Αντίο σε έναν δάσκαλο –φιλόσοφο του Πανεπιστημίου της Θράκης

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Παιδείας, κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης υπηρετεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος το 1986.

Αν ήταν ποδοσφαιριστής, θα έλεγαν ότι «αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του». Ωστόσο, είναι άνθρωπος των γραμμάτων, της γνώσης, της φιλοσοφίας και της διδασκαλίας, οπότε το «αντίο» και μάλιστα με ξεχωριστό τρόπο ανέλαβαν να του το πούνε φοιτητές και καθηγητές.

Ο λόγος για τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Παιδείας, κ. Παναγιώτη Καρακατσάνη. Έναν Θρακιώτη δάσκαλο που υπηρετεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος το 1986, έχοντας πιο πριν υπηρετήσει και στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, στο Τμήμα Νηπιαγωγών, στο ΤΕΦΑΑ.

«Ήρθε ο χρόνος της αποχώρησης, της συνταξιοδότησης» δηλώνει ένας στενός συνεργάτης του, επίσης καθηγητής του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραφύλλης και εξηγεί ότι διοργανώνεται μια σεμνή εκδήλωση για να απονεμηθούν οι ανάλογες τιμές που αξίζουν σε έναν τέτοιο άνθρωπο, σε έναν σπουδαίο δάσκαλο.

«Ο κος Καρακατσάνης υπηρέτησε το Δ.Π.Θ. για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, κι εγώ προσωπικά γιατί έχω συνεργαστεί μαζί του από την ημέρα που ήρθα στην Αλεξανδρούπολη το 1995, που τιμούμε έναν τέτοιο άνθρωπο με μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση, στην αγωγή και στην παιδεία του τόπου» δηλώνει ο κος Καραφύλλης σημειώνοντας ότι κοντά του θα βρεθούν οι δικοί του άνθρωποι, φίλοι, συνάδελφοι, το Δ.Π.Θ. με τον πρύτανη κ. Α. Καραμπίνη για να αποδώσουν τις τιμές που του πρέπουν.

Η διάθεση του να μην ασχοληθεί ποτέ με τα διοικητικά πράγματα του Πανεπιστημίου ήταν κάτι που επίσης τον ξεχώριζε. «Νομίζω ότι ήταν αφοσιωμένος στην επιστήμη, στην υπηρεσία της Σχολής, του Τμήματος. Ήταν χαρακτηριστική η φράση που έλεγε πάντα «Πάντα το καλό του Τμήματος», όπως ξεχωριστή και η αγάπη του για το Τμήμα. Δεν υπολόγιζε τίποτα άλλο μπροστά σ’ αυτό, δεν έβαζε ούτε φιλίες, ούτε σχέσεις μπροστά στο Τμήμα. Είναι από τους λίγους που το έχει κάνει, το να αποδίδει μια τέτοια τιμή σε τέτοιους θεσμούς.»

Ένας καθηγητής, γέννημα θρέμμα Θρακιώτης, ένας σεμνός, άνθρωπος, ένας δάσκαλος φιλόσοφος που άνοιγε ξεχωριστά μονοπάτια στους φοιτητές του.

 

Πηγή: http://www.ert.gr/

Материалы по теме:

22χρονη εισήχθη στο ΠΓΝΑ με κορονοιό – Πέντε συνολικά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς
Μια 22χρονη γυναίκα από την Δράμα η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, διακομίσθη εχτές στο νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, ενώ δόθηκε ένα ακόμη εξιτήριο ...
Επιμόλυνση με Covid-19 σε τρεις κλινικές του Νοσοκομείου Ξάνθης – 30 τα κρούσματα στον Νομό
Στα 30 έχουν ανέλθει τα κρούσματα του κορωνοϊού στον νομό της Ξάνθης μέχρι και σήμερα μεσημέρι Σαββάτου 11 Απριλίου 2020. Χθες το βράδυ διαπιστώθηκε επιμόλυνση ...
Photos: 20 κλικ από την βράβευση των Θρακιωτών Παραολυμπιονικών στην Βουλή των Ελλήνων
  Με επισημότητα - αν και με απουσίες - πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Βουλή των Ελλήνων η εκδήλωση τιμής για τους έλληνες παραολυμπιονίκες και τα ...
Ο εγγονός του θρακιώτη πρωταθλητή των μεσαίων αποστάσεων που έγινε ήρωας σε Ευρώπη και ΗΠΑ και πλέον κατακτά το Χόλιγουντ!!!
  Μια βραδιά που θεωρείται η κορυφαία της χρονιάς για τον κινηματογράφο όπως θεωρείται η βραδιά της απονομής των Όσκαρ, το ThrakiSportS εστιάζει σε έναν ...
Σαμοθράκη: Δέκα λόγοι να επισκεφθείτε και να ερωτευτείτε το νησί των μεγάλων θεών
Σαν ένα πράσινο κομμάτι γης που κάποια δύναμη έσχισε από τη Θράκη, για να χαράξει τη δική της πορεία στο Αιγαίο, όπως της αρμόζει, η ...