Αποκάλυψη: Ο Λάσκαρης γίνεται στην Basket League ό,τι είναι ο Πανόπουλος για την Super League

Ό,τι έχει γίνει ο Χρήστος Πανόπουλος για την Super League φαίνεται ότι γίνεται ο Νίκος Λάσκαρης για την Basket League. Ο Ξανθιώτης ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Αρης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει το πλαίσιο της ΕΣΑΚΕ, της διοργανώτριας δηλαδή αρχής του πρωταθλήματος καλοθοσφαίρισης, με αφορμή τα τελευταία παρατράγουδα με τους διαιτητές.

«Υπάρχει ένα σύστημα σάπιο, ένα σύστημα παλιό το οποίο έχει στηθεί και τα άτομα που έχουν μπει ως επικεφαλής σε αυτό δεν μπορούν να το αλλάξουν. Δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση», σχολιάζει ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, θέτοντας στο τραπέζι μια πρόταση που θυμίζει σε πολλά αυτήν που έχει καταθέσει και ο Χρήστος Πανόπουλος στο ποδόσφαιρο: την απαγκίστρωση του πρωταθλήματος από την ΚΕΔ και την θέσπιση επαγγελματικής διαιτησίας.

«Υπάρχει ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα με πρόεδρο που έχει ψηφιστεί από τις επαγγελματικές ομάδες, αλλά δεν έχει σχέση με διαιτησία. Η διαιτησία ανήκει στην ΕΟΚ, πας δηλαδή στην ΚΕΔ και σε στέλνουν στο τέλος στον Βασιλακόπουλο, τον οποίο τιμώ για την προσφορά του στο άθλημα. Μπορεί να έχουν φύγει κάποια άτομα από την ΚΕΔ, αλλά το σύστημα συνεχίζει. Είναι σαν τη λερναία ύδρα, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», λέει ο Νίκος Λάσκαρης. Λόγια που πριν ενάμισι μήνα είπε και ο Χρήστος Πανόπουλος, όταν ξεκινούσε εκείνο το περίφημο κίνημά του για επαγγελματική διαιτησία, στο οποίο συνασπίστηκαν τελικά και οι 16 ΠΑΕ της Super League.

Μάλιστα, ο Νίκος Λάσκαρης, ο οποίος μεγάλωσε στην Ξάνθη και τελευταία αποκτά ξανά τις επαφές που είχε με την πόλη των παιδικών του χρόνων, αποκάλυψε σε συνέντευξη στη Nova: «Πάνω σε αυτήν την βάση, κάναμε κινήσεις. Έγιναν συζητήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ακόμα και με ιδιοκτήτες άλλων ομάδων και βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις αλλαγής. Η προφανής λύση είναι να περάσει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ, ώστε το επαγγελματικό πρωτάθλημα να έχει επαγγελματίες διαιτητές. Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να δημιουργήσει δικό του τμήμα διαιτητών».

Εξηγώντας την σκέψη του, ο Νίκος Λάσκαρης αναλύει: «Μια ιδέα που μας έχουν φέρει από εξωτερικό είναι οι διαιτητές να είναι λιγότεροι και να έχουν στάνταρ μισθό, να μην παρακαλάνε να τους βάλουν στα παιχνίδια να παίξουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Έτσι θα πάψει να υπάρχει το τωρινό σύστημα, που σφυρίζει αυτός που κάνει χάρες σε άλλους. Επίσης το νυν σύστημα δεν επιτρέπει την εξέλιξη νέων ταλέντων. Η σκέψη μας είναι να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα με επαγγελματίες διαιτητές με μισθό, όπου φυσικά θα υπάρχει αξιολόγηση και… πέναλτι, έτσι ώστε οι διαιτητές να κρίνονται ως επαγγελματίες και όχι από τις χάρες που κάνουν».

Βέβαια, ο Νίκος Λάσκαρης αντιλαμβάνεται ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει απαραίτητα να συμφωνήσει ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Βασιλακόπουλος, στον οποίο πλέον προτείνεται να δημιουργηθεί ένα working group προς αυτήν την κατεύθυνση. Ό,τι δηλαδή πρότεινε και ο Χρήστος Πανόπουλος στην αρχή της κίνησής του, μέχρι που έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης μαζί με τον Γιώργο Μποροβήλο να παρουσιάσουν το σχέδιό τους στον Γιώργο Γκιρτζίκη, ώστε να συζητηθεί το αν θα γίνει αποδεκτό από την ΕΠΟ να γίνει επαγγελματική η διαιτησία και να περάσουν ουσιαστικά οι αρμοδιότητες της ΚΕΔ στην Super League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο πλευρών, έγινε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ και παρέστησαν σε αυτήν από την Ομοσπονδία εκτός από τον πρόεδρός της Γιώργο Γκιρτζίκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Καραμελίδης, ενώ τη Λίγκα εκπροσώπησαν όπως προαναφέρθηκε ο πρόεδρός της Γιώργος Μποροβήλος, και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Γκιρτζίκης δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους της Super League ότι το αργότερο ως τις 10 Ιουνίου θα έχει ενημερώσει τη διοίκησή της για το αν η πρόταση που υποβλήθηκε θα γίνει αποδεκτή ή θα απορριφθεί.

Μέχρι τότε αναμένεται να έχει κατατεθεί επισήμως και η πρόταση Λάσκαρη, που δείχνει αυτήν την στιγμή να συσπειρώνει και τις υπόλοιπες ομάδες της Basket League, ώστε να φανούν και οι προθέσεις του ισχυρού άνδρα της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου. Κοινώς, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουν πολλές διεργασίες και πολύ παρασκήνιο αναφορικά με την προσπάθεια για θέσπιση επαγγελματικής διαιτησίας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ – και κοινός παρονομαστής σε αυτές τις δύο παράλληλες προσπάθειες δείχνει να είναι η πόλη της Ξάνθης!!!