«Όχι» στο Κόσοβο και λόγω… Θράκης είπε ο Γκιρτζίκης στο συνέδριο της ΟΥΕΦΑ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό…

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κοσόβου έγινε την Τρίτη το 55ο μέλος της UEFA, με την αποδοχή της να εγκρίνεται με ψήφους 28 έναντι 24. Ωστόσο αυτό που δεν έγινε ιδιαιτέρως γνωστό είναι ότι ανάμεσα στις Ομοσπονδίες που προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση ήταν η Ελληνική μέσω του προέδρου της, Γιώργου Γκιρτζίκη.

Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Μαλισιώβας στην εκπομπή  «Πρώτη Σελίδα» στην ΕΡΑ Σπορ,  ο Ξανθιώτης πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ένας εκ των 24 προέδρων Ευρωπαικών Ομοσπονδιών που ψήφισαν αρνητικά – όπως αρνητικά ψήφισε και η Κύπρος μέσω του Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Ο Γκιρτζίκης ουσιαστικά έπραξε αυτό που θα έκανε κάθε Έλληνας, αφού η σχέση Ελλάδος- Σερβίας είναι γνωστή σε όλα τα επίπεδα.

Βλέπετε το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο κατά το ελληνικότερον, είναι μια περιοχή που η πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία προσπάθησε με αίμα και θυσίες  να την κρατήσει αφού ήταν το λίκνο των Γιουγκοσλάβων απο τους αγώνες κατά των Οθωμανών. Η μάχη του 1389 στο Κοσσυφοπέδιο έχει μείνει στην ιστορία, καθώς οι Γιουγκοσλάβοι παρ’ ότι έχασαν, καθυστέρησαν την εξάπλωση των Οθωμανών στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Για τους Γιουγκοσλάβους- και μετέπειτα τους Σέρβους- το Κοσσυφοπέδιο είναι «ό,τι η άλωση της Πόλης για τους Έλληνες». «Δεν υπήρχε εντολή είτε  κατεύθυνση απο την UEFA για το τι θα πράξουν οι Ομοσπονδίες, ωστόσο η ΕΠΟ δεν θα ψήφιζε υπερ  του Κοσόβου ό,τι και να γινόταν», σχολίασε στο κρατικό ραδιόφωνο πηγή κοντά στη διοίκηση της ΕΠΟ.

Έτσι κι αλλιώς, η μη αναγνώριση του Κοσόβου αποτελεί και εθνική πολιτική, αφού εκτιμάται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει δεδικασμένα που μπορεί να βρει μπροστά της η ελληνική διπλωματία στο θέμα των Κατεχομένων της Κύπρου ή σύμφωνα με κάποιες ακραίες αναλύσεις που έχουν κατά καιρούς υπάρξει, ακόμα και στην περίπτωση της Θράκης.

Το γεγονός των 24 αρνητικών  ψήφων δείχνει την αντίθεση πολλών για την αθλητική αναγνώριση ενός «κράτους» 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, με έντονο το Αλβανικό στοιχεί. Βέβαια, είναι ένα κρατίδιο που απο το 1999 «προστατεύεται» απο τον ΟΗΕ, αλλά και ένα μέρος όπου από το 1996  εδρεύει ο πάλαι ποτέ UCK, ο επονομαζόμενος «απελευθερωτικός στρατός» με έρεισμα τη  «Μεγάλη Αλβανία».

Πλέον στην Εθνική ομάδα του Κοσόβου, θα μπορούν να παίξουν αν το θέλουν  παίκτες όπως ο Κασάμι του Ολυμπιακού που έχει πολιτογραφηθεί Ελβετός, ο Περπαρίμ Χετεμάι που πέρασε απο την ΑΕΚ και τώρα αγωνίζεται με την Φινλανδία και πολλοί άλλοι που αγωνίζονται με εθνικές άλλων χωρών.

Στην ΕΡΑ Σπορ επισημάνθηκε μάλθιστα ότι το Κόσοβο δεν το έχει αναγνωρίσει πολιτικά η Ελλάδα, φυσικά η Κύπρος, η Ρουμανία και άλλες τρεις χώρες απο την ΕΕ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, τη Μ. Βρετανία.

Η αναγνώριση του Κοσόβου ήταν η μεγάλη είδηση από το ετήσιο συνέδριο της UEFA, στο οποίο η ΕΠΟ εκπροσωπήθηκε με τον Πρέοδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη και τον Εκτελεστικό Διεθυντή Παυσανία Παπανικολάου. Στη  Βουδαπέστη ελήφθη  επίσης η απόφαση να αυξηθούν τα μέλη της UEFA στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA και από πέντε έγιναν έξι.

Τέλος στην ΕΡΑ Σπορ αποκαλύφθηκε πως στο περιθώριο της παρουσίας του εκεί ο Γιώργος Γκιρτζίκης είχε επαφές με αξιωματούχους της UEFA και άλλες Ομοσπονδίες και για τα… καυτά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ηγέτης  της ΕΠΟ με τον Παυσανία Παπανικολάου επέστρεψαν στην Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ την Πέμπτη θα βρίσκεται  στη Ξάνθη, καταβάλλονται προσπάθειες το πρωί του Σαββάτου να παραστεί στον τελικό του Region’s Cup στην Κατερίνη με την συμμετοχή και της ΕΠΣ Ξάνθης, ενω το Σάββατο θα βρεθεί στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ο Θρακιώτης παράγοντας τη Δευτέρα αναχωρεί για το Μεξικό, ενόψει του συνεδρίου της FIFA, το πρώτο υπο την προεδρία του Τζιάνι Ινφαντίνο.