Η πολυήμερη απεργία των δημοσιογράφων και η (σταθερά) έντιμη στάση του ThrakiSportS

Μετά από ένα 48ωρο απεργίας των δημοσιογράφων, η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) αποφάσισε νέα τριήμερη αυτή τη φορά απεργία, αρχής γενομένης από τις 6.00 τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και τις 6.00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (εκτός φυσικά αν για οποιονδήποτε λόγο ανασταλεί νωρίτερα).

Το ThrakiSportS, αν και η πλειοψηφία των συντακτών του διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με το «λουκέτο» στην ενημέρωση, σεβόμενο τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα επίσημα εκλεγμένα όργανα των δημοσιογράφων και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης δεν λογίζονται από τις συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου ως δημοσιογράφοι, αναστέλλει για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία την ροή των ειδησεογραφικών αναρτήσεών του. Είναι άλλωστε μια στάση που έχουμε κρατήσει ως ιστοσελίδα από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα όλες τις φορές που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία προ τριετίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

apergia-poesyΕπειδή δεχτήκαμε το προηγούμενο διήμερο πολλά ερωτήματα για την απόφασή μας να συμμετάσχουμε στην απεργία, παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των αθλητικών ιστοσελίδων της χώρας αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων της Θράκης δεν τήρησε την απεργία, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής: Δεν μας πειράζει. Παρόλο που η πλειοψηφία των βασικών συνεργατών του ThrakiSportS δεν ανήκει σε κάποια συνδικαλιστική ένωση, σε ένδειξη σεβασμού προς τους συνεργάτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ενώσεις, εμείς αποφασίσαμε και αυτήν την φορά να πάμε κόντρα στο… ρεύμα και να σεβαστούμε την απόφαση για απεργία, έστω και αν αυτή αμφισβητείται έντονα και ήδη στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στον χώρο του διαδικτύου, δεν δείχνει να ακολουθείται από σχεδόν κανέναν, με βάση την εμπειρία του πρώτου 48ωρου.

Έτσι λοιπόν, για όσο διαρκεί η απεργία, δεν θα υπάρχει ανανέωση της ύλης του ThrakiSportS και καινούριες αναρτήσεις, με μια εξαίρεση: τα φωτορεπορτάζ (κυρίως από την έλευση της ολυμπιακής φλόγας στην Θράκη), και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η προκηρυχθείσα απεργία αφορά μόνο τους δημοσιογράφους και όχι και τους φωτογράφους. Ωστόσο οι συγκεκριμένες αναρτήσεις ΔΕΝ θα συνοδεύονται από δημοσιογραφικό κείμενο, παρά μόνο από τα photo stories των φωτογράφων – συνεργατών του ThrakiSportS.

Όλα τα ρεπορτάζ από όλα τα γεγονότα που θα μεσολαβήσουν στο διάστημα που θα διαρκεί η απεργία, θα τα πληροφορηθείτε αμέσως μετά την λήξη της, με εκτενείς αναρτήσεις. Ωστόσο, στο διάστημα της απεργίας θα υπάρχει η απολύτως απαραίτητη ενημέρωση για αποτελέσματα και λοιπά σημαντικά αθλητικά δρώμενα που αφορούν τις ομάδες και τους αθλητές της Θράκης στην σελίδα του ThrakiSportS στο facebook, ώστε τουλάχιστον, δεδομένης της διάρκειας της απεργίας, να μην απουσιάσει από τους θρακιώτες φιλάθλους η βασική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν, πάντα όμως με σεβασμό παράλληλα στην απεργία των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχουν ρεπορτάζ, δεν θα υπάρχουν λοιπές λεπτομέρειες και παράλληλα φυσικά οι σχετικές αναρτήσεις επικαιρότητας θα περιοριστούν στο facebook και δεν θα επεκταθούν στην ιστοσελίδα του ThrakiSportS ώστε κανείς να μην μπορεί να κατηγορήσει το ThrakiSportS ότι για λίγα κλικ «σπάει» την απεργία.

apergia-dimosiografoiΣε σχέση τώρα με την απεργία, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτή αφορά την κατάθεση από την κυβέρνηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων οδηγεί στην κατάργηση των ταμείων των δημοσιογράφων και εμφανίζεται να είναι… λαιμητόμος για τους δημοσιογράφους, όπως και για πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες. Αίτημα είναι η «άμεση απόσυρση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει καίρια την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της». Άλλωστε αντίστοιχες κινητοποιήσεις εναντίον του ασφαλιστικού νομοσχεδίου βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό και από άλλα επαγγέλματα. Στον χορό αυτών των κινητοποιήσεων αποφάσισαν να μπουν λοιπόν και οι δημοσιογράφοι, απλά εκτιμούμε ότι το κάνουν με… λάθος τρόπο.

Άποψη των συντακτών- συνεργατών του ThrakiSportS, της κορυφαίας ιστοσελίδας της Θράκης, είναι πως ο τρόπος διεκδίκησης δημοσιογράφων με… απεργία στην ενημέρωση είναι λάθος. Μπορείς να απεργείς απέναντι στον εργοδότη σου αν δεν σε πληρώνει, αλλά να απεργείς απέναντι στην κατάθεση ενός νομοσχεδίου στερώντας τον κόσμο από το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της ενημέρωσης είναι λάθος. Για αυτό και το ThrakiSportS, που δεν έχει «αφεντικά» παρά μόνο τους αναγνώστες του, αφού αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια θρακιωτών δημοσιογράφων που ακριβώς θέλησαν να δημιουργήσουν αυτήν την ιστοσελίδα με στόχο να μπορεί να ασκεί κριτική στους πάντες και να μην δέχεται εντολές από κανέναν, θα μπορούσε πρώτο και καλύτερο να μην συμμετάσχει σε αυτήν  – αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη – απεργία. Και θα ήμασταν απόλυτα δικαιολογημένοι, αν κάναμε κάτι τέτοιο.

apergia-computer-diadiktioΩστόσο απόφασή μας, επειδή η προσπάθεια μας είναι μεν μη κερδοσκοπική και έχει ως γνώμονα την αγάπη μας για τον αθλητισμό και την Θράκη μας, αλλά προσπαθούμε πάντα να είναι άρτια από δημοσιογραφικής απόψεως χάρη και στην συνεργασία, στήριξη και καθοδήγηση σχεδόν όλων των εγνωσμένης αξίας αθλητικών συντακτών που ζουν και εργάζονται στην Θράκη ή έχουν καταγωγή από την Θράκη, είναι να σεβαστούμε την απόφαση της ΠΟΕΣΥ και μέσω αυτής των ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ για απεργία ακόμα και στα διαδικτυακά μέσα (τους εργαζόμενους στα οποία οι ίδιες οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν αναγνωρίζουν!).

Σεβόμαστε λοιπόν την απεργία και τον αγώνα των δημοσιογράφων, αφού έκριναν ορθή αυτήν την μορφή κινητοποίησης οι εκλεγμένοι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, έστω και αν διαφωνούμε. Αυτό επιβάλει ο θεμελιώδης κανόνας της Δημοκρατίας για σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας. Ξέρουμε ότι στο διάστημα αυτό «χαρίζουμε» εύκολα κλικ σε δήθεν «ανταγωνιστές», αλλά σε τελική ανάλυση ο αναγνώστης ξέρει να κρίνει και είμαστε σίγουροι ότι όπως συνέβη και πριν τρία χρόνια, με την απεργία διαρκείας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, θα εκτιμήσει ακόμα περισσότερο αυτήν την απόφασή μας και θα μας αγκαλιάσει ακόμα πιο «σφιχτά» την προσπάθεια του ThrakiSportS μετά την λήξη της απεργίας.

Άλλωστε, η απουσία ανανέωσης της ύλης του ThrakiSportS θα είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει ένα συγκριτικό τεστ με όσα άλλα ΜΜΕ δεν απεργήσουν αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης των αθλητικών δρωμένων στην Θράκη, καθώς είναι σύνηθες το φαινόμενο να έχουν την εύκολη λύση της αναζήτησης και της αντιγραφής από το ThrakiSportS, ενώ πλέον θα πρέπει να ψάξουν μόνα τους να κάνουν ρεπορτάζ και να αναδείξουν ειδήσεις για τα αθλητικά δρώμενα από την περιοχή…