είμαι αντικειμενικός, γιατί εκτιμώ και συμπαθώ ιδιαίτερα τον Σάντος», είπε αρχικά ο Ντέμης.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να κάνω και πολύ μεγάλη ανάλυση για την Πορτογαλία. Δεν είναι περίεργο που δεν έχει νικήσει ακόμα σε 90άλεπτο (σ.σ. γέλια). Αρκετές φορές ο Σάντος δεν έχει νικήσει σε 90άλεπτο! Τα γκολ των ομάδων του μπαίνουν συνήθως στο 91’, στο 92’, γενικά στις καθυστερήσεις. Εγώ έχω δει μια διαφορετική Πορτογαλία στον όμιλο και μια άλλη ομάδα στα νοκ άουτ. Και δεν νομίζω ότι το άφησε στην τύχη αυτό ο Σάντος. Έχει μια διαφορετική φιλοσοφία στα νοκ άουτ. Η Πορτογαλία εκεί άρχισε να παίζει αμυντικά. Από εκεί που είχε πολλές τελικές στον όμιλο, πλέον κάνει λίγες σε κάθε ματς. Δεν είναι και η καλύτερη πορεία ομάδας σε ό,τι αφορά την απόδοση». 

Για το αν η Πορτογαλία του 2004 ήταν καλύτερη από τη φετινή ομάδα, ο Ντέμης απαντά: «Μπορείς να το πεις αυτό. Αλλά η… καλύτερη ομάδα έχασε δύο φορές από εμάς και μάλιστα, μέσα στο σπίτι της. Η φετινή, πάντως, από εκεί που έκανε από 20 σουτ στα πρώτα δύο παιχνίδια της στον όμιλο και πετύχαινε γκολ με το σταγονόμετρο, τώρα κάνει 6-7 φάσεις σε κάθε ματς. Την κατοχή μπάλας την έχουν οι αντίπαλοι. Ποντάρει στην άμυνα ο Σάντος και θέλει χρόνο η ομάδα για να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Πρώτα, πρέπει να μάθουν να αμύνονται και οι 11. Όταν το μάθουν, θα δείτε την ομάδα να παίζει μπάλα. Γιατί δεν μπορείς να πεις ότι ο Σάντος, γενικά, παίζει αμυντικά.

Όταν ήταν στην ΑΕΚ, το 2001, δεν παίζαμε αμυντικά. Στην ΑΕΚ του 2004, όμως, που είχε άλλους παίκτες, έβλεπες και άλλο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε από την αρχή και έχτισε μια ομάδα, φτιάχνοντας πρώτα την άμυνα. Αυτό που βλέπω εγώ είναι παίκτες συγκεντρωμένοι στον στόχο τους. Βλέπω, για παράδειγμα, έναν Πέπε σοβαρό, χωρίς πολλά νεύρα. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος αγαπάει τον Πέπε, αλλά βλέπεις τη φάτσα του και καταλαβαίνεις ότι είναι συγκεντρωμένος. Αυτό είναι δουλειά του Σάντος. Έχει καταλάβει ότι δεν του φτάνει ο Ρονάλντο για να κάνει νίκες. Και αν μείνει και άλλα χρόνια στην Πορτογαλία, θα δούμε μια άλλη ομάδα. Ούτε, νομίζω, βλέπαμε μια Εθνική Ελλάδας… ταμπουρωμένη στο Μουντιάλ του 2014! Με τον Σάντος έκανε το καλύτερο παιχνίδι που έχω δει, εκείνο απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού. Στην αρχή, παίζει αμυντικά, εμπιστεύεται το ταλέντο του εκάστοτε επιθετικού που έχει και φτιάχνει ομάδες.

Εγώ τον βλέπω στον τελικό. Από την άλλη, η Ουαλία είναι εντυπωσιακή. Τους Βέλγους, βέβαια, υποστήριζα, γιατί έχουν μια νεανική ομάδα, με πολύ ταλέντο, αλλά οι Βρετανοί, χωρίς να έχουν το ίδιο ταλέντο, με εντυπωσίασαν. Δεν θα μου κάνει εντύπωση, ωστόσο, αν νικήσουν οι Πορτογάλοι 3-0! Πιστεύω ότι αυτοί θα πάνε στον τελικό». 

Για τον φετινό… μαραθώνιο του Euro  σχολίασε: «Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να πηγαίνουν οι μισές ομάδες στο Euro… Δεν γίνεται να είναι τόσες οι ομάδες. Τη Γερμανία την είδα σε ένα ματς, ήταν πολύ καλή. Τους Γάλλους τους έχω δει σε ένα ημίχρονο, δεν έχω άποψη ολοκληρωμένη. Την Ιταλία δεν την έχω δει… Νομίζω, πάντως, ότι αν πάει η Πορτογαλία στον τελικό, όποιος και να είναι απέναντι, θα είναι 50-50 οι πιθανότητες».

Για τα πολλά παιχνίδια που δίνουν πια οι παίκτες, ο Ντέμης λέει: «Δεν έχω ζήσει αυτό που ζουν οι ποδοσφαιριστές σήμερα. Ποτέ δεν ήμουν σε μια ομάδα που έδινε τόσα πολλά παιχνίδια. Λογικό είναι κάποια στιγμή να κάνουν κοιλιά. Το θέμα είναι πότε θα συμβεί αυτό. Είναι λίγο απάνθρωπο όλο αυτό και κάποιοι δεν θα τα πάνε καλά την επόμενη σεζόν. Θέλουν ειδική μεταχείριση, προκειμένου να αποφύγουν τραυματισμούς. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά…». 

Για το αν θυμάται κάτι χαρακτηριστικό του Σάντος από τη θητεία του στην ΑΕΚ όταν ο Πορτογάλος είχε παίκτη τον Ντέμη, ο παλάιμαχος πια άσος απαντά: «Σε πάρα πολλά ματς, το α’ ημίχρονο δεν πήγαινε καλά… Και θυμάμαι ότι συζητούσαμε μεταξύ μας να περάσει το ημίχρονο, γιατί, πάντα, όταν βγαίναμε στο δεύτερο ήμασταν άλλη ομάδα! Βγαίναμε διαφορετικοί. Εμείς το ξέραμε, το λέγαμε. Να κρατήσουμε το μηδέν, για να πάμε στα αποδυτήρια, να πάρουμε οδηγίες και να βγούμε διαφορετικοί. Ήμασταν 100% σίγουροι ότι θα βγούμε διαφορετικοί». 

Για το ενδεχόμενο να ξαναδεί τον Πορτογάλο στην Ελλάδα, ο Θρακιώτης είναι αφοπλιστικός: «Όταν έχεις πρόταση από την εθνική ομάδα της χώρας σου, δεν το σκέφτεσαι πολύ. Δεν ξέρω τους λόγους που έφυγε από την Εθνική Ελλάδας. Επειδή τον αγαπώ, όμως, δεν θα ήθελα να τον ξαναδώ εδώ. Έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα το ήθελα. Έχει πλάνο ο Σάντος, δεν είναι ένας άνθρωπος που κάνει ό,τι του έρθει. Έχει ένα πλάνο που το ακολουθεί πιστά».