Αλλάζει τον ποδοσφαιρικό χάρτη νέα πρόταση Πανόπουλου! Το νέο σύστημα για το πρωτάθλημα…

Με νέο σύστημα που θα προβλέπει και αναδιάρθρωση αναμένεται να διεξαχθεί το πρωτάθλημα της Super League την σεζόν 2017-2018. Η απαίτηση της Nova που όχι απλά δίνει τα ωραία της εκατομμύρια για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα, όχι απλά έχει χαρίσει πρόστιμα από ρήτρες που δεν ενεργοποίησε αλλά δέχθηκε να αυξήσει κατά 4 εκατ. ευρώ την πρότασή της, είναι να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων σε 14 ή ακόμα και 12 ώστε το πρωτάθλημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων με πολύ συγκεκριμένο  τρόπο διεξαγωγής, που δεν θα στερήσει την ύπαρξη συνολικά 30 αγωνιστικών ώστε να μην δημιουργηθεί κενό στην τηλεοπτική κάλυψη, είναι κάτι που υπάρχει από… χρόνια στο συρτάρι τόσο του Χρήστου Πανόπουλου όσο και του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση δεν ανασύρθηκε ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι μείωση του αριθμού των ομάδων είναι κάτι που δύσκολα πρόκειται να αποφασίσουν οι ίδιες οι ομάδες, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο υποβιβασμού τους. Υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία όμως, ανοίγει το συγκεκριμένο θέμα η Nova.

Σύμφωνα με την πρόταση που είναι σε θέση να γνωρίζει το ThrakiSportS ότι έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, αφορά ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση:

Α) Αρχικά διεξάγεται ένα κανονικό πρωτάθλημα με όλες τις ομάδες να παίζουν με όλους μέσα-έξω. Ετσι θα διεξαχθούν 11+11=22 αγωνιστικές και θα καταρτιστεί ένας βαθμολογικός πίνακας.

Β) Μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, οι ομάδες χωρίζονται σε τρία γκρουπ των τεσσάρων. Στο πρώτο μετέχουν οι τέσσερις πρώτες της βαθμολογίας, στο δεύτερο αυτές που κατέλαβαν τις θέσεις 5-8 και στο τρίτο εκείνες που κατέλαβαν τις θέσεις 9-12.

Γ) Οι ομάδες στα συγκεκριμένα τρία γκρουπ μεταφέρουν σύμφωνα με αυτήν την πρόταση όλους τους βαθμούς της κανονικής διάρκειας. Καλούνται όμως να παίξουν άλλα έξι συνολικά παιχνίδια σε νέο μίνι πρωτάθλημα μέσα-έξω με κατά τεκμήριο ισοδύναμους αντιπάλους.

Δ) Ο πρώτος των πλέι οφ της τετράδας 1-4 θα ανακηρύσσεται πρωταθλητής, ο δεύτερος θα βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο τρίτος με τον τέταρτο στο Europa. Το πρωτάθλημα θα έχει ενδιαφέρον μέχρι τελευταία στιγμή αφού ακόμα και διψήφια διαφορά πόντων να έχει πάρει κάποιος στην κανονική περίοδο, θα κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο. Για παράδειγμα, φέτος, ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να παίξει με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ μέσα έξω, έχοντας μεν διαφορά από την κανονική διάρκεια αλλά και έξι καυτά παιχνίδια όπου όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν. Μόνο αν κάποιος έχει διαφορά άνω των 18 πόντων στην κανονική διάρκεια θα μπορεί να έχει εξασφαλίσει τίτλο από τότε, πράγμα σχεδόν αδύνατο σε πρωτάθλημα 12 ομάδων.

Ε) Ο πρώτος της τετράδα 5-8 που θα παίζει επίσης παιχνίδια μέσα – έξω μεταφέροντας βαθμούς, θα εξασφάλιζε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο, αυτό που φέτος κατέκτησε ο Πανιώνιος. Έτσι θα υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι τέλους.

ΣΤ) Η τελευταία τετράδα 9-12 θα μάχεται για τον υποβιβασμό. Θα εξαρτάται πόσες ομάδες πέφτουν. Αν όπως μέχρι πρόσφατα πέφτουν τρεις, θα σώζεται μόνον ο ένας. Αν πέφτουν δύο, όπως τα τελευταία χρόνια, θα σώζονται μόνο οι δύο και πάει λέγοντας. Σε κάθε περίπτωση, όπως κανείς δεν θα έχει εξασφαλίσει τίτλο από νωρίς, καμία ομάδα δεν θα έχει υποβιβαστεί από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όπως συνέβη φέτος με Καλλονή και Πανθρακικό που ήταν πεσμένοι πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος.

Με το νέο αυτό σύστημα εκτιμάται ότι και εξασφαλίζεται το ενδιαφέρον μέχρι τέλους, τόσο της κανονικής διάρκειας όσο και των πλέι οφ. Παράλληλα, το πρωτάθλημα επεκτείνεται στις 28 συνολικά αγωνιστικές ημέρες, κάτι που επιθυμεί η Nova, η οποία προτείνει τη μείωση του αριθμού των ομάδων για να είναι πιο ανταγωνιστικό το προϊόν της, αλλά θα ήθελε να μην κρατάει μόνο 22 αγωνιστικές αλλά να πλησιάζει τις 30.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nova έκανε την σχετική πρόταση-απαίτηση για μείωση των σε συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του συνδρομητικού καναλιού με τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και τους «μικρούς», τους οποίους εκπροσώπησε ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος. Η Nova ζήτησε τη μείωση των ομάδων και την κατάρτιση ενός πλάνου, δεν πρότεινε το πλάνο που προαναφέρθηκε και το οποίο απλά υπάρχει από καιρό σε διάφορα συρτάρια και φέρεται να το γνωρίζει και ο Γιώργος Γκιρτζίκης, πολύ πριν αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ. Για να επέλθουν βέβαια αυτές οι αλλαγές, απαιτείται απόφαση της Super League και στην συνέχεια αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων που θα περάσει από γενική συνέλευση της ΕΠΟ και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι να γίνει.

Πάντως, το SDNA σε βραδινή του ανάρτηση αναφέρει μια παραλλαγή του πλάνου που μόλις προαναφέρθηκε, ως πρόταση του Χρήστου Πανόπουλου. Σύμφωνα με αυτήν, ισχύουν όσα είπαμε για τα δύο γκρουπ των πλέι οφ μεταξύ των ομάδων 1-4 και 5-8 της κανονικής περιόδου, αναφορικά όμως με τα πλέι άουτ για τον υποβιβασμό, το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας sdna αναφέρει ότι «η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας θα υποβιβάζεται απευθείας στη Football League και απευθείας θα ανεβαίνει η ομάδα που θα τερματίζει στην πρώτη θέση της Football League», ενώ  «τα play out θα αφορούν τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον υποβιβασμό, εντούτοις υπάρχουν δύο σενάρια που προωθούνται και ακόμα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Στο πρώτο σενάριο θα συμμετέχουν οι δύο ομάδες που θα τερματίζουν στην προτελευταία και τρίτη από το τέλος θέση του πρωταθλήματος της Super League και οι ομάδες που θα τερματίζουν στην δεύτερη και τρίτη θέση της Football League. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σενάριο προβλέπει αγώνα μπαράζ μεταξύ της προτελευταίας ομάδας της Super League, με την ομάδα που τερμάτισε δεύτερη στη Football League».

Σε κάθε περίπτωση, τα ήδη ταραγμένα νερά της Super League φαίνεται ότι ταράζονται για τα καλά και το ThrakiSportS πληροφορείται ότι εντός της Παρασκευής πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση στην Βιαμάρ, με την συμμετοχή ιδιοκτητών ομάδων της Super League, προκειμένου να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για τα νέα δεδομένα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κοινή διακήρυξη των 11 μικρομεσαίων ΠΑΕ να μην μετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα αν δεν γίνουν οι αλλαγές που έχουν προταθεί στην τηλεοπτική πίτα και στο θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας. Και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφενός το πρώτο ζήτημα έχει την εξέλιξη που μόλις πριν αναπτύχθηκε με αφορμή τις απαιτήσεις της Nova, αφετέρου στο δεύτερο βάζει πάγο η UEFA – FIFA που θέλει η διαιτησία να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδίας. Αυτά βέβαια είναι πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η 10η Ιουνίου είναι μεγάλη ημέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λόγω της έναρξης του Euro, αλλά όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ μεγάλη ημέρα και για το ελληνικό…