Τα 17 μέλη του ΕΟΣ Κομοτηνής που διέσχισαν για πρώτη φορά τον Σμόλικα

Ο ΕΟΣ Κομοτηνής με ομάδα 17 ορειβατών πραγματοποίησε αποστολή διάσχισης του Σμόλικα, που εκτείνεται μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, και που με ύψος 2.637 μέτρα αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο βουνό στην Ελλάδα μετά τον Όλυμπο.

Η ομάδα βρέθηκε στο ορεινό χωριό Πουρνιά το Σάββατο 18 Ιουνίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 887 μέτρα. Εκεί συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της απαιτητικής διαδρομής της επόμενης ημέρας και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διανυκτέρευση στον ξενώνα της Περιστέρως.

Την περασμένη Κυριακή 19 Ιουνίου στις 6.οο το πρωί η ομάδα ξεκίνησε να ορειβατεί από την Πουρνιά. Ο καιρός ήταν ιδανικός για ορειβασία με συννεφιά και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η κατεύθυνση της διαδρομής ήταν αρχικά νότια μέχρι την προσέγγιση της κορυφογραμμής και στη συνέχεια ανατολική.

Η ομάδα πέρασε μέσα από δάσος με μαύρη πεύκη, οξιές, ρόμπολα και άλλα φυλλοβόλα δέντρα, ενώ όσο κέρδιζε ύψος το τοπίο γινόταν αλπικό με χαρακτηριστικά λιβάδια αλπικής βλάστησης σε μερικά από τα οποία έβοσκαν άγρια άλογα. Στα μισά της διαδρομής η ομάδα έφτασε στην αλπική Δρακόλιμνη του Σμόλικα σε υψόμετρο 2.150 μέτρα, μέσα στην οποία ζουν τα μικρά αμφίβια ζώα Τρίτωνες.

Από εκεί η ομάδα πραγματοποίησε την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του Σμόλικα με υψόμετρο 2.637 μέτρα και συνέχισε ανατολικά περνώντας και από άλλες κορυφές με υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων (Μικρή και Μεγάλη Μόσια κ.α.).

Σε αυτό το ύψος φυσούσε πολύ και υπήρχαν εναλλασσόμενα, ευτυχώς μικρά, διαστήματα με βροχή. Σε κάποια σημεία υπήρχε χιόνι και σαθρά περάσματα σε πλαγιές που έκαναν δύσκολο το έργο των ορειβατών. Ωστόσο, η συνοχή της ομάδας και η βοήθεια των εμπειρότερων ορειβατών έκαναν δυνατό το πέρασμα από αυτά.

Στις 8.00 το βράδυ η ομάδα έφτασε στο τέλος της διαδρομής στην Σαμαρίνα σε υψόμετρο 1.450 μέτρα. Το συνολικό μήκος της διαδρομής ήταν 26 χιλιόμετρα και η συνολική διάρκεια 14 ώρες, δύο ώρες περισσότερο από όσο αναμενόταν εξαιτίας των δύσκολων περασμάτων και των αστάθμητων παραγόντων που σχεδόν πάντα υπάρχουν στις ορειβατικές διαδρομές.

Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά και οι ορειβάτες είναι έτοιμοι για τις επόμενες εξορμήσεις τους. Η ομάδα διανυκτέρευσε και πάλι στην Πουρνιά και την Δευτέρα 20 Ιουνίου επέστρεψε στην Κομοτηνή. Φυσικά, εκτός από την ορειβασία, πραγματοποιήθηκαν περιηγήσεις στη γύρω πανέμορφη και κατάφυτη περιοχή της Πίνδου αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στη δεκαεπταμελή ομάδα συμμετείχαν οι: Ηλίας Ζουμπούλογλου (αρχηγός και υπεύθυνος της αποστολής), Δημήτρης Τσολάκης (συνυπεύθυνος της αποστολής), Γιώργος Πετροσιάν, Σπύρος Κούτρας, Χρήστος Γανίτης, Στέλιος Αθανασιάδης, Μαρία Καραγεωργίου, Μαρίνα Πανδρεμενίδου, Θεοδώρα Πεχλιβάνη, Εμινέ Σαρίσου, Νατάσα Θεοχαρίδου, Αβραάμ Αποστολακάκης, Κώστας Μπραντής, Χριστοηλίας Δαγτζίδης, Γιάννης Δαλθανάσης, Γιώργος Σίσκος και Νίκος Δουλακάκης.

Η διάσχιση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ΕΟΣ Κομοτηνής και είναι ελάχιστοι οι ορειβάτες στην Ελλάδα που την έχουν επιχειρήσει εξαιτίας της δυσκολίας της.  Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την προσεχή Τρίτη 28 Ιουνίου στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί προβολή της αποστολής στον Σμόλικα με φωτογραφικό υλικό, βίντεο κτλ, στα γραφεία τού ΕΟΣ Κομοτηνής (στοά οδού Μπακάλμπαση, πίσω και απέναντι από την Πυροσβεστική).