Άνοδος στη Γ’ Εθνική μετά από μισό αιώνα για τον Ορφέα!!! Έγραψαν ιστορία οι πρωταθλητές της ΕΠΣ Ξάνθης!!!

Την πιο ιστορική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του ζει ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της Ξάνθης και της Θράκης κατ’ επέκταση, ο Ορφέας Ξάνθης, ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1903 και έχει μεγάλη προσφορά τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στον πολιτισμό της περιοχής γενικότερα. Βλέπετε, με την άνοδο που κατέκτησε πανάξια η ομάδα του Μπάμπη Χατζημεστή στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, είναι έτοιμη να καταγράψει την δεύτερη συμμετοχή της στη Γ’ Εθνική και μάλιστα ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα (1966-1967).

Ο Ορφέας  Ξάνθης που μαζί με την αιώνια αντίπαλο και συμπολίτισσα Ασπίδα μεσουρανούσαν για πολλά χρόνια με συνεχείς παρουσίες στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας τότε, μέχρι να έρθει η στιγμή της συγχώνευσης με την συμπολίτισσα και μεγάλη του αντίπαλο, την Ασπίδα, για να ιδρυθεί ο ΑΟ Ξάνθης. Απο το 1967 όταν και έγινε η συγχώνευση, η ομάδα του Ορφέα είχε σταματήσει την λειτουργία της και επανιδρύθηκε το 1983 και απο τότε, αφού πρώτα πήρε τα ηνία στο τοπικό πρωτάθλημα της Ξάνθης, είχε συνεχείς παρουσίες στην Δ’ Εθνική Κατηγορία οπού ήταν μια απο τις πιο σταθερές δυνάμεις, χωρίς όμως (παρότι έφτασε αρκετές φορές κοντά) να πανηγυρίσει την άνοδο στην Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Μια κατηγορία που πρωτοξεκίνησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το 1965, και το 1982 καθιερώθηκε επίσημα ως Γ’ Εθνική Κατηγορία. Ο Ορφέας ήταν παρών στο δεύτερο πρωτάθλημα το 1966, όταν είχε υποβιβαστεί απο την Β’ Εθνική μετά απο πολλά χρόνια και τερμάτισε στην 5η θέση έχοντας δύο βαθμούς λιγότερους απο την πρωταθλήτρια Ελπίδα Δράμας. Μετά, η ιστορία είναι γνωστή . Ήρθε η συγχώνευση με την Ασπίδα και δημιουργείται ο ΑΟ Ξάνθης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τελευταία ομάδα της Ξάνθης που αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική Κατηγορία ήταν η Ασπίδα Ξάνθης την περίοδο 1990-1991. Κοινώς, η Ξάνθη μπορεί να έχει σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια ομάδα στην Super League, αλλά δεν είχε σε Β’ και Γ’ Εθνική!!! Ήρθε όμως η ώρα να αποκτήσει!!!