Σφοδρή αντίδραση από ΥΠΕΞ και Γκιρτζίκη στην αλβανική πρόκληση κατά της Ελλάδος στο Euro!

Σοβαρή πρόκληση από Αλβανούς εθνικιστές σε βάρος της Ελλάδας είχαμε στον απογευματινό αγώνα του Euro 2016 ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελβετία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αλλά προσωπικά του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη, που ήδη έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της ομοσπονδίας να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γκιρτζίκης από την Ξάνθη, όπου βρίσκεται μετά την κοπιαστική επιστροφή του από την Αυστραλία, όπου είχε βρεθεί συνοδεύοντας την Εθνική Ανδρών, ήδη έχουν δοθεί οι εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΠΟ για να πραγματοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα τα εξής:

Πρώτον, να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση από την ΕΠΟ που να καταδικάζει το περιστατικό και να ενημερώνει για τις επικείμενες ενέργειες της Ομοσπονδίας.

Δεύτερον, να συνταχθεί εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας και να αποσταλεί για λόγους δεοντολογίας πρώτα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας.

Τρίτον, να συνταχθεί αναλυτικό καταγγελτικό υπόμνημα που να εξηγεί με λεπτομέρειες τι έχει συμβεί, το οποίο θα σταλεί στην UEFA αλλά και την FIFA.

«Τέτοιες σοβαρές προκλήσεις δεν γίνεται να μένουν αναπάντητες», εξήγησε στο ThrakiSportS ο Γιώργος Γκιρτζίκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ήδη είχαν έρθει σε επαφή μαζί του από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το τελευταίο προέβη ήδη σε εντονότατη διαμαρτυρία, τονίζοντας ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει από την πλευρά της επίσημες διαμαρτυρίες προς την αλβανική αλλά και την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές, οι οποίοι παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας πιάστηκαν στον… ύπνο από τους αλβανούς εθνικιστές που κατάφεραν να περάσουν και να αναρτήσουν στο γήπεδο ένα προκλητικότατο πανό κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα μας για γενοκτονία στη Χειμάρα!

Το πανό των Αλβανών είχε πολιτικό περιεχόμενο και όχι αθλητικό, κατά παράβαση των κανόνων της UEFA, έγραφε: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα». Λίγο μετά την έναρξη του αγώνα το πανό κατέβηκε. Μπροστά από το προκλητικότατο πανό, στη φωτογραφία του πρακτορείου Reuters φαίνονται Ελβετοί οπαδοί, αλλά πίσω τους ακριβώς είναι κάποιοι σκόρπιοι Αλβανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή της τιμωρίας σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνονται από απλή επίπληξη μέχρι και… αποκλεισμό από την διοργάνωση σε περιπτώσεις υποτροπής, κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση της Αλβανίας που υπενθυμίζεται ότι είχε και στα προκριματικά πρωταγωνιστήσει σε σοβαρό επεισόδιο στον αγώνα με την Σερβία, που δεν τελείωσε ποτέ.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, ερωτηθείς σχετικά με την πρόκληση των Αλβανών οπαδών, έκανε λόγο για προβοκατόρικο πανό και θρασύτατη ενέργεια. «H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια», τόνισε και πρόσθεσε πως «η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Διεμήνυσε δε ότι η κυβέρνηση «προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια». «Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα υπήρξε σοβαρό επεισόδιο κατά την επίσημη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοντζιά στα Τίρανα, υπήρξε σοβαρό επεισόδιο και πάλι με αλβανούς εθνικιστές, που προσπάθησαν να αναδείξουν «θέμα Τσαμουριάς».