Euro 2016: Πάγκο ο Λάφατα στον αποκλεισμό της Τσεχίας από την Τουρκία! Η Κροατία έστειλε την Ισπανία στην… Ιταλία

Ο πρώην παίκτης της Ξάνθης Νταβίντ Λάφατα δεν χρησιμοποιήθηκε στο τρίτο παιχνίδι της Τσεχίας στο Euro 2016 με αντίπαλο την Τουρκία, που έμελλε να είναι και το τελευταίο στην διοργάνωση για την χώρα αυτή καθώς ηττήθηκε με 2-0, έμεινε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας του ομίλου και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Την ίδια ώρα η Κροατία κάνοντας την μεγάλη έκπληξη, νικούσε με 2-1 την Ισπανία, που ήταν σκιά του εαυτού της, με αποτέλεσμα να την προσπεράσει στην πρώτη θέση του ομίλου. Το γεγονός αυτό άφησε τους πρωταθλητές Ευρώπης δεύτερους, να διασταυρώνονται με την Ιταλία που ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της Τετάρτης θα αναδειχθεί πρώτη στο δικό της γκρουπ.

Η Κροατία κατέβηκε στο ματς ουσιαστικά με τη δεύτερη ομάδα και δέχτηκε γκολ μόλις στο 7’. Ο Νταβίντ Σίλβα έβγαλε υπέροχη κάθετη στον Νολίτο, αυτός πέρασε στον Μοράτα που σε κενή εστία έκανε το 1-0. Στο 16’ τραγικό λάθος του Ντε Χέα, ο Ράκιτιτς έγινε αποδέκτης της μπάλας και το σουτ του βρήκε σε οριζόντιο και κάθετο δοκάρι, με την Ισπανία να αποφεύγει την ισοφάριση ως εκ θαύματος.

Ο αγώνας δεν είχε ρυθμό από εκεί και πέρα, με τους Κροάτες να κρατούν μπάλα και τους Ισπανούς να μην φορτσάρουν ιδιαίτερα. Σιγά σιγά η Κροατία κέρδιζε έδαφος στο γήπεδο και στο 45’ ισοφάρισε με ένα πανέμορφο γκολ. Ο Πέρισιτς έβγαλε τη σέντρα από αριστερά και ο Κάλινιτς με υπέροχο τακουνάκι στον αέρα έγραψε το 1-1.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σέρχιο Ράμος πλησίασε στο 2-1 για την Ισπανία, όμως η κεφαλιά του πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Σούμπασιτς. Στο 70ο λεπτό, η Ισπανία κέρδισε πέναλτι (που δόθηκε πολύ εύκολα…) σε ανατροπή του Νταβίντ Σίλβα, με τους Κροάτες να διαμαρτύρονται έντονα καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα δεν είχε δοθεί πέναλτι υπέρ τους. Ο Σέρχιο Ράμος ανέλαβε την εκτέλεση στο 72’, όμως ο Σούμπασιτς απέκρουσε και κράτησε το 1-1.

Στο 87’ η Κροατία βγήκε στην κόντρα και με τον εξαιρετικό Πέρισιτς έφτασε στο 2-1, μετά από φοβερό σουτ του Κροάτη που νίκησε τον Ντε Χέα.

Στο ματς για την τρίτη θέση, η Τσεχία αυτοκτόνησε καθώς ηττήθηκε από την Τουρκία με 2-0. Οι Τούρκοι με 3 βαθμούς και γκολ 2-4, προσπέρασαν την Αλβανία στη βαθμολογία των τρίτων και πλέον πρέπει να αφήσουν άλλη μία ομάδα πίσω τους για να περάσουν στους «16».

Η Τσεχία ήθελε τη νίκη όμως η Τουρκία πήρε προβάδισμα στο σκορ. Στο 10ο λεπτό της αναμέτρησης οι Τούρκοι σκόραραν με ωραίο πλασέ του Μπουράκ Γιλμάζ, που πέτυχε και το πρώτο γκολ της Τουρκίας στη διοργάνωση.

Στο 17’ η Τσεχία έφτασε πολύ κοντά στο 1-1, όμως η κεφαλιά του Σίβοκ σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Μπαμπατσάν. Στο 24’ και πάλι οι Τσέχοι πλησίασαν στο γκολ, με τον Νέσιντ να κάνει την προβολή όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από τα δοκάρια της Τουρκίας.

Η Τσεχία συνέχιζε να πιέζει και στο 38’ ο Γιάροσλαβ Πλασίλ έπιασε δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, αναγκάζοντας τον Μπαμπατσάν να «απογειωθεί» και να πετάξει τη μπάλα σε κόρνερ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Τουρκία απείλησε με ατομική προσπάθεια του Μορ στο 58’ όμως το σουτ του πέρασε πάνω από τα δοκάρια της Τσεχίας.

Ένα λεπτό μετά, οι Τσέχοι είχαν την ευκαιρία με τον Νταρίντα να σουτάρει μέσα από την περιοχή αλλά ο Μπαμπατσάν μπλόκαρε σταθερά.

Και στο 65’ κόντρα στη ροή του αγώνα ήρθε το δεύτερο γκολ της Τουρκίας. Μετά από σύγχυση στην περιοχή, και με υποψία οφσάιντ, ο Οζάν Τούφαν «εκτέλεσε» τον Τσεχ με σουτ στο «παραθυράκι« γράφοντας το 2-0. Οι Τούρκοι απείλησαν και με τρίτο γκολ στο 83’ όμως ο Αρντά έστειλε τη μπάλα άουτ.

Νωρίτερα για τον τρίτο όμιλο, προκρίθηκαν Γερμανία και Πολωνία ενώ στην αναμονή βρίσκεται η Β. Ιρλανδία, που είναι στην τρίτη θέση.

Η Γερμανία κυριάρχησε απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία και επικράτησε 1-0, χάνοντας σωρεία ευκαιριών ενώ είχε και δύο δοκάρια με τον Μίλερ.  Στο 27′ η Γερμανία άγγιξε το 1-0, όμως η κεφαλιά – ψαράκι του Τόμας Μίλερ σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του ΜακΓκόβερν. Το γκολ για τους Γερμανούς ήρθε τελικά στο 30ο λεπτό, με σκόρερ τον Μάριο Γκόμεζ μετά από ασίστ του Τόμας Μίλερ που παρέσυρε όλη την άμυνα της Βόρειας Ιρλανδίας. Στο 34’ ο Μίλερ σημάδεψε για δεύτερη φορά το δοκάρι της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν με ωραίο πλασέ την έστειλε στο οριζόντιο του ΜακΓκόβερν.

Η Γερμανία συνέχισε την πίεση και στο δεύτερο ημίχρονο χάνοντας δύο ευκαιρίες στο 52’ και το 53’ με τον Γκέτσε να μην τα καταφέρνει και στις δύο περιπτώσεις. Στο 59’ ο ΜακΓκόβερν είπε «όχι» στον Κεντίρα, που δοκίμασε το δυνατό συρτό σουτ, αναγκάζοντας τον Βορειοιρλανδό τερματοφύλακα να σε δύσκολη επέμβαση. Στο 82’ ο Γκόμεζ απείλησε και πάλι αλλά ο ΜακΓκόβερ απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Γερμανού φορ.

Η Πολωνία πήρε τη νίκη απέναντι στην Ουκρανία με 1-0 έχοντας όμως προβλήματα σε μεγάλο διάστημα του αγώνα με τους Ουκρανούς να απειλούν συχνά. Μετά από ένα κακό για αυτούς πρώτο ημίχρονο, οι Πολωνοί μπήκαν με διαφορετική διάθεση στο δεύτερο ημίχρονο και στο 54’ έφτασαν στο 1-0. Ο Μπλαζικόφσκι με πολύ ωραία προσπάθεια απέφυγε δύο Ουκρανούς και με δυνατό αριστερό σουτ «εκτέλεσε» τον Πιατόφ, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα.

Από εκεί και πέρα η Πολωνία πρόσεξε την άμυνά της, με τους Ουκρανούς να προσπαθούν ως το τέλος να πετύχουν ένα γκολ, απειλώντας κυρίως με μακρινά σουτ.

Άλλοι δύο όμιλοι «βγάζουν» τις ομάδες για τη φάση των «16» την Τετάρτη. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας  η Ουγγαρία αντιμετωπίζει την Πορτογαλία και η Ισλανδία την Αυστρία για την τρίτη αγωνιστική του έκτου ομίλου. Στις 22.00 κλείνει και ο πέμπτος όμιλος, με τους αγώνες της Ιταλίας με την Ιρλανδία και της Σουηδίας με το Βέλγιο.