Στοιχεία ΣΟΚ: Θερίζει η φτώχεια στον Δήμο Τοπείρου – Τρία στα τέσσερα παιδιά πεινάνε!

Θερίζει η πείνα και η φτώχεια στα χωριά του δήμου Τοπείρου, Ηλιόπετρα, Κύρνο, Δέκαρχο, Κεντητή, Εύλαλο κ.ά, όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι συμπολίτες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 17 από τα 19 συνολικά δημοτικά σχολεία σ’ όλο τον νομό μας (6 Νηπιαγωγεία, 12 Δημοτικά και ένα Γυμνάσιο) που δέχονται επισιτιστική βοήθεια σε καθημερινή βάση από το «Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Υλοποίηση σε Απομακρυσμένες και Αγροτικές Περιοχές», που υλοποιεί Ινστιτούτο Prolepsis, είναι σχολεία αυτών των οιακισμών και μόνο τα δύο του δήμου Ξάνθης (15ο και 20ο του Δροσερού).

Να σημειώσουμε ότι ο νομός μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ευάλωτων κοινωνικοοικονομικά περιοχών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Οι υπόλοιποι νομοί είναι: Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Ημαθίας.3 στα 4 παιδιά με επισιτιστική ανασφάλεια στα σχολειά του δήμου Τοπείρου – 30% των οικογενειών χωρίς κανένα εισόδημα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το «ΕΜΠΡΟΣ» από το Ινστιτούτο Prolepsis για το νομό μας: 63 σχολεία με 5.500 μαθητές έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ κατά το τρέχον σχολικό έτος στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Από τα ανωτέρω, 19 σχολεία με 1.157 μαθητές (6 Νηπιαγωγεία, 12 Δημοτικά και ένα Γυμνάσιο) στους Δήμους Ξάνθης και Τοπείρου συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και κανένα σχολείο από τους δήμους Αβδήρων και Μύκης. Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος, εκτιμάται κατά μέσο όρο ότι 3 στους 4 μαθητές στα σχολεία αυτά αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ σε περίπου 30% των οικογενειών και οι δύο γονείς δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος.

Να σημειώσουμε πως το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σήμερα υλοποιείται σε 247 σχολεία με 20.528 μαθητές σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Στερεάς Ελλάδας και στους νομούς Έβρου, Ημαθίας, Μαγνησίας, Ξάνθης και Ροδόπης. Από το 2012 μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει φτάσει σε 23 νομούς της χώρας προσφέροντας πάνω από 11.500.000 γεύματα. Διατέθηκαν 172.050 συνολικά γεύματα στους μαθητές κατά τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016.

Στα σχολεία που συμμετείχαν εφέτος στο εν λόγω Πρόγραμμα, το εκτιμώμενο ποσοστό των παιδιών που βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας ανέρχεται σε 46%, ενώ 32% των μαθητών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας, με μόνο ένα στα δύο παιδιά να έχει φυσιολογικό βάρος. Επιπλέον, το 57% των οικογενειών έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα, ενώ σε ποσοστό 87%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα και στο 34% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο στο 17% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τα στοιχεία που αφορούν τη σχολική χρονιά 2014-2015 ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 22%, το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 33%, από τους μαθητές που δεν είχαν φυσιολογικό βάρος το 23% απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 30% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 38% στην ψυχική υγεία. Να σημειώσουμε τέλος πως ένα ενδεικτικό γεύμα περιλαμβάνει :Σάντουιτς με κοτόπουλο ή τυρί και λαχανικά, ή σπανακόπιτα ή άλλου είδους πίτα με λαχανικά, λευκό γάλα ή γιαούρτι με μέλι 3 φορές την εβδομάδα, φρέσκο φρούτο εποχής καθημερινά . Τα γεύματα σχεδιάζονται βάσει υγιεινών επιλογών και πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές!

Κληθείς να σχολιάσει ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου το γεγονός ότι ο δήμος του είναι ο πιο φτωχός του νομού και ένας από τους φτωχότερος της Ελλάδας, επεσήμανε πως το γνωρίζει, πως υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση σε πολλούς οικισμούς του δήμου του και εξέφρασε την λύπη του γι αυτό σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό οφείλεται στην μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον τόπο. Στο ερώτημα τι κάνει ο δήμος για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες ο κ. Μίχογλου επεσήμανε πως αυτό που μπορεί ο δήμος το κάνει και πως από τον Σεπτέμβριο θα επαναφέρει το συσσίτιο στους Παιδικούς σταθμούς του δήμου που είχε διακοπεί(!) με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής – όπως είπε και τα παιδιά έφερναν φαγητό από το σπίτι στους Παιδικούς του Δήμου!
ΠΗΓΗ: www.empros.gr