Αποκαλύψεις για τους λόγους που «κόπηκε» η Πηγή Δεβετζή από την λαμπαδηδρομία της Αλεξανδρούπολης

Η Ολυμπιακή φλόγα παραδόθηκε το απόγευμα και επισήμως στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οκτώ χρόνια πριν η Πηγή Δεβετζή ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος επί ελληνικού εδάφους. Πριν τέσσερα χρόνια είχε τρέξει μεν, αλλά στις… Σέρρες. Στην Αλεξανδρούπολη είχε παραστεί και μιλήσει στην εκδήλωση που είχε διοργανωθεί, αλλά δεν είχε τρέξει.

Πολλοί πίστευαν ότι φέτος είχε έρθει η ώρα να μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα στην γενέτειρά της. Όταν πριν ενάμισι μήνα έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αναζητούσε τους φετινούς λαμπαδηδρόμους, διευκρινιζόταν από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Στέλιο Βραχιόλογλου ότι «η επιλογή των έξι λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, είναι στην ευχέρεια του Δήμου». 

Μάλιστα, τότε είχε ανακοινωθεί και μια σειρά από κριτήρια. Ετσι απόλυτη προτεραιότητα είχαν οι ολυμπιονίκες. Ακολούθως, δεύτερη τη τάξει, οι διακριθέντες στον Αθλητισμό με σειρά προτεραιότητας διάκρισης (όπως Παγκόσμια – Ευρωπαϊκά – Πανελλήνια Πρωταθλήματα κ.ο.κ.). Στην συνέχεια οι διακεκριμένοι στις Τέχνες, στα Γράμματα και στην κοινωνική προσφορά, ενώ διευκρινιζόταν ότι στις ανωτέρω ιδιότητες περιλαμβάνονται αθλητές ή άτομα που ανήκουν στις ομάδες με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΑ).

devetzi-lepidasΜε βάση αυτά τα δεδομένα, οι πάντες αντελήφθησαν ότι απόλυτη προτεραιότητα σε μια τέτοια επιλογή θα είχε η Πηγή Δεβετζή. Ακόμα και η ίδια φαίνεται ότι είχε μείνει με αυτήν την εντύπωση και όταν έγιναν οι πρώτες διαρροές για τα ονόματα που τελικά επελέγησαν για την λαμπαδηδρομία της Αλεξανδρούπολης, η ίδια δεν έκρυψε με δημόσια τοποθέτησή της στο facebook την πικρία της.

«Εδώ δεν θα τρέξω εγώ…», σχολίασε η αλεξανδρουπολίτισσα ολυμπιονίκης σε ανάρτηση του παλαίμαχου αθλητή της Κομοτηνής Γιώργου Λεπίδα, που αντιστοίχως ασκούσε κριτική στις επιλογές του γειτονικού Δήμου Κομοτηνής. Ακολούθως, με ειρωνικό τρόπο η Πηγή Δεβετζή πρόσθετε:«Μεγαλείααααα!!!!! Γκρέμιζαν τα τείχη στην αρχαιότητα κ οι Ολυμπιονίκες ανέβαιναν σε θρόνο!!!». Και κατέληγε:  «Κ όλα έγιναν στα κρυφά. Ούτε στους Ολυμπιονίκες δεν είπε κανείς τίποτα».

Δεξιά μπορείτε να δείτε τα σχετικά σχόλια. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ακριβώς λόγω αυτής της εκπεφρασμένης πικρίας, η Δεβετζή απουσίασε επιδεικτικά από την έλευση της Ολυμπιακής φλόγας στην Αλεξανδρούπολη, παρόλο που την ίδια μέρα αλλά και την επόμενη δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες της στην πόλη.

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν έγινε γνωστό ότι στις τελικές επιλογές του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, είχε την αρμοδιότητα για την επιλογή των λαμπαδηδρόμων της πόλης,  αποκαλύφθηκε ότι οι τρεις από τους επιλεγέντες είχαν επιλεγεί και πριν τέσσερα χρόνια, ενώ τουλάχιστον μία περίπτωση αφορούσε πρόσωπο που είχε έμμεση σχέση με τον αθλητισμό. Κανείς φυσικά δεν αμφισβήτησε και ούτε δύναται να αμφισβητήσει την αξία και την προσωπικότητα των έξι λαμπαδηδρόμων που επελέγησαν, αλλά αρκετοί απόρησαν για τα κριτήρια που τελικά εφαρμόστηκαν σε σχέση με αυτούς που αποκλείστηκαν.

IMG_9024Η ανάδειξη του θέματος από το ThrakiSportS προκάλεσε την αντίδραση του αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης Στέλιου Βραχιόλογλου, που φέρεται να είναι ο αρμόδιος από πλευράς Δήμου για την συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία μάλιστα ανέλαβε και χρέη… παρουσιαστή το απόγευμα της Κυριακής. Όπως διευκρίνισε σε μια (μάλλον οργισμένη) αντίδρασή του, ο Δήμος δεν είχε καμία ευθύνη στον αποκλεισμό της Πηγής Δεβετζή από τους λαμπαδηδρόμους της φετινής εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη, παρόλο που ο ίδιος διατείνονταν ότι έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναφορικά με την επιλογή τους.

«Με τον τρόπο που διατυπώνεται το κείμενο φαίνεται ο Δήμος να αποφασιζει για την συμμετοχή της Πηγής, ενω ουσιαστικά το αποφάσισε η Επιτροπή Ολυμπιακής Φλόγας! Η Πηγή ήταν η πρώτη επιλογή μας, δυστυχώς δεν μας επετράπη», απαντήθηκε αρμοδίως προς το ThrakiSportS σε σχέση με το θέμα που αναδείχθηκε από την ιστοσελίδα μας. Κοινώς, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε σκοπό να ορίσει ως λαμπαδηδρόμο την Δεβετζή και προφανώς έστειλε το όνομά της στην Αθήνα, αλλά αυτό κόπηκε ουσιαστικά από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η απάντηση αυτή αποτελεί σε κάθε περίπτωση είδηση, καθώς πρόκειται για κάτι που δεν είχε δημοσιοποιηθεί και μεταφέρει το ενδιαφέρον του ρεπορτάζ στην Αθήνα και την ΕΟΕ. Εκτιμάται ότι αιτία του «μπλόκου» στο όνομα της Πηγής Δεβετζή είναι πιθανότατα η σχετικά πρόσφατη εμπλοκής του ονόματός της σε υπόθεση ντόπινγκ του 2007, αλλά από το 2011 τελούσε για άλλη υπόθεση σε τιμωρία και παρόλα αυτά η Δεβετζή είχε μετάσχει ως ομιλήτρια στην εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης το 2012, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και η πλευρά του Δήμου Αλεξανδρούπολης ίσως θα έπρεπε να δώσει και επίσημα κάποιες διευκρινίσεις, όχι μόνο σε σχέση με την υπόθεση της Πηγής Δεβετζή αλλά και γενικότερα σε σχέση με τον τρόπο τήρησης των κριτηρίων επιλογής των λαμπαδηδρόμων που ο ίδιος είχε ανακοινώσει, προκειμένου βασικά να αιτιολογήσει τον αποκλεισμό των άλλων υποψηφίων, δεδομένου ότι όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ο μόνος Δήμος της Θράκης στον οποίο έτρεξαν λαμπαδηδρόμοι που είχαν και στο (όχι μακρινό) παρελθόν αυτήν την ίδια τιμή.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΕΚΤΕΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ