Εκδήλωση πρόκληση στην Ξάνθη παράλληλα με την επέτειο απελευθέρωσης της Θράκης!

Συνέδριο με θέμα τον κατακτητή της Θράκης και των Βαλκανίων την ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της Θράκης!

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερα προκλητική θεματολογία προγραμματίζει για το Σάββατο, 14 Μαΐου, η Πολιτιστική Εκπαιδευτική εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Ξάνθη με θέμα τον Οθωμανό κατακτητή της Θράκης!

Πρόκειται για ένα συνέδριο με τίτλο “Γαζή Εβρενός και Βαλκάνια”, με την συμμετοχή της καθηγήτριας και βοηθού κοσμήτορα Δρ. Αϊσεγκιούλ Κιλίτς, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο ξενοδοχείο Ζ Palace στην Ξάνθη. Υπενθυμίζεται πως ο Γαζή Αχμέτ Εβρενός υπήρξε ιδρυτής του οθωμανικού οίκου Εβρενόζογλου, τουρκικού κλάδου του βυζαντινού οίκου των Ουρανών. Υπήρξε επίσης και ο κύριος κατακτητής των Βαλκανίων. Οι Βυζαντινοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν με αρνητικό τρόπο τον Εβρενό. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ αναφέρει σε γραπτό του έργο το 1409 ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος με «απαράμιλλη» έχθρα για τους Χριστιανούς.

Αυτό που γεννά πολλαπλά ερωτηματικά, πλην των άλλων, είναι το γεγονός πως η εκδήλωση επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί την ημέρα της επετείου για τα Ελευθέρια της Θράκης και ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις που μνήμης που έχουν προγραμματιστεί, με την παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας!

ΠΗΓΗ: www.xanthinea.gr