Αντίστροφη μέτρηση για το KomoRun 2016! Τα τρία δρομικά γεγονότα, οι διαδρομές και οι συμμετοχές…

Λιγότερο από δύο 24ωρα μας χωρίζουν από την έναρξη μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης στην Κομοτηνή, μιας διοργάνωσης που φιλοδοξεί να τοποθετήσει την πόλη μας στον εγχώριο και στον διεθνή χάρτη του δρομικού κινήματος. Ο λόγος για το «KomoRun 2016», την εξέλιξη, τρόπον τινά, της διοργάνωσης «Βίκος Street Relays», που φιλοξενήθηκε με επιτυχία το 2014 και το 2015 στην πόλη.

Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα, που όμως σε αντίθεση με την προηγούμενη διοργάνωση, ξεκινά και στηρίζεται στους ανθρώπους του τόπου και αποβλέπει στη δημιουργία ενός θεσμού συνδεδεμένου άρρηκτα με τον τόπο αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε οι προσδοκίες των εμπνευστών του να αποκτήσουν προοπτικές εκπλήρωσης, είναι να αγκαλιαστεί από την ίδια την τοπική κοινωνία.

«Φιλοδοξία όλων μας είναι να γίνει ένα διεθνές γεγονός», σημείωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «KomoRun», Αντώνης Καμπάς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μας λείπει ένα μόνο δεδομένο από την εξίσωση: η Κομοτηνή». «Ήδη οι συμμετοχές μας δίνουν την αίσθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», εξήγησε, επισημαίνοντας με έμφαση σε δηλώσεις του στον “Παρατηρητή της Θράκης” ότι «αν το αγκαλιάσουν οι Κομοτηναίοι, αν το αγκαλιάσει η Κομοτηνή, είναι δεδομένο ότι θα πετύχει και θα έχει υπερδιπλάσιες συμμετοχές του χρόνου».

Όπως έχει αναφέρει το ThrakiSportS, το «KomoRun 2016» είναι μία αθλητική διοργάνωση, που περιλαμβάνει τρία δρομικά γεγονότα, έναν ημιμαραθώνιο αγώνα 21 χμ., έναν αγώνα 5 χμ. και σκυταλοδρομίες 4×100 μ. για μαθητές των δημοτικών σχολείων. Αφετηρία και τερματισμός για τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στον ημιμαραθώνιο θα είναι η κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Στη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο, που είναι προγραμματισμένοw να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της Κυριακής, οι πάνω από 200 αθλητές που έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους, θα διασχίσουν περιμετρικά την πόλη, περνώντας από τις περισσότερες γειτονιές της.

Ο αγώνας των 5 χμ. έχει σημείο εκκίνησης την είσοδο του τμήματος ΤΕΦΑΑ στην Πανεπιστημιούπολη και οι αθλητές, που θα συμμετάσχουν σε αυτόν -επίσης πάνω από 200, σύμφωνα με τις υφιστάμενες δηλώσεις συμμετοχής- θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ως ώρα έναρξης του συγκεκριμένου αγώνα έχει οριστεί stiw 5.00 το απόγευμα της Κυριακής.

Δύο ώρες αργότερα, στις 7.00 το απόγευμα, θα ξεκινήσουν οι αγώνες των δημοτικών σχολείων στην πλατεία, όπου μαθητές και μαθήτριες από 14 σχολεία της πόλης, χωρισμένοι σε ομάδες των 4 ατόμων, θα συναγωνιστούν στη σκυταλοδρομία 4×100. Συγκεκριμένα, κάθε μαθητής θα κληθεί να διανύσει 100 μέτρα, έναν δηλαδή γύρο της πλατείας, και να παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο.

Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες η οργανωτική επιτροπή του «KomoRun» παράλληλα με αυτή για το 24ο Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, περιγράφηκαν οι στόχοι και προσδοκίες που υπάρχουν για το τολμηρό αυτό εγχείρημα, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα στους Κομοτηναίους να στηρίξουν και να κάνουν κτήμα τους αυτή τη διοργάνωση.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αντώνης Καμπάς, αναφέρθηκε αρχικά στο χρονικό της εξέλιξης του «Βίκος Relays» σε «KomoRun», εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι «μαζευτήκαμε κάποια στιγμή μερικοί άνθρωποι και αρκετοί επώνυμοι δρομείς της πόλης και έπεσε η ιδέα στο τραπέζι να συνεχίσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά να είναι κομοτηναίικο, ένα γεγονός που θα ανήκει στην πόλη, που θα το αγκαλιάσει πραγματικά η πόλη- γιατί αυτό είναι μία προϋπόθεση-αλλά και προβληθεί μέσω αυτού του γεγονότος από την ώρα που θα μπει στη λίστα με τα δρομικά γεγονότα στην Ελλάδα και- γιατί όχι;- αύριο μεθαύριο και στο εξωτερικό».

Μάλιστα, ο κ. Καμπάς ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, για την άμεση ανταπόκρισή του στην ιδέα, καθώς επίσης την Νατάσσα Λιβεριάδου, πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής. Ο Δήμος Κομοτηνής, όπως εξήγησε ο κ. Καμπάς, «εξασφάλισε την οικονομική προϋπόθεση, που πάντα είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί αν ξεκινάς από το μηδέν να βρεις χορηγούς είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα». Όπως έκανε γνωστό, τέλος, το σύνθημα της εκκίνησης του ημιμαραθωνίου πρόκειται να δώσει ο ίδιος ο δήμαρχος Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης, κ. Κώστας Αστραπέλλος, τόνισε στη δική του τοποθέτηση ότι το «KomoRun» είναι αθλητικό γεγονός που το αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά η πόλη της Κομοτηνής. «Δεν έρχεται κάποιος “ξένος” να κάνει κάτι», υπογράμμισε, «αλλά γίνεται μια προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς της Κομοτηνής». Παραδέχτηκε ότι στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος ο ίδιος δεν έτρεφε υψηλές προσδοκίες αναφορικά με το μέγεθος της συμμετοχής στον ημιμαραθώνιο των 21 χμ., κάτι για το οποίο με χαρά διαπιστώνει πλέον ότι δεν επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις συμμετοχής.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι προσωπικά δεν ήμουν τόσο αισιόδοξος στην αρχή», σημείωσε, «και έλεγα ότι θα είμαστε γύρω στα 120-130 άτομα στον ημιμαραθώνιο». «Γιατί ναι μεν το δρομικό κίνημα έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ», εξήγησε, «αλλά τα 21 χμ έχουν απαιτήσεις, θέλουν προπόνηση, θέλουν αθλητές οι οποίοι θα ασχολούνται». «Δεν πέρασε καν από το μυαλό μας ότι θα ενεργοποιούσαμε με την πρώτη όλες αυτές τις ομάδες», προσέθεσε, «γιατί τον καιρό που το δημοσιεύσαμε, είχαν κλείσει όλες τις δρομικές τους υποχρεώσεις με βάση την προετοιμασία τους».

komorun2016Δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στους εθελοντές, που στηρίζουν το επίμαχο εγχείρημα, αλλά και στις αρμόδιες αρχές που θα συνδράμουν για την ομαλή εξέλιξη των αγώνων. Οι εθελοντές, όπως εξήγησε ο κ. Αστραπέλλος, θα είναι 100 έως 120 άτομα, που μεταξύ άλλων θα προέρχονται από τις τάξεις του Συλλόγου Αδιόριστων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και από τους εθελοντές του 24 Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Πολύτιμη συμβολή, όπως επισήμανε, θα έχει η Ταξιαρχία και η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, που υποσχέθηκε να διαθέσει όσο το δυνατό περισσότερους άνδρες από το τμήμα της Τροχαίας.

«Ένα βασικό στοίχημα είναι να μην καθυστερήσει η έναρξη του αγώνα στις 9.30 το πρωί», τόνισε καταληκτικά ο εκτελεστικός διευθυντής του «KomoRun», για να επισημάνει ότι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι να βοηθήσει ο κόσμος της Κομοτηνής. «Επειδή οι αθλητές θα περάσουν από κεντρικές διασταυρώσεις κι από κεντρικές λεωφόρους», σημείωσε, «θέλουμε και τη βοήθεια του κόσμου. Θα έχουμε εθελοντές σε όλα τα στενά, όμως ο εθελοντής δεν έχει τη δικαιοδοσία να ρυθμίσει την κίνηση των αυτοκινήτων. Η Αστυνομία, επειδή δεν είναι ένα γεγονός πιστοποιημένο, δεν μπορεί να αποφασίσει αποκλεισμούς δρόμων , πράγμα που είναι κατανοητό. Ευελπιστούμε από του χρόνου να είναι κάτι πιο επίσημο, οπότε εκεί θα έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις. Συνεπώς, θα ήθελα λίγο τη βοήθεια του κόσμου. Καλό θα είναι εκείνες τις ώρες να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Δε λέμε να κλειστούμε στα σπίτια μας, αλλά τουλάχιστον όσοι κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και όπου βλέπουν δρομέα να του δίνουν κατά κάποιο τρόπο προτεραιότητα».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιχάλης Ραγκούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ηρόδικος Κομοτηνής, που είναι συνδριοργανωτής του «KomoRun», μαζί με τη ΣΕΦΑΑ και τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής. «Θέλουμε να στηρίξει τη διοργάνωση η πόλη της Κομοτηνής», τόνισε, «και μπορεί με διάφορους τρόπους να τη στηρίξει». «Σίγουρα, το καλύτερο είναι να σεβαστεί τους εθελοντές που θα είναι εκεί για να βοηθάνε τους δρομείς», συνέχισε, «ενώ θα θέλαμε όσοι θα βρεθούν στις διαδρομές και θα ταλαιπωρηθούν για 5-10 λεπτά, να χρησιμοποιήσουν την κόρνα τους, αλλά όχι για να διαμαρτυρηθούν. Να υποστηρίξουν τους ανθρώπους, οι οποίοι θα κάνουν μια υπερπροσπάθεια. Οι άνθρωποι, οι οποίοι θα συναντήσουν δρομείς να τρέχουν, καλό θα είναι να μην το δουν αδιάφορα. Εκείνη τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό ένα χειροκρότημα, ένα «μπράβο», ένα «συνέχισε», ειδικά στα τελευταία τμήματα της διαδρομής, πριν από τον τερματισμό. Νομίζω ότι θα είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά, που θα μπορούσαν να έχουν οι κάτοικοι της».  «Όπου θα πετύχουν δρομέα, να κορνάρουν, να χειροκροτήσουν, να ενθαρρύνουν, να του δώσουν τη δύναμη για να φτάσει μέχρι τον τερματισμό», παρότρυνε κλείνοντας την αναφορά του.

Επιπλέον ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στον συμβολισμό της παρουσίας του «Ηρόδικου» στην οργανωτική επιτροπή των αγώνων «KomoRun». «Είμαστε εδώ γιατί κατά πρώτον η σχέση μας με τη ΣΕΦΑΑ είναι άρρηκτη εδώ και για πάρα πολλά χρόνια», εξήγησε, «και δεύτερον διότι η παρουσία μας συμβολίζει ότι πρόκειται για μία διοργάνωση, η οποία είναι ανοιχτή και φιλική προς όλους». «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους δρομείς, κυρίως άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση», συνέχισε, «να υπάρχει η σφραγίδα ενός αθλητικού συλλόγου ατόμων με αναπηρία, που έτσι εξασφαλίζει και την ασφάλεια και το δικαίωμα της συμμετοχής. Θέλω να πιστεύω ότι η πρόβλεψή μου ότι σε δύο χρόνια θα είναι μια διοργάνωση εξ ολοκλήρου ενταγμένη στο διεθνές καλεντάρι των μαραθωνίων, θα έχει πραγματοποιηθεί»

Όντας ένας από τους πλέον αισιόδοξους μεταξύ των πρωτεργατών του επίμαχου εγχειρήματος και παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι η πρόβλεψή του για 200 πλέον συμμετοχές στον ημιμαραθώνιο επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις αθλητών, ο κ. Ραγκούσης δε δίστασε να κάνει την τολμηρή πρόβλεψη ότι σε ορίζοντα δύο ετών το «KomoRun» θα συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές καλεντάρι των μαραθωνίων. «Θέλω να πιστεύω ότι η πρόβλεψή μου ότι σε δύο χρόνια θα είναι μια διοργάνωση εξ ολοκλήρου ενταγμένη στο διεθνές καλεντάρι των μαραθωνίων, θα έχει πραγματοποιηθεί», τόνισε για την ακρίβεια.

Τέλος, σημείωσε ότι έχει προβλεφθεί να υπάρχουν υψηλού επιπέδου παροχές προς τους αθλητές, που θα λάβουν μέρος στους αγώνες, έτσι ώστε η διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα να αγγίξει τις προδιαγραφές μιας μεγάλης διοργάνωσης. Στο σημείο αυτό μνημόνευσε την παρουσία και την εθελοντική συμβολή του Ομίλου Μοτοσικλετιστών, του Θράκα Ιππέα, του Σώματος Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και της οργανωτικής ομάδα του «Αη Βασίλη». Μνημόνευσε επίσης τις επιχειρήσεις χορηγούς του «KomoRun», που είναι η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης, ως πλατινένιος χορηγός, το τσάι Tuvunu, το κέντρο «Ευεξία» και το πρώην δημοτικό πάρκινγκ, δίπλα από το Ίδρυμα Παπανικολάου, που θα εξυπηρετεί δωρεάν όλους τους ντόπιους και τους επισκέπτες της Κομοτηνής, οι οποίοι θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης για το «KomoRun» την Κυριακή.

Από την πλευρά της η Ράνια Ματσούκα, υπεύθυνη για τις σκυταλοδρομίες των δημοτικών σχολείων, τόνισε καταρχήν ότι το συγκεκριμένο δρώμενο αποκτά ιδιαίτερη αξία από την παραδοχή ότι η καλή συνήθεια του αθλητισμού πρέπει να ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες. Η κ. Ματσούκα διευκρίνισε πως οι σκυταλοδρομίες θα έχουν συναγωνιστικό χαρακτήρα, εξ ου και όλα τα παιδιά θα λάβουν μετάλλια, ενώ κάλεσε τα σχολεία που δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή, να μη διστάσουν και να το κάνουν έως και μισή ώρα πριν από την έναρξη των αγώνων. Τέλος, απευθύνθηκε και στους υπόλοιπους κατοίκους της Κομοτηνής, παροτρύνοντάς τους να λάβουν μέρος στη γιορτή που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.