Η πρόταση της Ξάνθης για την προκήρυξη του Κυπέλλου που θα συζητηθεί στο ΔΣ της Super League

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης το ThrakiSportS, ανάμεσα στα θέματα που προβλέπονται στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ της Super League που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, είναι έβδομο κατά σειρά και αυτό της πρότασης της ΠΑΕ Ξάνθη ΑΟ για την προκήρυξη του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το ThrakiSportS αναζήτησε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση, καθώς δεν υπήρχε μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση για πρόταση σχετική με αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης του κυπέλλου, όπως αποκαλύπτεται πλέον από την ημερήσια διάταξη του ΔΣ της Super League.

Όπως ωστόσο πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, η πρόταση αυτή δεν έχει να κάνει με κάτι που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής του κυπέλλου, αλλά με ένα σημείο στην προκήρυξη που χρήζει διευκρίνισης και ενδιαφέρει ιδιαίτερα ομάδες που επενδύουν στις ακαδημίες τους, όπως αυτή της Ξάνθης.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της περσινής προκήρυξης, που αφορά την συμμετοχή ποδοσφαιριστών στους αγώνες του Κυπέλλου, αναφέρεται επί λέξει:
«Η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνα, στη 18άδα για τις ομάδες της Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας δύο (2) ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των δεκαεννιά (19) ετών είναι υποχρεωτική, από την πρώτη φάση μέχρι και τον Τελικό Αγώνα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δηλούμενων ποδοσφαιριστών.
Για τον υπολογισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών θα λαμβάνεται υπόψη η 1η Ιανουαρίου του έτους γεννήσεώς τους. Για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 εντάσσονται στην κατηγορία αυτή οι γεννηθέντες από  01.01.1996 ( και όχι από 01.01.1997) και εντεύθεν.
Σημειώνουμε ότι για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνα, στη 18άδα για τις ομάδες της Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας δύο (2) ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των δεκαεννιά( 19) ετών θα εντάσσονται στην κατηγορία αυτή οι γεννηθέντες από  01.01.1998 και εντεύθεν.
Ο έλεγχος γίνεται από τον διαιτητή του αγώνα.
Σε κάθε περίπτωση η καταστρατήγηση από τις ομάδες της συγκεκριμένης παραγράφου της προκήρυξης επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 21 παρ. 3α του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων».

Κάποιοι θα πουν ψιλά γράμματα, αλλά ουσιαστικά με την προκήρυξη, όπως υποστηρίζουν στην Ξάνθη, χάνεται ουσιαστικά μια γενιά, αφού από τους 96ρηδες που ίσχυσε στην σεζόν που πέρασε πάμε κατευθείαν στους 98ρηδες, δηλαδή χάνουν το δικαίωμα υποχρεωτικής αναγραφής και συμμετοχής στο κύπελλο τα παιδιά γεννημένα το 1997. Αυτό είναι κάτι που απασχόλησε την ΠΑΕ Ξάνθη ΑΟ και κατά βάση τις ακαδημίες της, που δουλεύουν πολύ σε αυτό το σημείο.

Για αυτό και έγινε η σχετική επισήμανση και η ομάδα της Θράκης αποφάσισε να φέρει το ζήτημα αρχικά στο ΔΣ της Super League, να το επισημάνει και εφόσον υιοθετηθεί η πρότασή της και από τους υπόλοιπους, να έρθει ως πρόταση της Λίγκας στην ΕΠΟ, που είναι η διοργανώτρια του Κυπέλλου και άρα αρμόδια για κάθε αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του δεύτερου τη τάξει θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίση αναμένεται να είναι παρών και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης ως εκπρόσωπος της ΕΠΟ στην Λίγκα, ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου, άρα θα έχει άμεση ενημέρωση και ενδεχομένως να δώσει και άμεση απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό κρύβεται πίσω από το έβδομο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Όσο για το ποια θα είναι η τύχη της σχετικής πρότασης; Θα ξέρουμε αρχικά την Πέμπτη και στην συνέχεια τις επόμενες ημέρες, εφόσον το θέμα φτάσει επίσημα από την Super League στην Ομοσπονδία.