Τα άγνωστα παρασκήνια από την «περιοδεία» της Ολυμπιακής Φλόγας στους τρεις νομούς της Θράκης

Στην Αθήνα βρίσκεται πλέον η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στην Αρχαία Ολυμπία την περασμένη Πέμπτη και πρόκειται το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης να παραδοθεί επισήμως στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, για να συνεχίσει τις επόμενες σχεδόν 100 ημέρες στην Βραζιλία, μέχρι και την τελετή έναρξη στο Μαρακανά.

Δυστυχώς το διήμερο της παρουσίας της στην Θράκη συνέπεσε με την δημοσιογραφική απεργία και έτσι δεν μπορέσατε έγκαιρα να πληροφορηθείτε τις λεπτομέρειες της διέλευσής της στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα, αν και τουλάχιστον είδατε τις φωτογραφίες από τις τελετές υποδοχής και στις τρεις πόλεις – πρωτεύουσες των νομών. Ο περισσότερος κόσμος και η πιο θερμή υποδοχή έγινε αναμφισβήτητα στην Αλεξανδρούπολη.

Εκεί η φλόγα διανυκτέρευσε το βράδυ της Κυριακής και μάλιστα έστειλε και ένα tweet για… «καλυνύχτα», καθώς έχει δικό της προσωπικό λογαριασμό και τιτιβίζει οτιδήποτε ενδιαφέρον για την πορεία της. Μετά το κόκκινο χαλί που της στρώθηκε, βρέθηκε λοιπόν στην Αλεξανδρούπολη όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Φάρου για να δει τον Δημήτρη Καρυπίδη, ως τέταρτο και τελευταίο λαμπαδηδρόμο της ημέρας, να ανάβει τον βωμό. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της Πηγής Δεβετζή, που είχε δημόσια διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν ορίστηκε λαμπαδηδρόμος και η οποία τέσσερα χρόνια πριν είχε αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο της αντίστοιχης εκδήλωσης στην πόλη, αν και η ολυμπιονίκης βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη αυτές τις μέρες.

Ένα άλλο ζήτημα που σχολιάστηκε ήταν η… προσαγωγή ενός καμεραμάν τοπικού καναλιού, ο οποίος κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα μετά από διαπληκτισμό που είχε με την ασφάλεια που μετέφερε την φλόγα. Ιδιαίτερα συγκινημένος έδειχνε ο Σάκης Μουστακίδης για την τιμή που του έγινε να είναι δεύτερος λαμπαδηδρόμος, μετά τον Δημήτρη Αλεξούδη και πριν τους κολυμβητές Δήμο Μιχαλεντζάκη και Δημήτρη Καρυπίδη. Ο δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Λαμπάκης έσπευσε να μιλήσει στο πλήθος που συγκεντρώθηκε, ωστόσο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει δεχθεί επικριτικά σχόλια για τα κριτήρια και τα οποία που επέλεξε τους φετινούς λαμπαδηδρόμους, δεδομένου ότι αποκλείστηκαν πολλά ονόματα που δεν είχαν αυτήν την τιμή στο παρελθόν ενώ επελέγησαν άλλα που είχαν ξανακάνει ως λαμπαδηδρόμοι τέσσερα χρόνια πριν.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης ήταν η πιο πολυπληθής στην Θράκη και σε αυτό βοήθησε και η ώρα και το μη εργάσιμό της, αλλά και το γεγονός ότι οργανωμένα βρέθηκαν με τις φόρμες τους οι μικροί αθλητές από τις ακαδημίες όλων των αθλητικών συλλόγων της πόλης, προκειμένου να δημιουργήσουν πέρασμα για τους λαμπαδηδρόμους και την φλόγα. Πάντως ο κόσμος ήταν σαφώς λιγότερος την άλλη μέρα, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, κατά την αναχώρηση της Ολυμπιακής φλόγας για την 5η ημέρα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, όταν την παρέλαβε από τον βωμό η Δάφνη Δεληγιάννη και την παρέδωσε στο αυτοκίνητο της Ολυμπιακής Επιτροπής o Χρήστος Καλαϊτζής.

Σε αντίθεση με την Αλεξανδρούπολη, αρκετά υποτονικά ήταν τα πράγματα στην Κομοτηνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση δεν παρέστη καν ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πετρίδης, που έστειλε ως εκπρόσωπο τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νότη Χαραλαμπίδη. Το εργάσιμο της μέρας και ώρας, η παντελής σχεδόν απουσία ενημέρωσης από τον Δήμο Κομοτηνής αλλά και η γκρίνια που υπήρξε για τα κριτήρια επιλογής των λαμπαδηδρόμων της πόλης (που αποκάλυψε το ThrakiSportS και κανείς άλλος, αφού ουδέποτε ανακοινώθηκαν επίσημα) είχαν σαν αποτέλεσμα να βρεθεί ελάχιστος κόσμος στο Ηρώο για την σχετική τελετή.

Αντιθέτως, πιο οργανωμένα ήταν τα πράγματα στην Ξάνθη, τον επόμενο σταθμό της Ολυμπιακής Φλόγας. Μπορεί σε πλήθος να μην έφτασε τον κόσμο που πήγε στην Αλεξανδρούπολη, αλλά για Δευτέρα πρωί ο κόσμος ήταν αρκετός, πολλαπλάσιος σε σχέση με την Κομοτηνή και απαρτιζόταν ιδίως από μαθητές (που εκμεταλλεύθηκαν την έναρξη των σχολικών διακοπών) που αθλούνται σε τοπικούς συλλόγους. Το μόνο μίνι παρατράγουδο που σημειώθηκε ήταν η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα, ώστε να σημαντικά να γίνουν στην πλατεία όπου είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος, με αποτέλεσμα να… μείνει για αρκετή ώρα στο περίμενε ο λαμπαδηδρόμος που είχε μείνει τελευταίος στο άγαλμα του Φίλιππου Αμοιρίδη, όπου είχε προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης για την συνέχιση της πορείας προς Κατερίνη και Λάρισα όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Μ. Τρίτης.

Από εκεί το πρωί της Μ. Τετάρτης έφτασε στην Αθήνα και αυτό το βράδυ διανυκτερεύει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ νωρίτερα την μετέφερε για ορισμένα μέτρα και ένας πρόσφυγας, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης από την ΔΟΕ σε αυτό το μείζον ζήτημα. Στις 5.00 το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, εκεί όπου αναβίωσαν το 1896 οι 1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχει προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης της φλόγας στην οργανωτική επιτροπή του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία γιορτή του αθλητισμού έχει ξεκινήσει – και το ThrakiSportS θα έχει την τιμή να είναι από τα λίγα διαπιστευμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που θα την παρακολουθήσουν και θα την καλύψουν από κοντά.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΔΕΒΕΤΖΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ