Ο «Θρακιώτης» που αποκάλυψε στο BBC τι κάνουν στο Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι παίκτες του Euro

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Γαλλία. Σε πλήρη εξέλιξη είναι όμως και η περίοδος του Ραμαζανιού.

Αρκετοί από τους κορυφαίους παίκτες του τουρνουά είναι μουσουλμάνοι όπως ο Πολ Πογκμπά, ο Εμρέ Καν, ο Σαμί Κεντίρα, ο Μεσούτ Οζίλ και φυσικά σύσσωμη η εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: πώς μπορούν αυτοί οι υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές να διαχειριστούν το ποδόσφαιρο με την πίστη, που κανονικά τους επιβάλει να νηστεύουν ακόμα και το… νερό, από την Ανατολή μέχρι την Δύση του ηλίου; Πως διαχειρίζεται ένα τέτοιο δίλημμα ένας ποδοσφαιριστής;

elington-bbcΤο BBC αναζήτησε απάντηση στο ερώτημα και για να τα καταφέρει, απευθύνθηκε σε έναν πρώην «δικό μας», τον πρώην παίκτη της Ξάνθης Νάθαν Έλιγκτον. Βέβαια, το BBC δεν παρουσιάζει καθόλου αυτό το πέρασμά του από την Θράκη και την Ελλάδα γενικότερα, αλλά στέκεται στο πέρασμά του από Γουίγκαν, Γουέστ Μπρομ, Ντέρμπι Κάουντι και Γουότφορντ κατά την παρουσίαση του άρθρου. Ωστόσο την παρουσία του στην χώρα μας σπεύδει να την υπενθυμίσει ο ίδιος με τις απαντήσεις του.

Σε ερώτηση αν δέχθηκε ποτέ πιέσεις να μην νηστέψει παραβιάζοντας έναν βασικό κανόνα της πίστης του, απάντησε: «Ναι. Είχα έναν προπονητή που μου είχε πει ότι δεν θα έπαιζα επειδή νήστευα κατά συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μου είπε ότι η νηστεία θα επηρεάσει την καταλληλότητά μου, την ικανότητα και τα επίπεδα ενέργειας. Υπήρχαν φορές που εγώ νήστευα και ο σύλλογος μου δεν το ήξερε – δεν τους το είχα πει. Γεγονός είναι ότι δεν μπορούσε κανείς να καταλάβει την διαφορά. Όταν έπαιζα στην Ελλάδα, ένας από τους συμπαίκτες μου αστειευόταν ότι πρέπει να νηστεύω όλη την ώρα, επειδή έπαιζα καλά».

 

Σε ερώτημα αν ήταν δίκαιο να χάνει την θέση του στην ενδεκάδα εξαιτίας του γεγονότος ότι νήστευε, ο Νάθαν Έλιγκτον απάντησε: «Δεν νομίζω ότι ήταν δίκαιο στην περίπτωσή μου. Όπως είπα, υπήρξαν στιγμές που ήμουν σε νηστεία χωρίς ο σύλλογός μου να το γνωρίζει και κανείς δεν το πρόσεξε, κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Το είπα μετά στον σύλλογο. Ωστόσο μπορώ να καταλάβω πώς ενδεχομένως επηρεάζεται η σκέψη του προπονητή αν γνωρίζει ότι ο παίκτης του νηστεύει. Δεν τους κατηγορώ για αυτό, αλλά νομίζω ότι οι προπονητές πρέπει να καταλάβουν ότι ο καθένας είναι διαφορετικός».

Σε σχέση με το αν μπορεί κάποιος μουσουλμάνος ποδοσφαιριστής να αποφύγει την νηστεία, ο πρώην παίκτης της Ξάνθης απαντά: «Κάθε υγιείς ενήλικας μουσουλμάνος πρέπει να νηστέψει, αλλά αν ταξιδεύεις ή είσαι άρρωστος, τότε μπορείς να επιλέξεις να κάνεις την νηστεία άλλη μέρα. Σε σχέση με το Euro δε νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα επειδή όλοι ταξιδεύουν. Αν ένας παίκτης επιλέξει να μην νηστέψει κατά την διάρκεια του τουρνουά, έχει όλη την υπόλοιπη χρονιά για να το πράξει».

Υπάρχουν επικρίσεις από μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, αν ένας παίκτης αποφασίσει να καθυστερήσει τη νηστεία του; «Ο μόνος τρόπος που αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα είναι αν ο παίκτης αγωνίζεται στην γεννέτειτά του. Αυτό σημαίνει ότι δεν ταξιδεύει με την ομάδα του και κατά συνέπεια η απαλλαγή που προβλέπεται δεν ισχύει για την περίπτωσή του».

Πως ο ίδιος ο Έλιγκτον τα κατάφερνε με τη νηστεία και τους αγώνες; «Καταρχήν, επιδίωξα να λαμβάνω τροφή με φαγητά ενεργειακά, που η ενέργειά τους καίγεται αργά, στο πρωινό, όπως κουάκερ, μπανάνες και αρκετά υγρά. Πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα μετά τους αγώνες, στην ανάρρωση. Αυτό έπαιρνε περισσότερο χρόνο και εγώ έπρεπε να πάω σπίτι μου, να κοιμηθώ μετά τους αγώνες ώστε να ξυπνήσω πιο αργά και να μπορέσω να φάω».

Ειδικά για την περίοδο του φετινού Euro, ο Έλιγκτον εξηγεί: «Φέτος η περίοδος ανάμεσα στην αυγή και την δύση του ήλιου είναι πολύ μεγάλη, άρα η νηστεία είναι κάτι δύσκολο. Οι παίκτες θα πρέπει πραγματικά να διαχειριστούν τον ύπνο τους επειδή θα ξεκινά η νηστεία από τις 3:15 και δεν θα πρέπει να τρώνε μέχρι και περίπου τις 21:30. Αυτό θα είναι πιο δύσκολο».

Σε ερώτημα αν αισθάνεται ότι η μουσουλμανική του πίστη επηρέασε την καριέρα του, ο Νάθαν Έλιγκτον απάντησε απερίφραστα: «Ναι. Αποδέχτηκα το Ισλάμ όταν ήμουν 23 ετών, στην κορύφωση της καριέρας μου. Η 11η Σεπτεμβρίου είχε συμβεί αρκετά πρόσφατα, οπότε δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για να είναι κάποιος μουσουλμάνος. Πιστεύω όμως ότι η αποδοχή του Ισλάμ έπαιξε ρόλο στην καριέρα μου. Ποτέ δεν τραυματίστηκα και ήμουν πάντα πρώτος σκόρερ, κάθε σεζόν, παίζοντας λίγο πολύ σε κάθε παιχνίδι. Όταν όμως έγινα μουσουλμάνος, μειώθηκαν οι συμμετοχές μου σε παιχνίδια. 

Ήταν δύσκολο. Αν κανείς δεν μιλάει για το θέμα, τότε είναι δύσκολο να βρεθεί και λύση. Όταν έπαιζα ποδόσφαιρο, ήξερα μουσουλμάνους παίκτες που έκαναν προσπάθειες να κρύψουν την πίστη τους. Υπήρχε ένας νεαρός παίκτης που ήξερα ότι, για παράδειγμα, δεν παράγγελνε ποτέ κρέας γιατί δεν ήθελε να γίνει γνωστό ότι ήταν μουσουλμάνος. Αυτό συνέβαινε σε μικρούς, λιγότερο καθιερωμένους παίκτες. Νομίζω ότι για τους πιο καταξιωμένους παίκτες, ήταν τα πράγματα πιο εύκολα».

Για αυτό και δημιουργήσαμε τον Σύλλογο Μουσουλμάνων Ποδοσφαιριστών. Είμαστε μια ομάδα υποστήριξης για να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδεθούν, καθώς και να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν περισσότερα για τη θρησκεία μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι θα κάποιος μπορεί να είναι πιστός και ταυτόχρονα να είναι ένας επιτυχημένος ποδοσφαιριστής».