Θρακιώτικη παρουσία στο ιστορικό φιλικό των ΗΠΑ στην Κούβα μετά από 21 χρόνια «ψυχρού πολέμου»

Στην πρώτη επιστροφή των ΗΠΑ έπειτα από δεκαετίες στην Κούβα, η αμερικάνικη ομάδα επικράτησε με 3-1 των γηπεδούχων σε ένα φιλικό προετοιμασίας με έντονο… άρωμα από το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και… θρακιώτικη παρουσία.

Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στην Κούβα για φιλικό παιχνίδι με την Εθνική Ομάδα Βόλεϊ της χώρας. Να σημειωθεί, ότι λόγω των ψυχρών σχέσεων που επικρατούσαν μεταξύ των δύο χωρών, η τελευταία αναμέτρηση βόλεϊ επί κουβανικού εδάφους ήταν το μακρινό 1995. Στο ιστορικό φιλικό, όπου έκλεισε μια ψυχρή περίοδος 21 ετών, οι Αμερικανοί επικράτησαν με 3-1 (21-25, 25-21, 25-18, 25-22) μέσα σε θερμή ατμόσφαιρα.

Οι ομάδες και των δύο χωρών αγωνίστηκαν με όλα τους τα αστέρια και πρόσφεραν όμορφο θέαμα στους τυχερούς που βρέθηκαν στο επιβλητικό στάδιο  που κατασκευάστηκε το 1957 και έχει χωρητικότητα 15.000 θεατές.

Αντίπαλοι βρέθηκαν γνώριμοι παίκτες από τα ελληνικά γήπεδα όπως οι Αμερικανοί Λι και Πρίντι και οι Κουβανοί Σεπέδα, Χιμένες. Φυσικά με την Κούβα αγωνίστηκαν και τα άλλα αστέρια του Σάντσες που θα απολαμβάνουμε στα ελληνικά φιλέ από τον προσεχή Οκτώβρη και δεν είναι άλλοι από τους Κάλβο (ΠΑΟΚ), Οσόρια (Ολυμπιακός) και Άλμπο, Ερνάντες (Παναθηναϊκός).

Για τους νικητές κορυφαίος με 17 πόντους ήταν ο Άντερσον, ενώ από τους γηπεδούχους ο πρώην πρωταθλητής του ΠΑΟΚ, Ρολάντο Σεπέδα σταμάτησ στους 13 πόντους.

Εκτός όμως από το συγκινητικό χαρακτήρα της παρουσίας αμερικανικής ομάδας έπειτα από τόσα χρόνια στην Κούβα, ένδοξες μνήμες σε όλους ξύπνησε και η βράβευση μεγάλων μορφών του κουβανικού βόλεϊ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του αγώνα.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα είχαμε και μια θρακιώτικη παρουσία. Ο λόγος για τον Κομοτηναίο δημοσιογράφο  Στέφανο Λεμονίδη, που πήγε στη… φωλιά της Κούβας, στο Coliseo de la Ciudad Deportiva, όπου δεσπόζει η μορφή του μεγαλύτερου επαναστάτη όλων των εποχών, του Τσε Γκεβάρα.

«Στον αγωνιστικό χώρο συναντήσαμε παλιούς καλούς φίλους, προπονητές και αθλητές που μεγαλούργησαν στην Ελλάδα και είχαμε την τύχη να δούμε τον πρόεδρο Άριελ Σάινθ της κουβανικής ομοσπονδίας να τιμά τα μέλη της ομάδας που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 χάρισαν στην Κούβα το χάλκινο μετάλλιο, το μοναδικό της χώρας στην ιστορία της διοργάνωσης», γράφει ο Λεμονίδης.

Και προσθέτει: «Παίκτες όπως οι Victor Garcia, Lorenzo Martinez, Alfredo Figueredo, Antonio Rodriguez, Victoriano Sarmientos(έπαιξε στον Μίλωνα) και Carlos Manuel Salas, πήραν τιμητικές πλακέτες από τα χέρια των τρις χρυσών ολυμπιονικών Ρέγκλα Τόρες, Μιρέγια Λουίς, με τον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδας και τότε της Κούβας Χιλμπερτο Χερέρα να είναι πρώτος στη σειρά και να απολαμβάνει τον σεβασμό όλων , που τον αποκαλούσαν “καθηγητή”».