Άνοιξε ο δρόμος για να αγωνιστεί και τη νέα σεζόν στην Ευρώπη ο Εθνικό Αλεξανδρούπολης, αλλά…

Την δυνατότητα να αγωνιστεί για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό να παραμείνει δυνατότητα και να μην μετουσιωθεί σε πράξη, όπως συνέβη πέρυσι που και πάλι δεν είχε κατακτήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο στο πρωτάθλημα αλλά κατάφερε να αγωνιστεί στο Challenge Cup από το… παράθυρο.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα διαθέτει πέντε εισιτήρια για συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά φαίνεται ότι θα κάνει χρήση μόνο των τριών. Ο ΠΑΟΚ ως πρωταθλητής θα συμμετάσχει για δεύτερη σερί χρονιά στο Champions League, ο Ολυμπιακός δήλωσε συμμετοχή στο CEV Cup και ο Φοίνικας Σύρου, που ήταν φιναλίστ στους τελικούς του πρωταθλήματος και είχε και αυτός δικαίωμα για το CEV Cup, φέρεται να… αυτοϋποβιβάζεται στο Challenge Cup όπου αφενός τα παράβολα είναι μικρότερα, αφετέρου οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το γήπεδο πιο ελαστικές.

Το Challenge Cup είναι η τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση από πλευράς σημασίας, αυτή στην οποία έκανε πορεία τις τελευταίες τρεις σεζόν και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Θεωρητικά η Ελλάδα δικαιούται άλλες δύο θέσεις, μία στο CEV Cup που ωστόσο χάνεται μετά την άρνηση του Φοίνικα Σύρου και μια ακόμα στο Challenge Cup, την οποία δικαιούνται οι επόμενες ομάδες στην βαθμολογία. Ποιες είναι αυτές;

Την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα κατέκτησε η Κηφισιά, αλλά κατά πάγια τακτική της τα τελευταία χρόνια, δεν εξέφρασε επιθυμία να δηλώσει συμμετοχή στην Ευρώπη. Την πέμπτη θέση κατέλαβε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται και αυτός να έχει απαντήσει αρνητικά στην προοπτική να λάβει μέρος στο Challenge Cup, δυνατότητα που έτσι κι αλλιώς του έδινε η θέση του στην βαθμολογική κατάταξη, ανεξαρτήτως της άρνησης ή μη της Κηφισιάς.

Με δεδομένη όμως την διαφαινόμενη άρνηση του Παναθηναϊκού, ανοίγει ο δρόμος για τις επιλαχούσες ομάδες, όπως συνέβη πέρυσι που ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης βρέθηκε από έκτος στην βαθμολογία και εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων να εκπροσωπεί τελικά την Ελλάδα στην Ευρώπη και μάλιστα αποτέλεσε την ομάδα που πήγε πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη, φτάνοντας να αγωνίζεται ακόμα και τον Μάρτιο στο Challenge Cup όπου και αποκλείστηκε ξανά στην προημιτελική φάση από τον κακό του δαίμονα, την Μπενφίκα.

Βέβαια, αυτή τη φορά ο Εθνικός δεν τερμάτισε έκτος αλλά έβδομος, έχει δηλαδή προτεραιότητα στην κατάληψη της θέσης ο Παμβοχαϊκός. Ωστόσο η ομάδα του Βραχατίου δεν εμφανίζεται θερμή στην έξοδο στην Ευρώπη και το συμπέρασμα είναι ότι αν θελήσει ο Εθνικός, έχει και πάλι την δυνατότητα να αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλει, αλλά και αν μπορεί, όπως συνηθίζει να λέει τελευταία και ο πρόεδρος του ΤΑΑ Γιώργος γεωργιάδης.

Γιατί συμμετοχή στην Ευρώπη σημαίνει και επιπρόσθετα έξοδα, όχι μόνο όταν έρθει η ώρα των ταξιδιών αλλά και άμεσα, σε σχέση με το παράβολο που πρέπει να πληρωθεί. Και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα, ακούγονται πιο έντονα φέτος οι φωνές που ακούγονταν και τα προηγούμενα χρόνια και τόνιζαν ότι με δεδομένα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ίσως τελικά η Ευρώπη να αποτελεί πολυτέλεια. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις καλούνται να παρθούν άμεσα…