Επέτειος: 90 χρόνια ΠΑΟΚ! Οι Θρακιώτες που φόρεσαν την φανέλα του και όσοι σήκωσαν κούπες με τον δικέφαλο!!!

Τα 90ά του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο ΠΑΟΚ με μια μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, ένας από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους, ιδρύθηκε μια μέρα σαν και αυτήν το 1926.

To καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στις 20 Απριλίου 1926. Κατά συνέπεια αυτή θεωρείται ως ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου που καλλιεργεί 13 αθλήματα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Θράκη μας, αφού άλλωστε έλκει τις ρίζες της από το ευρύτερο θρακικό έδαφος: την Κωνσταντινούπολη.

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε λοιπόν στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε. Αρχικά, πέρα από τα τμήματα ποδοσφαίρου, είχε μόνο πάλη και ποδηλασία. Δυο χρόνια μετά ιδρύθηκαν τα τμήματα στίβου και μπάσκετ. Σήμερα καλλιεργεί συνολικά 14 αθλήματα. Από ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ μέχρι στίβο, κολύμβηση, πόλο, πάλη, πυγμαχία, άρση βαρών, ποδηλασία, ταεκβοντό, σκάκι και ταεκβοντό.

Το 1929  είχαμε την συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που οδήγησε και στην αλλαγή του εμβλήματος, αφού το πέταλο με το τετράφυλλο τριφύλλι αντικαταστάθηκε από τον δικέφαλο αετό. Στο πέρασμα των ετών δεκάδες θρακιώτες αθλητές φόρεσαν την φανέλα του, ένας όμως κατάφερε φορώντας την να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Ο λόγος για τον Εβρίτη παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Γιώργο Βαλαβανίδη. Άλλωστε, μόνο το τμήμα μπάσκετ έχει ευρωπαϊκές κούπες και ο Αλεξανδρουπολίτης άσος, που φόρεσε πιο μετά και την φανέλα της BF Ξάνθη, είχε φυσική παρουσία και στις δύο: τόσο το 1991 στο Κύπελλο Κυπελλούχων στην Γενεύη όσο και το 1994 στο Κύπελλο Κυπελλούχων στην Τεργέστη.

Αν όμως μόνο ένας Θράξ κατάφερε να σηκώσει ευρωπαϊκό τρόπαιο με τον ΠΑΟΚ, πολλοί άλλοι πήραν εγχώρια πρωταθλήματα και κύπελλα. Μόνο πέρυσι αρκεί να αναφερθεί η παρουσία του Ορεστιαδίτη Δημήτρη Γκαρά και στον πάγκο του επίσης Εβρίτη Γιάννη Καλμαζίδη στην ομάδα βόλεϊ που κατέκτησε το ντάμπλ (και διεκδικεί και φέτος με αξιώσεις το πρωτάθλημα έχοντας κάνει μπρέικ στην έδρα της Σύρου στους τελικούς της Volley League) αλλά και του Αλεξανδρουπολίτη Βαγγέλη Αραμπατζή στην ομάδα χάντμπολ, που επίσης κατέκτησε το νταμπλ (και διεκδικεί και φέτος το πρωτάθλημα). Την φανέλα του ΠΑΟΚ φορά επίσης ο ποδηλάτης Γιάννης Ταμουρίδης, που κρατά ψηλά την σημαία της ελληνικής ποδηλασίας στο εξωτερικό.

Οι περισσότεροι βέβαια θρακιώτες έχουν φορέσει την ποδοσφαιρική φανέλα του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, στην ομάδα που πριν 30 χρόνια κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα, μετείχαν ως βασικότατα στελέχη δυο θρακιώτες που στην συνέχεια μάλιστα φόρεσαν και την φανέλα της Skoda Ξάνθη: ο Κομοτηναίος Χάρης Μπανιώτης και ο Αλεξανδρουπολίτης Νίκος Αλαβάντας. Σε σχέση με θρακιώτες στην καταγωγή παίκτες ή προπονητές ή παίκτες που έχουν περάσει από ομάδες της Θράκης, θυμηθείτε ακόμα τον Ζήση Βρύζα, τον Χρήστο Μαλαδένη, τον Γιώργο Τουρσουνίδη, τον Νίκο Καραγεωργίου, τον Μάκη Χάβο, τον Στέλιο Βενετίδη, τον Γιαννη Γούναρη, τον Κώστα Λαγωνίδη, τον Γιάννη Μαντζουράκη, τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη, παλιότερα τον Παναγιώτη Κερμανίδη αλλά και σχετικά πρόσφατα τον Πάμπλο Γκαρσία που ήρθε για ένα φεγγάρι πριν δυο χρόνια στην Ξάνθη!

Και πολλούς πολλούς άλλους που προφανώς ξεχνάμε και θέλουμε και την δική σας βοήθεια σε αυτό (όποιος επιθυμεί με σχόλιο στο facebook κάτω από την σχετική ανάρτηση ή με μήνυμα μας προσθέτει ονόματα που προφανώς ξεχνάμε ώστε εμείς να τα προσθέσουμε σε αυτό το μίνι αφιέρωμα για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ…)