Euro 2016: Ολοκληρώθηκε το ταξίδι στα γήπεδα της Γαλλίας για τον Γιούρι Λοντίγκιν και την παρέα του

Η Ρωσία του «δικού μας» Γιούρι Λοντίγκιν ηττήθηκε με 3-0 το βράδυ της Δευτέρας από την Ουαλία, έμεινε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας του δεύτερου ομίλου και μοιραία θα επιστρέψει άπρακτη πίσω στην Μόσχα, αφού αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η Ουαλία έστησε πάρτι πρόκρισης στην Τουλούζ κόντρα στην «αρκούδα». Το τελικό 3 – 0 τα λέει όλα, σε ένα ματς που οι Ουαλοί θα μπορούσαν να είχαν βάλει ακόμη περισσότερα γκολ. Η Ουαλία προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλο στην παρθενική της συμμετοχή. Πάντως για δεύτερο σερί μεγάλο τουρνουά, ο Λοντίγκιν αποχωρεί χωρίς να έχει αγωνιστεί, κατά συνέπεια και χωρίς να χρεώνεται μερίδιο από την αποτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιούρι είχε ακολουθησει την αποστολή της Ρωσίας στην Βραζιλία για το Μουντιάλ πριν δυο χρόνια αλλά και φέτος στη Γαλλία για το Euro, αλλά δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό. Πλέον το τουρνουά ολοκληρώνεται για αυτόν και την υπόλοιπη παρέα του στην Εθνική Ρωσίας, αλλά και τους δυο καλούς του φίλους από την Ξάνθη, τον Βάιο Ιγκιτιάν και τον Αλέξανδρο Μελισσόπουλο, που ταξίδεψαν στην Γαλλία και βρέθηκαν στην εξέδρα των αγώνων του για να του συμοαρασταθούν (φωτο τους από τον Πύργο του Άιφελ).

Σε σχέση με τον αγώνα της Δευτέρας, στο 11ο λεπτό η Ουαλία άνοιξε το σκορ  με τον Άαρον Ράμσεϊ να γίνεται αποδέκτης της κάθετης μπαλιάς του Τζό Άλεν και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της Ρωσίας με ωραίο «σκαψιματάκι» πάνω από τον Ακινφέεφ. παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι σκόραρε ο Ράμσεϊ έχει προκαλέσει… πάρτι στα social media, που περιμένουν τον διάσημο που θα αποχαιρετήσουμε, αν τηρηθεί η παράδοση με τα τέρματα που επιτυγχάνει με την φανέλα της Άρσεναλ.

Οι Ουαλοί άφηναν την κατοχή στους Ρώσους και χτυπούσαν στις αντεπιθέσεις. Στο 20’ ο Μπέιλ με τη βοήθεια της κόντρας πάσαρε στον Τέιλορ που με διπλή προσπάθεια νίκησε τον Ακινφέεφ για το 2-0. Η μεγάλη ευκαιρία για τη Ρωσία ήρθε στο 27’ όταν από βολέ του Ακινφέεφ η μπάλα έφτασε στον Τζούμπα μέσα στην περιοχή της Ουαλίας, όμως ο Χένεσι νίκησε τον Ρώσο επιθετικό πετώντας τη μπάλα σε κόρνερ.

Δύο λεπτά αργότερα η Ουαλία βγήκε σε νέα αντεπίθεση με τον Μπέιλ να περνάει δύο παίκτες, να βγάζει ιδανική πάσα στον Άλεν που όμως νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Ακινφέεφ. Στο 40’ ο Γκάρεθ Μπέιλ ζάλισε δύο αμυντικούς, έφτασε στην περιοχή, όμως το σουτ του δεν είχε δύναμη και μπλόκαρε εύκολα ο Ακινφέεφ. Στο δεύτερο ημίχρονο το μοτίβο ήταν το ίδιο. Στο 55’ ο Μπέιλ μπήκε στην περιοχή, πλάσαρε, αλλά ο Ακινφέεφ απέκρουσε σε κόρνερ.

Στο 67’ η Ουαλία έκανε το 3-0, όταν ο Ράμσεϊ είδε τον Μπέιλ στην πλάτη της άμυνας και ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης πλάσαρε υπέροχα με το εξωτερικό τον Ακινφέεφ, σημειώνοντας και το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση. Η Ρωσία απείλησε για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο στο 85’ όταν ο Τζούμπα με προβολή από το ένα μέτρο έστειλε τη μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της Ουαλίας.

Στο άλλο παιχνίδι της βραδιάς, η Αγγλία έμεινε στο 0-0 με την Σλοβακία και στους «16» θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο του έκτου ομίλου.  Στο πέμπτο λεπτό ο Βάρντι με τη μία έπιασε το σουτ στη σέντρα του Κλάιν, όμως η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια της Σλοβακίας.  Στο 17΄ και πάλι ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ απείλησε με γκολ, όταν με τρομερή ταχύτητα βγήκε στην αντεπίθεση, όμως στο τετ-α-τετ νικήθηκε από τον Σλοβάκο τερματοφύλακα.

Στο ίδιο λεπτό και στην αμέσως επόμενη επίθεση, ο Κλάιν μπήκε στην περιοχή όμως το σουτ του αποκρούστηκε από τον τερματοφύλακα της Σλοβακίας σε κόρνερ. Στο 61’ ο Ντέλε Άλι που μόλις είχε μπει στο γήπεδο, έπιασε το σουτ από γύρισμα του Χέντερσον, όμως ο Σκρτελ πέταξε τη μπάλα σε κόρνερ πριν αυτή περάσει τη γραμμή της εστίας της Σλοβακίας.  Η Αγγλία συνέχιζε να πιέζει, προσπαθώντας να βρει διαδρόμους προς την εστία της Σλοβακίας, με τους Σλοβάκους όμως να αμύνονται εξαιρετικά.

Την Τρίτη δύο ακόμα όμιλοι ολοκληρώνονται. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, ο τρίτος όμιλος ρίχνει αυλαία. Στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού, η Βόρεια Ιρλανδία κοντράρεται με τη Γερμανία και την ίδια ώρα στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, η αποκλεισμένη Ουκρανία αντιμετωπίζει την Πολωνία. Στις 22.00, για τον τέταρτο όμιλο, η Τσεχία θέλει τη νίκη κόντρα στην Τουρκία στη Λανς προκειμένου να ελπίζει βάσιμα στην πρόκριση. Την ίδια ώρα στο Μπορντό, η Κροατία αντιμετωπίζει την Ισπανία.