Τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το Hot Dog για το «ρουσφέτι» στον Γιώργο Κασναφέρη

Πέρα από το θέμα με την απουσία του τιμ μάνατζερ της Ξάνθης από την θέση ευθύνης της εργασίας του στον Δήμο Τοπείρου που αποκαλύπτει το περιοδικό Hot Dog, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για «φωτογραφική τροπολογία» στη Βουλή για να επιτευχθεί πριν ενάμισι χρόνο η απόσπασή του από τον Δήμο Αμαρουσίου στην Θράκη.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η τροπολογία με αριθμό 1979/131 κατατέθηκε από βουλευτές της ΝΔ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ψηφίστηκε στις 13/11/2014 επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά και με υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, και ενσωματώθηκε στο ν. 4307 ως εξής: «Η παρ. 3 του άρθρου 184 του ν. 3584/2007 (Α’ 143), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως: (…) 3. Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε άλλον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αίτηση του υπαλλήλου και κατόπιν θετικής γνώμης του φορέα προέλευσης, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου του ΟΤΑ υποδοχής. Η απόσπαση γίνεται για δύο (2) έτη και μπορεί να παραταθεί για ένα (1) ακόμη».

Όπως προαναφέρθηκε, η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτές της ΝΔ, όπως όμως επισημαίνει το Hot Dog, «είναι εντυπωσιακό ότι το κείμενο της τροπολογίας και η αιτιολογική έκθεση απουσιάζουν από τα ηλεκτρονικά πρακτικά της Βουλής για το νομοσχέδιο, παρότι είχε κατατεθεί από τις 11/11/2014», «Μάλιστα, ακόμα πιο εντυπωσιακό», σημειώνει το περιοδικό, «είναι ότι τα γραπτά πρακτικά της συνεδρίασης δεν συμφωνούν με το βίντεο της συνεδρίασης, όταν συζητείται για μισό λεπτό το περιεχόμενο της τροπολογίας, με τον προεδρεύοντα κ. Γ. Καλαϊτζή να κλείνει το μάτι, όταν ερωτάται τι πραγματεύεται η βουλευτική τροπολογία». «Πιθανότατα ούτε οι ψήφοι των Κ.Ο. έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια και υπάρχουν κενά», συμπληρώνει το περιοδικό.

To Hot Dog υποστηρίζει ότι αντίστοιχη τροπολογία είχε κατατεθεί και ένα μήνα πριν, αλλά αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων, ενώ προσθέτει ότι 10 μέρες μετά «τοπικά δημοσιεύματα στην Ξάνθη μιλούν για συνάντηση του δημάρχου Τοπείρου Θ. Μίχογλου, του υπουργού Α. Ντινόπουλου και του Γ. Κασναφέρη σε κομματική επίσκεψη του τότε υπουργού Εσωτερικών». Προσθέτει ότι η όλη υπόθεση, από πολιτικής άποψης, έχει απόλυτα «γαλάζιο» χρώμα, καθώς «από τον Δήμο Αμαρουσίου του γνωστού στελέχους της ΝΔ και προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη αποσπάστηκε στον Δήμο Τοπείρου του επίσης “γαλάζιου” δημάρχου Θωμά Μίχογλου, με τροπολογία τεσσάρων βουλευτών της ΝΔ επί κυβέρνησης Σαμαρά, και ενώ την ίδια τροπολογία επιχείρησε να περάσει λίγες μέρες πριν και ο ίδιος ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος».

Όπως προσθέτει το περιοδικό, στο άρθρο που υπογράφει ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, «η ολοκλήρωση της απόσπασης έγινε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς μέσα σε ελάχιστες μέρες από την ψήφιση της τροπολογίας, υπέγραψαν ο δήμαρχος Αμαρουσίου, ο υπουργός Εσωτερικών και ο δήμαρχος Τοπείρου, τελικά, στις 8/12/2014». «Αν στο Δημόσιο ίσχυαν γενικότερα αυτοί οι χρόνοι, θα είχαμε μια διαφορετική δημόσια διοίκηση», σχολιάζει το άρθρο.

Βέβαια, από την άλλη είναι λογικό κάποιος που ενδιαφέρεται για μια απόσπαση και γνωρίζει ότι πρόκειται να περάσει μια τροπολογία, να παρακολουθεί τις κινήσεις που γίνονται στην Βουλή, να ενημερωθεί έγκαιρα για την ψήφισή της και να κινήσει τις διαδικασίες όταν ανοίξει ο δρόμος. Το κατά πόσον επρόκειτο για «φωτογραφική» τροπολογία, όπως αφήνει να εννοηθεί το περιοδικό, θα μπορούσε να εκτιμηθεί καλύτερα αν μαθαίναμε κατά πόσον έχουν υπάρξει και άλλες αποσπάσεις με βάση αυτήν την τροπολογία, κάτι που δεν θεωρείται πάντως απίθανο. Σε κάθε περίπτωση, πιο σοβαρά δείχνουν να είναι τα πράγματα σε σχέση με το πρώτο κομμάτι της υπόθεσης, αυτό της διαφαινόμενης απουσίας ή ακόμα και άγνοιας του χώρου εργασίας, συγκριτικά με αυτό το δεύτερο κομμάτι.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει ξεφύγει από τα τοπικά όρια και έχει πάρει πλέον πανελλαδική διάσταση, μετά το δημοσίευμα στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη, ένα από τα πιο μεγάλα σε κυκλοφορία ειδησεογραφικά περιοδικά της χώρας. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί ότι άλλα πανελλαδικά αλλά και τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποφύγει να αναπαράξουν το τετρασέλιδο αυτό δημοσίευμα, γεγονός που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Επειδή όμως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι καλό να μένουμε σε ερμηνείες ή εικασίες, καλό είναι οι πάντες να κρατάνε μικρό καλάθι μέχρι να υπάρξει (αν υπάρξει) το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Άλλωστε για τότε έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει και ο ίδιος ο Γιώργος Κασναφέρης, που φέρεται να ρωτήθηκε σχετικά με την θέση του σε αυτές τις αποκαλύψεις, από το περιοδικό Hot Dog, το οποίο πάντως καταλήγει ότι «με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής, που αναμένεται, μάλλον ξεκινά η αρχή της διαλεύκανσης της υπόθεσης».