Το πρόγραμμα της διήμερης παρουσία της Ολυμπιακής φλόγας στην Θράκη! Οι 14 Θρακιώτες λαμπαδηδρόμοι…

Το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη η Ολυμπιακή Φλόγα, που άναψε στην αρχαία Ολυμπία την περασμένη Πέμπτη και θα ταξιδέψει μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο για να «φωτίσει» την ολυμπιακό βωμό στους Ολυμπιακού Αγώνες που θα διεξαχθούν 5-21 Αυγούστου στην βραζιλιάνικη πόλη.

Στο πλαίσιο της εγχώριας λαμπαδηδρομίας (γιατί από την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η βραζιλιάνικη, που θα κρατήσει τρεις μήνες) περιλαμβάνεται αυτή τη φορά ξανά η Θράκη μας, που είχε αποκλειστεί από την λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Σε αντίθεση μάλιστα με το Λονδίνο, που η φλόγα είχε διανυκτερεύσει στην Καβάλα, αυτή τη φορά θα περάσει ένα βράδυ στην Θράκη: το αποψινό.

Η Ολυμπιακή φλόγα το βράδυ του Σαββάτου διανυκτέρευσε στην Πρέβεζα και το απόγευμα της Κυριακής θα έρθει στην Αλεξανδρούπολη από την Καβάλα με αυτοκίνητο της Ολυμπιακής Επιτροπής, διασχίζοντας ουσιαστικά όλη την Εγνατία Οδό. Έξι λαμπαδηδρόμοι έχουν οριστεί για να την μεταφέρουν στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα διανυκτερεύσει σε ειδικό βωμό κάτω από τον Φάρο, τέσσερις την Κυριακή και δύο την Δευτέρα.

Η παραλαβή της Φλόγας θα πραγματοποιηθεί από τον πρώτο λαμπαδηδρόμο στην οδό Ιωακείμ Καβύρη 69 γύρω στις 5:30 το απόγευμα. Πρώτος λαμπαδηδρόμος στην πρωτεύουσα του Έβρου έχει οριστεί ο βαλκανιονίκης και 4 φορές πρωταθλητής Ελλάδος στην σκοποβολή Δημήτρης Αλεξούδης. Αυτός θα παραδώσει την φλόγα στον προπονητή του τμήματος βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Σάκη Μουστακίδη.

Με την σειρά του εκείνος θα παραδώσει στον παγκόσμιο ρέκορμαν στην κολύμβηση αμεα Δήμο Μιχαλεντζάκη και εκείνος στον 4ο και τελευταίο λαμπαδηδρόμο, που θα είναι επίσης ο πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση αμεα Δημήτρη Καρυπίδη. Όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει 15 λεπτά και μέχρι τις 6.00 το απόγευμα αναμένεται να ανάψει ο βωμός στην Πλατεία Φάρου, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Από εκεί θα αναχωρήσει το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, αρχικά στις 9.00 το πρωί με πρώτη λαμπαδηδρόμο την πρωταθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης αλλά και προπονήτρια στα Special Olympics Δάφνη Δεληγιάννη που τρία λεπτά αργότερα θα παραδώσει την φλόγα στον καθηγητή Ουρολογίας του ΔΠΘ και εθελοντή γιατρό στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστο Καλαϊτζή.

Στη συμβολή των οδών Απολλωνιάδος και Κρήτης θα γίνει η παράδοση της φλόγας στο αυτοκίνητο της Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο θα αναχωρήσει από την Αλεξανδρούπολη για την Κομοτηνή. Εκεί η τελετή άφιξης της Φλόγας θα γίνει στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας, στο Ηρώο της πόλης, με συμμετοχή τεσσάρων λαμπαδηδρόμων που θα την μεταφέρουν από την είσοδο της πόλης έως και την έξοδο για Ξάνθη.

Όπως έχει γράψει το ThrakiSportS, ως λαμπαδηδρόμοι στην Κομοτηνή (αν και επισήμως, σε αντίθεση με την Αλεξανδρούπολη, δεν έχει εκδοθεί κάποιο δελτίο Τύπου) θα είναι ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου αμεα Ηρόδικος Μιχάλης Ραγκούσης, ο αθλητής παγκρατίου του Νινγκ Γιανγκ Μανόλης Λένος, ο τοξοβόλος του Σκοπευτικού Ομίλου Παράσχος Λιάπης και ο δρομέας της Ολυμπιάδας Κομοτηνής Σωτήρης Διαμαντής.

Ακολούθως η Ολυμπιακή φλόγα θα μεταβεί στην Ξάνθη, όπου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, επίσης με τέσσερις αθλητές να παίρνουν μέρος στην λαμπαδηδρομία, περίπου από τις 11.30 το πρωί και για την επόμενη μία ώρα. Αυτός που θα υποδεχτεί την δάδα και θα την μεταφέρει ως πρώτος λαμπαδηδρόμος επί της Μιχαήλ Καραολή 89 στις 11:42 θα είναι ο τζουντόκα του Μιρμάνη Ξάνθης Γιάννης Στεφανίδης. Αυτός θα παραδώσει στον επίσης τζουντόκα Μιχάλη Αλεξιάδη, ο οποίος θα παραλάβει την φλόγα με βάση το πρόγραμμα στις 11:45 απο την Μιχαήλ Καραολή 45 και θα την μεταφέρει στην Κεντρική Πλατεία  οπού και θα γίνει η αφή του βωμού στις 11:48.

Τρίτοι που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα θα είναι οι 2οι στην Παγκόσμια Μαθητική Ολυμπιάδα Ρομποτικής Robo Specialists, με τον μεγαλύτερο σε ηλικία Βασίλη Κόκκινο να κρατάει την δάδα συνοδευόμενος από τους Αλέξη Πανταζίδη και Χάρη Παπαδάκη. Οι Robo Specialists θα παραλάβουν την φλόγα στις 12:48 απο την Κεντρική Πλατεία και θα την μεταφέρουν έως την Βασιλέως Κωνσταντίνου 39, όπου θα την παραλάβει ο Ξανθιώτης πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Άρμεν Μπαμπαχανιάν και θα την οδηγήσει στην προτομή του αείμνηστου δημάρχου Ξάνθης Φίλιππου Αμοιρίδη στις 12:51 (διαβάστε αναλυτικά για τους λαμπαδηδρόμους της Ξάνθης με ένα κλίκ ΕΔΩ).

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία από την Ξάνθη θα μεταφερθεί στη συνέχεια εντός της ημέρας στην Κατερίνη, τη Λάρισα, τη Χαλκίδα και τον Μαραθώνα. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στην Αθήνα τη Μεγάλη Τρίτη, όπου θα διανυκτερεύσει στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ πιο πριν θα τρέξει με την δάδα και ένας Σύρος πρόσφυγας, σε μια συμβολική κίνηση. Τη Μεγάλη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο η επίσημη τελετή παράδοσης στους Βραζιλιάνους διοργανωτές.

Πάντως, σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, η Φλόγα θα πάει σε πιο λίγες περιοχές, αφού τότε είχε προκαλέσει αίσθηση η παρουσία της μέχρι τους Κήπους, αφού έφτασε στα σύνορα διασχίζοντας τη μισή γέφυρα, αλλά και στις Φέρες. Επίσης τότε χρησιμοποιήθηκε πολλαπλάσιος αριθμός λαμπαδηδρόμων, σε σχέση με τους αυστηρά 14  που έχουμε φέτος. Ιδιαίτερη αξία έχει η απουσία από τους λαμπαδηδρομείς της Αλεξανδρούπολης της ολυμπιονίκου Πηγής Δεβετζή, τα παράπονα που έχουν γίνει για τους λαμπαδηδοδρόμους της Κομοτηνής και η σύγκριση με τους λαμπαδηδρόμους που είχαν οριστεί τέέσερα χρόνια πριν, αλλά αυτά θα είναι αντικείμενο άλλου ρεπορτάζ.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΟΙ ΕΞΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ