Θυμόμαστε την προηγούμενη κούπα του Μάνταλου! Ήταν πάλι σκόρερ και MVP του τελικού!!!

Μπορεί για τους πολλούς, το κύπελλο που σήκωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πέτρος Μάνταλος στο (άδειο) Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας να ήταν το πρώτο που κατακτά στην καριέρα του. Για τον ίδιο όμως, που ξέρει καλύτερα το… βιογραφικό του, ήταν το δεύτερο σε τελικό θεσμού. Έχει πάρει άλλη μια κούπα, πιτσιρίκι, επτά χρόνια πριν, σε ένα τελικό όπου και πάλι είχε πετύχει γκολ αλλά και πάλι είχε αναδειχθεί mvp.

ΉFutureLeague-EpsXanthis01-Mantalosταν Κυριακή 26 Απριλίου του 2009, στο γήπεδο της Βάρης. Εκεί διεξαγόταν ο μεγάλος τελικός του πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, το πρωτάθλημα των μεικτών ομάδων των ΕΠΣ δηλαδή σε νέους και παίδες. Η Μεικτή Νέων της ΕΠΣ Ξάνθης είχε προκριθεί στον τελικό της λεγόμενης τότε και Future League και αντιμετώπισε σε αυτόν την ΕΠΣ Αχαΐας.

Ο Μάνταλος ήταν ο πρωταγωνιστής σε εκείνο το παιχνίδι. Πέτυχε δύο γκολ στο 47′ και στο 55′. Ενδιαμέσως άλλος ένας Κομοτηναίος που τότε ανήκε στα ΤΕΠ της Skoda και για τον λόγο αυτόν αγωνιζόταν με την Μεικτή Ομάδα Νέων της ΕΠΣ Ξάνθης, ο Λεφής, είχε σημειώσει άλλο ένα γκολ. Το τελικό σκορ ήταν 3-0, μια μάλλον άνετη επικράτηση και κατάκτηση του τροπαίου.

Για την ακρίβεια, ο Μάνταλος εκείνη την σεζόν πήρε… δύο κούπες. Ως παίκτης των ΤΕΠ της Skoda Ξάνθη, ανήκε στην ομάδα που κατέκτησε το αναπτυξιακό πρωτάθλημα της Super League την σεζόν 2008-2009. Μάλιστα, εκείνος ο τίτλος είχε έρθει μία ημέρα πριν τον τελικό των Νέων της ΕΠΣ Ξάνθης με τους Πατρινούς εξαιτίας ενός στραβοπατήματος  της ΑΕΚ, αλλά δεν ήταν τίτλος που προέκυψε από τελικό αλλά από μαραθώνιο αγώνων στο πρωτάθλημα.

FutureLeague-EpsXanthis02-MantalosΌπως ήταν φυσιολογικό, ο Μάνταλος κρίθηκε κορυφαίος εκείνης της αναμέτρησης, του τελικού της επονομαζόμενης Future League, που είχε διεξαχθεί μέσα στο καταμεσήμερο στο γήπεδο της Βάρης παρουσία περίπου 1.000 φιλάθλων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. Τα πανηγύρια ήταν ξέφρενα αμέσως μετά την λήξη, με όλους τους παίκτες της ΕΠΣ Ξάνθης να γίνονται ένα κουβάρι και να πανηγυρίζουν έξαλλα τη νίκη στον τελικό και τον τίτλο των Πρωταθλητών Ελλάδος.

Μάλιστα, εκείνη την ημέρα είχαμε διπλό θρακιώτικο θρίαμβο. Λίγο νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο είχε διεξαχθεί και ο τελικός στο Πρωτάθλημα Παίδων. Εκεί είχε προκριθεί η ΕΠΣ Θράκης, κοινώς οι πιτσιρικάδες της Ροδόπης, οι οποίοι αντιμετώπισαν στον τελικό την ΕΠΣ Πειραιά. Μετά από ένα άγονο 0-0 στην διάρκεια της αναμέτρησης, οι Κομοτηναίοι νίκησαν με 6-5 στην διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησαν το τρόπαιο.

FutureLeague-EpsXanthis07Το αεροπλάνο που μετέφερε εκείνο το απόγευμα της Κυριακής την ομάδα της Ξάνθης πίσω στην Θράκη, έγινε αντικείμενο λαμπρής υποδοχής από τις τοπικές αρχές. Μάλιστα, ο τότε δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης είχε σπεύσει στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης για να υποδεχθεί τον Μάνταλο και την παρέα του, πολύ πριν τον μάθει όλο ο υπόλοιπος ελληνικός ποδοσφαιρικός κόσμος.

«Καλό είναι να στηριχθούν οι παίκτες, οι προπονητές και οι παράγοντες, για να φέρουν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και να μην εγκαταλείψουν αυτήν την ωραία προσπάθεια. Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου ανήκει σε αυτά τα παιδιά. Και είναι θρακιωτόπουλα…», έγραφε τότε στην στήλη “Φλιτζάνι” της εφημερίδας “Παρατηρητή της Θράκης” ο Γιάννης Γιαγκίνης, που είχε καλύψει δημοσιογραφικά εκείνους τους δύο τελικούς.

Είναι κάτι που αποδείχθηκε το βράδυ της Τρίτης, στον τελικό του ΟΑΚΑ. Το απέδειξε ο Πέτρος Μάνταλος, ένα από αυτά τα παιδιά εκείνης της μεγάλης φουρνιάς…