Μετά την Ξάνθη, κίνδυνος υποβιβασμού (και) για Πανθρακικό, Εθνικό Αλεξανδρούπολης και Νέστο Χρυσούπολης!

Περίπου 30 είναι οι φετινοί αγώνες που έχουν έρθει ως «ύποπτοι χειραγώγησης» από την UEFA. Για όλους έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τους «ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς» της ΕΠΟ και οι φάκελοι έχουν διαβιβαστεί στο διερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η εισήγηση για υποβιβασμό της Ξάνθης, του Πανελευσινιακού και των Χανίων για τους αγώνες Πανελευσινιακός –Ξάνθη για το κύπελλο και Πανελευσινιακός – Χανιά για το πρωτάθλημα της Football League, ακόμα κι αν απορριφθεί από το Δικαστικό Τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, φέρνει τις ομάδες ενώπιον δικαστηρίου με την πλάτη στον τοίχο.

Ήδη η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ειδοποιήσει και άλλες ομάδες – ανάμεσά τους και από τη Super League – ότι οι περιπτώσεις τους διερευνώνται. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της ιστοσελίδας sdna, τουλάχιστον δύο παιχνίδια που είναι υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι τα Ηρακλής –Βέροια και Απόλλων Αθηνών –Εργοτέλης.

Αν, όπως λέγεται, η έρευνα επεκταθεί σε όλους τους ύποπτους αγώνες, και οι εισηγήσεις για τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ είναι «υποβιβασμός», το καλοκαίρι αναμένεται για μία ακόμα χρονιά θερμό, μακρύ και για κάποιους δύσκολο. Πριν ωστόσο σπεύσουν να αναθαρρήσουν στον Πανθρακικό, φίλοι του οποίου εκφράζουν ελπίδες στον ενδεχόμενο υποβιβασμό Βέροιας ή Ηρακλή (ή Ξάνθης;) για παραμονή από το παράθυρο στην Super League, καλό είναι να θυμηθούμε ότι φέρεται και η ομάδα της Κομοτηνής εμπλεκόμενη σε ύποπτο παιχνίδι την φετινή σεζόν.

Ο λόγος για την αναμέτρηση Πανθρακικός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-4, η οποία σύμφωνα μάλιστα με τον φάκελο που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία φέρεται να έχει χειραγωγηθεί με ευθύνη μόνο της πλευράς της ομάδας της Κομοτηνής και όχι και εκείνης της Ηπείρου. Επίσης, καλό είναι να θυμηθούμε ότι η Sportradar μέσω της ΟΥΕΦΑ έχει στείλει φάκελο στην ΕΠΟ και για την αναμέτρηση της Γ’ Εθνικής ανάμεσα στον Νέστο Χρυσούπολης και τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, τη μόνη από ερασιτεχνικό ελληνικό πρωτάθλημα που κρίνεται ως «ύποπτη».

Βέβαια, ο Πανθρακικός και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχουν ήδη υποβιβαστεί για αγωνιστικούς λόγους, ενδεχόμενη όμως «τιμωρία» από την ΕΠΟ σε πειθαρχικό επίπεδο θα φέρει αυτόματα την ομάδα της Κομοτηνής στην Γ’ Εθνική, μία κατηγορία πιο κάτω δηλαδή, και τον Εθνικό στην Β’ ΕΠΣ Έβρου. Βέβαια, εννοείται ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να τρέξουν μια σειρά από προϋποθέσεις που μόνο πιθανό δεν θεωρείται ότι είναι να συμβούν, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο και με βάση τα όσα έγιναν στην περίπτωση της Ξάνθης, καλό είναι να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Κατά συνέπεια, μετά την πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για υποβιβασμό των ΠΑΕ Ξάνθη, ΑΟ Χανιά και Πανελευσινιακός,  δεν αποκλείεται να μπουν σε μπελάδες κι άλλες ομάδες, αφού οι ύποπτοι αγώνες της φετινής σεζόν σε όλες τις κατηγορίας έφτασαν τους 26. Στο στόχαστρο της Επιτροπής Δεοντολογίας φέρονται να υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο αναμετρήσεις κι επίκεινται νέες εισηγήσεις για τιμωρίες, ενώ το BFDS της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας φέρεται να έχει στείλει φακέλους και για αγώνες που έχουν διεξαχθεί μετά τις 6/3 που είναι το τελευταίο παιχνίδι για το οποίο ασκήθηκε δίωξη από τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς.

Σε ό,τι αφορά τους 26 επίμαχους αγώνες τους οποίους καταγράφει στο φύλλο της Κυριακής η εφημερίδα «Goal», πρόκειται για τους:

Super League:
25/11 Βέροια-Ηρακλής 0-0
28/2 Πανθρακικός (*)-ΠΑΣ Γιάννινα 2-4

Football League:
28/9 Εργοτέλης-Χανιά 0-1
18/10 Κέρκυρα-Αναγ.Καρδίτσας 2-0
8/11 Απόλλων Σμ.-Εργοτέλης 3-0
23/11 Κισσαμικός-Εργοτέλης 2-1
6/12 Λαμία-Αναγ. Καρδίτσας 2-1
20/12 Αχαρναϊκός-Ζάκυνθος 1-0
21/12 Παναχαϊκή-Απόλλων Σμ. 0-2
21/12 Ελευσίνα-Χανιά 3-1
31/1 Παναχαϊκή (*)-Καλλιθέα 0-1
14/2 Πανσερραϊκός-Κισσαμικός (*) 1-0
22/2 Παναχαϊκή (*)-Αναγ. Καρδίτσας 1-0
28/2 Τρίκαλα-Παναχαϊκή (*) 3-0
2/3 Παναχαϊκή (*)-Ελευσίνα 1-4
6/3 Αναγ. Καρδίτσας-Ελευσίνα (*) 2-0

Κύπελλο Ελλάδας:
27/10 Αναγν. Καρδίτσας-Αχαρναϊκός 1-0
27/10 Ζάκυνθος-Εργοτέλης 2-2
27/10 Απόλλων Σμ.-Παναιγιάλειος 3-1
15/12 Αχαρναϊκός-Ηρακλής 0-2
16/12 Εργοτέλης-Πανιώνιος 1-2
17/12 Ελευσίνα-Ξάνθη 0-5
17/12 Παναχαϊκή-Λεβαδειακός 1-4
7/1 Χανιά (*)-Ολυμπιακός 1-4
13/1 Ολυμπιακός-Χανιά (*) 6-0

Γ’ Εθνική
16/12 Νέστος-Εθν. Αλεξανδρούπολης 3-0

* Ο αστερίσκος σημαίνει ότι κατηγορήθηκε μόνο η συγκεκριμένη ομάδα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια κατηγορήθηκαν και οι δύο.