Με άδειες δεξαμενές κλείνει η χρονιά για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ροδόπη 

Μικρή κατανάλωση, άδειες δεξαμενές και καμία δυνατότητα αυτές να γεμίσουν πριν πέσει η αυλαία στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι διαμορφώνεται η εικόνα στη Ροδόπη, όπου ο χειμώνας ευτυχώς ήταν ήπιος, γιατί όπως αποδείχθηκε, οι πολίτες δεν είχαν τα χρήματα για να ζεσταθούν.

Περίπου στα 80 λεπτά το λίτρο ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου στις 15 Οκτωβρίου του 2015 και, με τιμή κοντά στα 70 λεπτά το λίτρο κλείνει η χρονιά του. Από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου σταματάει η χονδρική διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στις 30 Απριλίου σταματάει επίσημα και η λιανική διακίνησή του. Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στο “Χρόνο” ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Δημήτρης Εμμανουήλ.

Το πετρέλαιο επιβαρύνεται με τον ίδιο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ίσχυε τον προηγούμενο χειμώνα, δηλαδή 23 λεπτά ανά λίτρο. Έφτασε σημαντικά φθηνότερο στα ελληνικά νοικοκυριά, αφού κατρακύλησαν διεθνώς οι τιμές του μαύρου χρυσού. Παρόλα αυτά η κίνηση δεν ήταν αναμενόμενη. “Η τιμή το φετινό χειμώνα είχε φτάσει μέχρι και 63 λεπτά το λίτρο, μέχρι 72-74 λεπτά το λίτρο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εμμανουήλ σχολιάζοντας ότι κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τιμές οι Έλληνες καταναλωτές είχαν να δουν πριν το 2008. Παρόλα αυτά η αγορά του πετρελαίου δεν κινήθηκε. Αιτία ο ήπιος χειμώνας.

“Η αγορά δεν κινήθηκε, όχι μόνο γιατί αδυνατούσαν οι καταναλωτές, αλλά γιατί ο καιρός ήταν καλός φέτος. Περιμέναμε ότι θα είχαμε περισσότερη αύξηση σε όγκο κατανάλωσης, όχι κερδών, αλλά ο χειμώνας δεν βοήθησε τον κλάδο. Βοήθησε όμως τον κόσμο και την περάσαμε όλοι φθηνά. Σε εμάς όμως ως επαγγελματίες αυτό κόστισε πολύ, γιατί περιμέναμε να δουλέψουμε από την κατανάλωση. Εμείς σαν επαγγελματίες κυνηγάμε τη μεγάλη κατανάλωση δηλαδή, δε μας ενδιαφέρει η τιμή μονάδας”, εξήγησε ο κ. Εμμανουήλ.

Οι ανάγκες είναι δεδομένες για όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο η κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά. Ακόμα και οι λιγοστοί καταναλωτές φρόντισαν να αγοράζουν μικρές ποσότητες, μη έχοντας τη δυνατότητα να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Παλαιότερα τα νοικοκυριά κατανάλωνα 2-3.000 λίτρα κάθε χειμώνα, ενώ φέτος διακινήθηκαν μικροποσότητες για να καλύψουν απλώς τις τρέχουσες ανάγκες. Κάπως έτσι κινήθηκαν και όσοι κάθε χρόνο φρόντιζαν να γεμίζουν τις δεξαμενές τους, λίγο πριν τη λήξη της χρονιάς και εκμεταλλευόμενοι την χαμηλή τιμή του πετρελαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι “το 90% του πελατολογίου μας πάντα προνοούσε να πάρει μεγαλύτερες ποσότητες και φέτος βλέπουμε ότι έχει πέσει πολύ αυτό το ποσοστό. Δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά. Εάν υπήρχαν όλοι θα θέλαμε να έχουμε 1.000 λίτρα για του χρόνου, για την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης”, σημείωσε ο Δημήτρης Εμμανουήλ. Όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καλές τιμές στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης προλαβαίνουν να το κάνουν ακόμα. Όσοι πάλι δεν έχουν να χρήματα, θα πρέπει να περιμένουν έως τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινάει η νέα περίοδος, ελπίζοντας ότι η τιμή δε θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση.

Πηγή: www.xronos.gr