Οι ερμηνείες για την εισήγηση-σοκ για υποβιβασμό της Ξάνθης και τα επόμενα βήματα της περίεργης υπόθεσης

Σοκ έχει προκαλέσει το τελευταιο εικοσιτετράωρο η αποκάλυψη ότι υπάρχει εισήγηση του ερευνητικού τμήματος της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ για υποβιβασμό της Skoda Ξάνθη, εξαιτίας της εμπλοκής της στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναλευσινιακό που έχει κριθεί ύποπτο χειραγώγησης από την SportRadar και έχει σταλεί σχετικός φάκελος για αυτό από την ΟΥΕΦΑ.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όταν έρθει η ώρα και αν έρθει, θα πάρουμε τον φάκελο και θα ετοιμάσουμε την υπεραπιστική μας γραμμή, με απόλυτη πίστη στην αθωώτητα της ομάδας μας» είπε ανώτατο στέλεχος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη στο ThrakiSportS, χωρίς ωστόσο να θέλει να μπει σε ερμηνίες και εικασίες για όσα ακούγονται και γράφονται.

Στα λόγια του ωστόσο κρύβονται τα επόμενα βήματα της περίεργης αυτής υπόθεσης. Το γεγονός ότι υπήρξε μια εισήγηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα είναι αυτή και η απόφαση tου δικαστικού τμήματος. Ασφαλώς έχει την σημασία του ότι για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει μια τέτοια εισήγηση, αλλά εισήγηση δεν σημαίνει και υιοθέτησή της. Είναι μια πρόταση που η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ θα την κάνει αποδεκτή ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση, πριν βγει μια απόφαση, θα πρέπει να υπάρχει κλήση στην ΠΑΕ Skoda Ξάνθη να απολογηθεί. Στην περίπτωσή μας έχει υπάρξει σχετική κλήση από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, όχι όμως και από την συγκεκριμένη επιτροπή της ΕΠΟ που φαίνεται ότι κινήθηκε παράλληλα. Η εισήγηση (και μόνο αυτή) του ερνηνητικού τμήματος προς το δικαστικό μιλάει για υποβιβασμό.

Το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα επιληφθεί της υπόθεσης μπορεί ωστόσο να την θέσει στο αρχείο που είναι κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο. Μόνο αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα καλέσει τις εμπλεκόμενες ομάδες σε απολογία ώστε να επιληφθεί του θέματος και να αποφασίσει. Με απλά λόγια, από μόνη της η εισήγηση δεν αρκεί για να καταδικαστεί η Ξάνθη.

Όμως και η εισήγηση αυτή καθεαυτή έχει ένα σημαίο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Χωρίς να κάνει λόγια για αποδείξεις αλλά μόνον για ενδείξεις, αναφέρει ότι «βάσει των ως άνω ενδείξεων πιθανολογείται ότι αυτές οι ομάδες με εμπλοκή και ευθύνη παραγόντων και αξιωματούχων, αλλά και ποδοσφαιριστών τους (των ως άνω ομάδων), των οποίων τα ακριβή στοιχεία δεν εξακριβώθηκαν, προέβησαν, προκειμένου να προσπορίσουν για τον εαυτό τους ή για τρίτους παράνομο περιουσιακό όφελος μέσω χρηματικών αποδόσεων από στoιxηματισμό, σε επηρεασμό και προκαθορισμό του αποτελέσματος του αγώνα».

Ο πειθαρχικός κώδικας για να θεωρηθεί μία ομάδα υπαίτια τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει εμπλοκή αξιωματούχου ή περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστών. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με πιθανολογήσεις και εικασίες και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει τέτοιο θέμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στην εισήγησή της, το μέλος της επιτροπής σημειώνει ότι… δεν εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός της Ξάνθης, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ομάδες Πανελευσινιακός, Χανιά και Παναχαϊκή, για τις οποίες επίσης φέρεται ότι έχει προταθεί ο υποβιβασμός τους. Ωστόσο με δεδομένο ότι το κατηγορητήριο βασίζεται στις αναφορές της SportRadar, η οποία έχει στείλει όχι μόνον αυτούς αλλά και άλλους φακέλους, κάνει εντύπωση η σπουδή να προταθεί η συγκεκριμένη ποινή μόνο για την Ξάνθη από ομάδες Super League.

Κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν ότι πρόκειται για «χτύπημα» του συστήματος που διοικεί την ΕΠΟ κατά του Χρήστου Πανόπουλου και της περίφημης «κίνησης των 11», της οποίας έχει ηγηθεί, που επιζητά ανακατανομή των τηλεοπτικών και επαγγελματική διαιτησία και έχει μάλιστα δεσμευθεί μόλις πριν λίγες ημέρες να μην κατέβει στο επόμενο πρωτάθλημα αν αυτά δεν υλοποιηθούν.

Άλλοι εκτιμούν ωστόσο ότι πρόκειται για χτύπημα μέσω της ΕΠΟ από τη ν’εα τάξη πραγμάτων, που θέλησε να κάνει μια «προβοκάτσια» έναντι του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την ομάδα της πατρίδας του, με στόχο να τον αποδυναμώσει ειδικά αυτήν την περίοδο που ο ίδιος βρίσκεται μακριά, στην Αυστραλία, ηγούμενος της αποστολής της Εθνικής Ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημη αντίδραση δεν έχει υπάρξει ούτε από την ΕΠΟ ούτε από την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, στέλεχος της οποίας μιλώντας στο ThrakiSportS αρνήθηκε όπως προαναφέραμε οποιοδήποτε σχόλιο μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση του κατηγορητηρίου από την ΕΠΟ. Αν φυσικά υπάρξει κατηγορητήριο και δεν τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, όπως αναλύθηκε πριν…

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ